fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #1 2022

Text: Madeleine Liljegren, ordförande SYLF
Madeleine Liljegren Ordförande SYLF. Foto Najda Endler.
Madeleine Liljegren Ordförande SYLF. Foto Najda Endler.
Fackligt

Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, men samtidigt spännande och väldigt roligt att kliva in i den rollen. Och jag vill berätta för er att jag har haft roligt nästan varje sekund i det här uppdraget.

När jag tillträdde som ordförande var min äldste son en månad gammal och han fick följa med mig på möten runt om i landet. Jag har numera två underbara barn och jag vill passa på att tacka alla er som jag har suttit på möte med under de här åren, tillsammans med mina barn, för den förståelse som jag har mött för min situation.

Det är med sorg i hjärtat som jag har fattat det här beslutet

Det har varit tufft, såklart, att vara ordförande i SYLF. Ibland har jag tvivlat på min egen förmåga och funderat på om jag skulle klara av det här. Men då har jag känt mig väldigt lugn med att jag inte har gjort det här ensam. Jag har haft förmånen att få jobba tillsammans med fantastiska kollegor runt om i landet. Förtroendevalda som jobbar helt ideellt, dag som natt, för unga läkares villkor. Tack till alla er, till styrelsen och till kansliet. Utan er hade det här aldrig gått.

Och tänk vad mycket vi har att vara stolta över som vi tillsammans har åstadkommit de här åren! För att bara nämna några saker: Vi har ökat vårt medlemsantal med nästan 20 procent. Vi har intensifierat vårt arbete i AT-platsfrågan och SKR och regeringen har numera tecknat avtal om att antalet AT-platser ska öka. I den långa och hårda avtalsrörelsen fick vi in helt unika skrivningar för unga läkare. Läkarförbundet har numera en nationell modell för ledarskaps-ST och vi har under de här åren fått ett medialt genomslag som jag som ordförande bara hade kunnat drömma om. Det hade aldrig gått utan alla er i SYLF som jag har fått jobba med. Tack, ni är fantastiska. 

Något av det jag uppskattat mest med uppdraget har varit kontakten med er medlemmar. Under de här åren har jag fått så många telefonsamtal, mejl och meddelanden i sociala medier. Spontana möten i sjukhuskorridorerna med långa och viktiga diskussioner om unga läkares villkor och framtid. Det har berikat det här uppdraget ännu mer. Tack för era kloka tankar och för alla uppmuntrande ord som ni givit mig, det har betytt enormt mycket.

Att vara ordförande i SYLF tar tid och den tiden har jag med glädje lagt ner. Men jag känner att jag nu vill lägga mer tid på min familj och bli klar med min ST. Det är med sorg i hjärtat som jag har fattat det här beslutet, för det är fortfarande jätteroligt att vara ordförande i SYLF! Men jag känner att det är rätt beslut för mig.

SYLF kommer såklart att nå nya höjder framöver, även utan mig. Jag lovar er att det bästa inte har hänt än. Jag ser fram emot att, som stolt medlem, stå vid sidan och heja. 

Stort tack igen till alla er medlemmar för det förtroende som ni gav mig för tre år sedan. Jag hoppas att vi ses framöver. Kanske i korridorerna eller via en remiss? Ta hand om er!

Mer från Moderna Läkare

Ekonomi och medicin i vågskålarna

Tema Vad minns du av dina DALY:s och QALY:s? Hälsoekonomi kan lätt bli abstrakt, men handlar i grund och botten om att fördela samhällets resurser så att pengarna används där de får störst effekt. Sofie Larsson, hälsoekonom på Folkhälso­myndigheten (FHM), reder ut begreppen.

Vad står egentligen i kollektivavtalet?

Basfackligt Sommaren närmar sig och för många innebär det att man får ta de första stegen in i arbetslivet som läkare. Vad ska man tänka på innan man skriver på ett kontrakt och hur fungerar det med våra arbetstider?

Uppskattad checklista för underläkare

Lokalfackligt SYLF Skaraborg har under flera år fokuserat på att förbättra villkor och arbetsmiljö för de underläkare som vikarierar före AT. I fjol utvecklades en checklista för nyanställda som snabbt fått spridning runt om i landet.

Från AT-läkare till affärs­utvecklare

Tema Moderna Läkare har träffat läkaren Lovisa Backemar, affärsutvecklare på Capio. Hon berättar om vad som fick henne att lämna den kliniska vardagen, varför hon älskar utvecklingsarbete och hur hon tror att vården kommer förändras i framtiden.

BT – bastjänstgöring – en hjärtefråga

Basfackligt Camilla Ringström Lindh är andre vice ordförande i SYLF och ST-läkare i internmedicin och akutsjukvård på Capio S:t Görans sjukhus. I vår inleder hon arbetet med SYLF:s nya BT-arbetsgrupp.

Hög lön – hög pension?

Tema En dag kommer du att ta av dig namnskylten och när du hör arbetsplatsens ytterdörrar slå igen bakom dig går du mot en ledighet utan slut. Lockande, och skrämmande kanske. Pensionen är resultatet av alla slantar du lyckats spara ihop …

Prioritera din ingångslön!

Ledare Reallönen för underläkare har sänkts under många års tid. Många tycker att Läkarförbundet behöver göra mer i denna fråga. Den årliga lönerevisionen förhandlas fackligt men den styrs mycket av det så kallade industrimärket. Därmed är det svårt att få till …

Ordförandeord:

Fackligt Om vi hade levt för 100 år sedan skulle bara 1 av 10 ha fått betalt för att arbeta som läkare. Övriga skulle, om vi hade haft tur, fått boende eller mat av arbetsgivaren. Men bara ibland. Lönen var låg: en …

Läkare – inom industrin

Basfackligt De flesta läkare som arbetar i Sverige är anställda av regionerna, men det kan vara bra att påminnas om att vår arbetsmarknad är bredare än en karriär inom den offentliga sjukvården, medicin-industrin och medicinsk teknik utvecklas ständigt och erbjuder helt …