fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #1 2022

Text: Madeleine Liljegren, ordförande SYLF
Madeleine Liljegren Ordförande SYLF. Foto Najda Endler.
Madeleine Liljegren Ordförande SYLF. Foto Najda Endler.
Fackligt

Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, men samtidigt spännande och väldigt roligt att kliva in i den rollen. Och jag vill berätta för er att jag har haft roligt nästan varje sekund i det här uppdraget.

När jag tillträdde som ordförande var min äldste son en månad gammal och han fick följa med mig på möten runt om i landet. Jag har numera två underbara barn och jag vill passa på att tacka alla er som jag har suttit på möte med under de här åren, tillsammans med mina barn, för den förståelse som jag har mött för min situation.

Det är med sorg i hjärtat som jag har fattat det här beslutet

Det har varit tufft, såklart, att vara ordförande i SYLF. Ibland har jag tvivlat på min egen förmåga och funderat på om jag skulle klara av det här. Men då har jag känt mig väldigt lugn med att jag inte har gjort det här ensam. Jag har haft förmånen att få jobba tillsammans med fantastiska kollegor runt om i landet. Förtroendevalda som jobbar helt ideellt, dag som natt, för unga läkares villkor. Tack till alla er, till styrelsen och till kansliet. Utan er hade det här aldrig gått.

Och tänk vad mycket vi har att vara stolta över som vi tillsammans har åstadkommit de här åren! För att bara nämna några saker: Vi har ökat vårt medlemsantal med nästan 20 procent. Vi har intensifierat vårt arbete i AT-platsfrågan och SKR och regeringen har numera tecknat avtal om att antalet AT-platser ska öka. I den långa och hårda avtalsrörelsen fick vi in helt unika skrivningar för unga läkare. Läkarförbundet har numera en nationell modell för ledarskaps-ST och vi har under de här åren fått ett medialt genomslag som jag som ordförande bara hade kunnat drömma om. Det hade aldrig gått utan alla er i SYLF som jag har fått jobba med. Tack, ni är fantastiska. 

Något av det jag uppskattat mest med uppdraget har varit kontakten med er medlemmar. Under de här åren har jag fått så många telefonsamtal, mejl och meddelanden i sociala medier. Spontana möten i sjukhuskorridorerna med långa och viktiga diskussioner om unga läkares villkor och framtid. Det har berikat det här uppdraget ännu mer. Tack för era kloka tankar och för alla uppmuntrande ord som ni givit mig, det har betytt enormt mycket.

Att vara ordförande i SYLF tar tid och den tiden har jag med glädje lagt ner. Men jag känner att jag nu vill lägga mer tid på min familj och bli klar med min ST. Det är med sorg i hjärtat som jag har fattat det här beslutet, för det är fortfarande jätteroligt att vara ordförande i SYLF! Men jag känner att det är rätt beslut för mig.

SYLF kommer såklart att nå nya höjder framöver, även utan mig. Jag lovar er att det bästa inte har hänt än. Jag ser fram emot att, som stolt medlem, stå vid sidan och heja. 

Stort tack igen till alla er medlemmar för det förtroende som ni gav mig för tre år sedan. Jag hoppas att vi ses framöver. Kanske i korridorerna eller via en remiss? Ta hand om er!

Mer från Moderna Läkare

Väntetiden till AT bromsar in

Tema De två omgångarna av AT-miljoner som tilldelats regionerna, förtydliganden kring hur AT-föreskriften ska tolkas och SYLF:s påverkansarbete börjar ge effekt. Samtidigt har vi en lång väg kvar att gå.

Alla är oerhört engagerade i AT-läkarna

Tema Under de senaste åren har Hallands sjukhus legat i toppen av AT-rankingen. Vi träffar AT-cheferna Klara Håkansson och Niyaz Hareni som delar med sig av Region Hallands framgångsrecept för sina AT-läkare.

ST-läkare med bra förutsättningar för forskning

Reportage Avsatt tid för forskning och lön för mödan är ingen självklarhet för forskande läkare. Moderna Läkare träffar två ST-läkare i Skåne, som berättar om sitt upplägg och förutsättningarna för att forska.

Stockholms AT-lönetrappa

Fackligt I Stockholm har man lyckats vända trenden med sjunkande ingångslöner trots högt söktryck på underläkartjänsterna. Vi tittar närmare på Stockholms lönetrappa för underläkare innan legitimation.

Årets SYLF:are

Fackligt I samband med 2023 års fullmäktige utsågs Emilie Laurell, ordförande i SYLF Halland, till Årets SYLF:are. Moderna läkare har träffat Emilie för ett samtal om fackligt engagemang, påverkansarbete och framtidens utmaningar för vår yrkeskår och vårt förbund.

Registrera din arbetstid rätt

Fackligt Som läkare har vi flera olika sorters arbetstid. SYLF:s andre vice ordförande Sofia Warne reder ut vad som gäller för våra olika typer av arbetstid.

Digitala kurser som ger mersmak

Reportage Under pandemin startade Framtidens specialistläkare upp ett digitalt kurskoncept. Vi träffar Christina Christoffersen från FSL:s digitala kurskoncept. Reportaget görs i samarbete med FSL.

Problemet är inkompetent kompetensförsörjning

Ledare Riksdag och regering utreder hur man ska kunna tillgodose vårdens kompetensförsörjning. Samtid­igt blöder sjukvården kompetens till andra aktörer. Somliga går till privata vårdgivare som erbjuder bättre ersättning och arbetsmiljö än regionerna. Andra lämnar sjukvården helt till förmån för exempelvis Medtech.