fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #3 2022: Använd din röst!

Text: Shadi Ghorbani, ordförande SYLF.
Foto: Gabriel Liljevall
Shadi Ghorbani, ordförande SYLF
Fackligt

Det är en varm sommardag och jag har nyss kommit hem från jobbet. Jag är tillbaka på min vårdcentral efter en tre månader lång randning på internmedicin. Morgonmötena på kliniken började med samma mening; “Det är fullt på huset. Idag har vi x antal överbeläggningar”. Beläggningsgraden var konstant över 100 %. Hur har vi hamnat här? Det finns nog ingen som missat det faktum att i princip alla sjukhus i Sverige har brist på vårdplatser. Den personal som finns kvar vänder ut och in på sig själva för att få verksamheten att gå ihop. Tanken som slog mig efter varje morgonmöte var att läget är kritiskt och att det inte finns några marginaler kvar!


Hemma på vårdcentralen Solbrinken är det god stämning. Arbetet flyter på, patienterna verkar nöjda och känner sig omhändertagna. Även om vi också är inne i “sommarbemanningen” så märker jag inte av den sjukvårdskris som just nu pågår i hela landet. I min lilla bubbla på mitt kontor, verkar allt faktiskt helt okej. Men läget är inte okej. I Skåne, liksom på många platser i landet, råder det stor brist på sjukvårdspersonal, inte minst specia­lister. Samtliga 21 regioner i Sverige rapporterar brist på specialistläkare. Patienterna väntar allt längre på sina operationer och kontroller, samtidigt som underläkare inte kommer vidare i sin utbildning på grund av väntan på en AT-plats. Storstadsregionerna presterar klart sämst i klassen vad gäller dimensionering av AT-platser. Regeringen har satsat mångmiljonbelopp på att fin­ansiera drygt 200 nya AT-platser i år. Nationella vårdkompetensrådet har utformat riktlinjer för att underlätta implementeringen av dessa utbildningstjänster. Det finns inga ursäkter kvar längre. Så varför händer det inte mer?

Samtidigt befinner sig Sveriges sjukvård i en större kris än den som utspelat sig på huvudstadens flygplats


SYLF har haft en intensiv vecka i Almedalen i Visby. Jag kan inte med ord beskriva hur stolt och nöjd jag är över den insats som gjordes under Alm­e­dalsveckan, både av styrelsen och av kansliet. SYLF har verkligen presterat och placerat sig strategiskt på noggrant utvalda seminarier, paneldebatter och sammankomster. Styrelsen och kansliet har haft diskussioner med politiker, tjänstemän, kollegor, ja, i princip så många vi kunde få tag på för att fortsätta en konstruktiv dialog senare i höst. Gensvaret har varit stort! Det märks att SYLF syns, tar plats och är en kraft att räkna med.

Medan västvärlden fått uppleva en av de största tragedierna i modern historia gällande kvinnors inskränkta rätt till abort, har huvudrubrikerna i svensk media präglats av flygkaos på Arlanda. Samtidigt befinner sig Sveriges sjukvård i en större kris än den som utspelat sig på huvudstadens flygplats. Under våren uppmärksammade Upp­drag granskning att varannan svensk inte vet vem som ansvarar för sjukvården. Ungefär lika många visste inte heller vilket parti som styr i deras region. Högst anmärkningsvärt eftersom sjukvården är en av väljarnas viktigaste frågor.
Den 11 september är det val. Sjukvården avgörs i regionvalen. SYLF har under året taktiskt arbetat med att stärka lokalavdelningarna med sin opini­onsbildning kring årets val. Det är nu vi har möj­lighet att påverka, göra våra röster hörda och fortsätta sätta press på våra beslutsfattare. Det är vi som är framtidens sjukvård och vi måste vara med och utforma den!

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …