fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Engagemang kan försätta berg

Ordförandeord nr4 2020
Text: Madeleine Liljegren, Ordförande SYLF
Ledare

Ordförandeord: Det var en vacker vårdag. Covid-19 hade briserat med full kraft. Pushnotiserna i mobilen avlöste varandra om antalet döda, antalet tillgängliga IVA-platser, den befarade bristen på skyddsutrustning, nya restriktioner, reaktioner på uteblivna restriktioner, åsikter om vår statsepidemiolog, nya vetenskapliga rön… Överallt pratades det Covid-19. Själv kände jag mig matt av all nyhetsrapportering.

Just den här dagen tänkte jag dock inte så mycket på pandemin utan njöt av vår­solen och fågelkvittret. Då fick jag ett samtal. Det var en kollega, en ST-läkare i kirurgi, som berättade att arbets­givaren hade bestämt sig för att inga ST-läkare skulle få operera patienter. Detta på obestämd framtid. Jag fick ett samtal till. Den här gången från en ST-läkare i ortopedi som hade fått samma besked. Två olika specialiteter, två olika regioner men med samma förödande effekt på utbildningssituationen. Fler kollegor hörde av sig med liknande berättelser. Olika specialiteter, olika reg­i­oner men samma besked. ”Vad menar arbetsgivaren att ni ska göra istället?” Frågade jag. ”Några av oss har blivit upp­manade att ta ut semester eller jourkomp. Några av oss sitter på akutmottagningen och bokstavligt talat rullar våra tummar. Och på mottagningen finns det knappt några patienter alls.” Fick jag till svar.

Fågelkvittret har bytts ut mot karga höst­vindars sus. Vårsolen har lämnat oss; nu är det mörkt när jag går från jobbet. Pandemin fortgår dock med full kraft. Antalet smittade i Sverige ökar. Pandemins långtidseffekter på underläkarnas utbildningssituation är svår att överblicka. Enligt Läkarförbundets egna siffror uppger så många som en femte­del av ST-läkarna att de inte kommer att uppnå specialistkompetens på utsatt tid. Många väntar fortfarande på obligatoriska, inställda kurser. En del har fått sina sidotjänstgöringar framflyttade på obestämd framtid. Det här är förstås förödande för kompetensförsörjningen. I 19 av landets 21 regioner råder det brist på specialistläkare. Sam­tidigt visar Socialstyrelsens statistik att 31 procent av dagens specialistläkare är 60 år eller äldre. Det börjar bli bråttom att lära upp en ny generation.

Läkarförbundet, Sobona och SKR gick i våras tillsammans ut med ett så kallat samsynsdokument om AT-läkarnas situation under pandemin. Detta för att AT-läkarna inte skulle straffas med för­längd tid till legitimation. Glädjande nog har ytterst få AT-läkare behövt för­länga sin AT. Nu är det upp till bevis för arbetsgivarna att se till att även ST-­läkarna får sina efterlängtade speci­alist­bevis i tid.

Ordförandeord av Madeleine Liljegren, Ordförande SYLF
Ordförandeord av Madeleine Liljegren, Ordförande SYLF

Hur gick det då för kollegorna? Tack vare ett starkt mobiliserande från SYLF, såväl lokalt som nationellt, blev det ändring och kollegorna bidrar och utvecklas åter­igen i operationssalarna. Med det här vill jag säga att engagemang är nyckeln till för­ändring. Mina många samtal, mejl och konversationer i sociala med­ier med er medlemmar visar på en starkt enga­ge­rad kår. Fortsätt höra av er till oss i SYLF vid problem eller frågor. Vi finns här för er! •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.