fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #2 2022: Kärt återseende!

Text: Shadi Ghorbani, ordförande SYLF.
Ledare

Kärt återseende!

När stora saker sker i ens liv, eller när man får viktiga nyheter, brukar man ofta minnas var man var och vad man gjorde vid just den tidpunkten. Precis så var det för mig när valberedningen kontaktade mig och berättade att de vill föreslå mig som ny ordförande för SYLF. Jag befann mig på ett hotell i Genève och skulle snart åka iväg på min allra första skidresa. Just där och då kände jag en skräckblandad förtjusning både inför att för första gången försöka ta mig ner för en alptopp och att vara föreslagen till ordförandeposten för SYLF.

Jag vill att alla underläkare ska kunna känna att de kan och vågar stå på sig. Vi ska inte acceptera dåliga arbetsvillkor. Underläkare är en väldigt värde-full resurs för svensk sjukvård och vi besitter hög kompetens. Vi ska också värderas så av arbetsgivaren, och då måste vi själva också inse vårt eget värde. Vi är framtidens sjukvård. Därför är det viktigt att vi är med och utformar den. Jag vill att var och en av er ska vara en kraft att räkna med i varje förhandling, varje dialog med chefer och varje samtal med politiker.

SYLF står inför en del stora utmaningar under åren som kommer, men vi står också bra rustade inför dessa. Styrelsen och kansliet har redan påbörjat ett intensivt arbete på flera fronter. Exempelvis vill vi se att AT-platsbristen, som under många år varit en flaskhals för oss underläkare, blir ett minne blott. Efter regeringens alldeles unika satsning på 375 miljoner kronor för att skapa nya AT-platser finns det inte längre några ursäkter kvar för regi-onerna. Nu ska SYLF, och inte minst alla ni lokal-aktiva, se till att dessa platser blir verklighet.

En viktig fråga för Sveriges underläkare framöver är tillgången till BT-tjänster. Bastjänstgöringen är idag gravt underdimensionerad, vilket är bedrövligt. Alla läkare förtjänar en bra introduktion till svensk sjukvård. Både sjukhus och vårdcentraler över hela landet skriker efter specialistläkare, det sista vi behöver är en ny flaskhals som hindrar oss underläkare från att utbilda oss vidare och bli specialister. SYLF har därför i vår skapat en alldeles unik nationell BT-grupp som ska arbeta med just denna fråga. 

I skrivande stund har det gått ungefär två veckor sedan SYLF:s fullmäktigemöte 2022. Jag kan nu i efterhand konstatera att jag inte bara överlevde min första skidåkning, utan också hade så roligt. Likaså klarade jag, trots tidigare scenskräck, att tala inför er på fullmäktige och jag har nu väldigt högt satta ambitioner för SYLF inför kommande år. Det går knappt att beskriva känslan av att äntligen ha fått träffats fysiskt efter så lång tid av restriktioner. Minnena av att träffa er alla och kramas, skratta och gråta tillsammans kommer att finnas kvar hos mig väldigt länge. Det har varit en fröjd att lyssna på era livliga diskussioner och tankar. 

Det gör mig väldigt stolt att få representera en så engagerad och idérik grupp med underläkare. Så stort tack för ert förtroende. Nu väntar ett nytt spännande kapitel för SYLF! •

Mer från Moderna Läkare

Jag kan inte sitta stilla när jag stöter på orättvisor

Tema Ideellt arbete gör en inte rik på pengar, men kan göra en rik på erfarenheter. Gunilla Kleiverda har kombinerat kliniskt arbete med frivilligt engagemang i hjälporganisa­tionen Women on waves – vilket hon tror har gjort henne till en bättre läkare.

Anmäld till IVO!

Basfackligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn av hälso- och sjukvården och dess personal. Läkare kan bli anmälda av bland annat patienter och närstående som känner sig felaktigt bemötta i vården.

Lär känna styrelsen!

Tema Under fullmäktigemötet i april valde SYLF en ny styrelse. Vilka är de och vad vill de vara med att påverka under det kommande året? Vi tar oss en närmare titt!

Kommunikation skapar trygghet för barn och föräldrar

Reportage Hur kan primärvården stödja barn som har en sjuk förälder? Den frågeställningen är utgångspunkten för Charlotte Oja, specialist i allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, som föreläser för AT- och ST-läkare i landet .

Unga läkares arbetsvillkor huvudfokus i högaktuell roman

Reportage I romanen “Välj mig” följer läsaren AT-läkaren Mathildes start på karriären. Moderna Läkare möter författaren bakom boken, Sofia Rönnow Pessah, som chockades av underläkares dåliga arbetsvillkor under tiden då hon arbetade med boken.

Ordförandeord #1 2022

Fackligt Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, …

Vad står egentligen i kollektivavtalet?

Basfackligt Sommaren närmar sig och för många innebär det att man får ta de första stegen in i arbetslivet som läkare. Vad ska man tänka på innan man skriver på ett kontrakt och hur fungerar det med våra arbetstider?

Uppskattad checklista för underläkare

Lokalfackligt SYLF Skaraborg har under flera år fokuserat på att förbättra villkor och arbetsmiljö för de underläkare som vikarierar före AT. I fjol utvecklades en checklista för nyanställda som snabbt fått spridning runt om i landet.