fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #3 2022: Använd din röst!

Text: Shadi Ghorbani, ordförande SYLF.
Foto: Gabriel Liljevall
Shadi Ghorbani, ordförande SYLF
Fackligt

Det är en varm sommardag och jag har nyss kommit hem från jobbet. Jag är tillbaka på min vårdcentral efter en tre månader lång randning på internmedicin. Morgonmötena på kliniken började med samma mening; “Det är fullt på huset. Idag har vi x antal överbeläggningar”. Beläggningsgraden var konstant över 100 %. Hur har vi hamnat här? Det finns nog ingen som missat det faktum att i princip alla sjukhus i Sverige har brist på vårdplatser. Den personal som finns kvar vänder ut och in på sig själva för att få verksamheten att gå ihop. Tanken som slog mig efter varje morgonmöte var att läget är kritiskt och att det inte finns några marginaler kvar!


Hemma på vårdcentralen Solbrinken är det god stämning. Arbetet flyter på, patienterna verkar nöjda och känner sig omhändertagna. Även om vi också är inne i “sommarbemanningen” så märker jag inte av den sjukvårdskris som just nu pågår i hela landet. I min lilla bubbla på mitt kontor, verkar allt faktiskt helt okej. Men läget är inte okej. I Skåne, liksom på många platser i landet, råder det stor brist på sjukvårdspersonal, inte minst specia­lister. Samtliga 21 regioner i Sverige rapporterar brist på specialistläkare. Patienterna väntar allt längre på sina operationer och kontroller, samtidigt som underläkare inte kommer vidare i sin utbildning på grund av väntan på en AT-plats. Storstadsregionerna presterar klart sämst i klassen vad gäller dimensionering av AT-platser. Regeringen har satsat mångmiljonbelopp på att fin­ansiera drygt 200 nya AT-platser i år. Nationella vårdkompetensrådet har utformat riktlinjer för att underlätta implementeringen av dessa utbildningstjänster. Det finns inga ursäkter kvar längre. Så varför händer det inte mer?

Samtidigt befinner sig Sveriges sjukvård i en större kris än den som utspelat sig på huvudstadens flygplats


SYLF har haft en intensiv vecka i Almedalen i Visby. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt och nöjd jag är över den insats som gjordes under Alm­e­dalsveckan, både av styrelsen och av kansliet. SYLF har verkligen presterat och placerat sig strategiskt på noggrant utvalda seminarier, paneldebatter och sammankomster. Styrelsen och kansliet har haft diskussioner med politiker, tjänstemän, kollegor, ja, i princip så många vi kunde få tag på för att fortsätta en konstruktiv dialog senare i höst. Gensvaret har varit stort! Det märks att SYLF syns, tar plats och är en kraft att räkna med.

Medan västvärlden fått uppleva en av de största tragedierna i modern historia gällande kvinnors inskränkta rätt till abort, har huvudrubrikerna i svensk media präglats av flygkaos på Arlanda. Samtidigt befinner sig Sveriges sjukvård i en större kris än den som utspelat sig på huvudstadens flygplats. Under våren uppmärksammade Upp­drag granskning att varannan svensk inte vet vem som ansvarar för sjukvården. Ungefär lika många visste inte heller vilket parti som styr i deras region. Högst anmärkningsvärt eftersom sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor.
Den 11 september är det val. Sjukvården avgörs i regionvalen. SYLF har under året taktiskt arbetat med att stärka lokalavdelningarna med sin opini­onsbildning kring årets val. Det är nu vi har möj­lighet att påverka, göra våra röster hörda och fortsätta sätta press på våra beslutsfattare. Det är vi som är framtidens sjukvård och vi måste vara med och utforma den!

Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.