fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

När underläkaren tystnar

En tredjedel av underläkarna upplever att det råder tystnadskultur på deras arbetsplatser! Bristen på utbildningsplatser gör många rädda att gå miste om tjänster, ifall de belyser problem. Rädsla för repressalier äventyrar såväl arbetsmiljö som patientsäkerhet. Text Livija Ginters Bild GettyImages
Tema

Om tystnadskultur inom läkaryrket:
”Har du fått tag på någon?”
”Nej, ingen som ville ställa upp med namn.”

SYLF får ofta frågor av journalister som vill ha exempel från underläkares vardag, och under pande­miåret 2020 kom fler förfrågningar än någonsin tidigare. Med nära 13 000 medlemmar borde det inte vara svårt att hitta någon som vill berätta om sin vardag. Ändå vill man sällan ställa upp på bild eller med namn; ett uttryck för att inget är fel eller rädsla för repressalier?

Vi har den senaste tiden kunnat läsa flera rapporter från spridda regioner om en alltmer utbredd tyst­nads­kultur. I Västerbotten har den lokala läkar­föreningen nyligen fått regionen att utvärdera den interna kulturen. 2018 visar en utredning att Karo­linska sjukhuset på grund av rädsla för att be om stöd har ställt in tusentals canceroperationer i onödan. En läkare i Skåne blir omplacerad efter att ha larmat om att chefen bland annat hyrt in en vän som konsult.

Enstaka fall, eller toppen på isberget? Det var det SYLF ville undersöka när man i december 2020 skickade ut en enkät som drygt 1 000 SYLF-med­ le­mmar deltog i. Resultatet är dystert.

Nära var tredje underläkare upplever tystnadskultur på jobbet
• 31 % upplever att det råder tystnadskultur
på deras arbetsplatser.

• Bland de som uppfattar en tystnadskultur menar 21 % att de själva någon låtit bli att föra fram kritik till arbetsgivaren av rädsla för repressalier. Det kan röra sig om konflikter i arbetsgruppen, men också om trakasserier och risk för vårdskador.

• 70,5 % uppger att de tror att tystnadskulturen beror på att man inte vill riskera relationen med ledningen. 59,8 % menar att det är rädslan för att hindras i progressionen inom yrket som är avgörande, det vill säga risken att man inte får AT eller ST.

• 12 % säger att de gjort fel som kunnat undvikas för att de inte vågat rådfråga en mer senior kollega.

Bristen på utbildningstjänster en orsak
Bristen på AT-platser och svårigheter att få ST är ett välkänt problem. Enkäten visar att rädslan för att inte bli färdig specialist inom utsatt tid också är den näst vanligaste orsaken till att man låter bli att lyfta kritik.

I enkäten står en sak ut: legitimerade läkare är de som i högst grad (24 %) uppger att de på sina nuvarande arbetsplatser låtit bli att påpeka fel eller brister. 86 % av dem uppger att det är för att de är rädda för att inte få ST. Legitimerade läkare anställs ofta på korta vikariat men med rätt till utbildning och handledning som motsvarar ST-föreskriftens krav. Ofta tillgodoräknas vikariatstiden sedan i en ST, om man inte byter arbetsplats. Det innebär en besparing för arbetsgivaren på 20 000–30 000 kronor per ST-läkare beräknat på månadslön och arbetsgivaravgifter, vilket är en besparing som
kostar i form av ökad risk för ohälsa bland läkarna och sänkt patientsäkerhet.

När underläkaren tystnar graf

Cheferna har ett stort ansvar. Dels att uppmuntra en öppen kultur, dels att följa de lagar som gäller för föräldraledighet, schemaläggning och arbets­miljö. De behöver också säkerställa att avvikelser rapporteras, vilket idag försvåras av brist på tid och dåligt anpassade IT-system, trots lagkrav.

Vad gör Läkarförbundet och SYLF?
Läkarförbundet har i sitt politiska program beslutat att de ska verka för att ”införa verklig meddelar­frihet för läkarkåren och aktivt påverka politiken om förstärkta rättigheter för meddelarskydd för arbetstagare”. Man arbetar också mot användningen av otrygga anställningar som t.ex. vikariat för legitimerade läkare och underläkare före AT.

SYLF fortsätter att i möten med beslutsfattare belysa frågan om bristen på utbildningstjänster nationellt och att stötta underläkare lokalt via lokal­avdelningarna.

Läs mer om vårpersonals rättigheter angående tystnadskultur på arbetsplatsen


Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.