fbpx
Hoppa till innehåll

Ordförandeord #2 2022: Kärt återseende!

Text: Shadi Ghorbani, ordförande SYLF.
Ledare

Kärt återseende!

När stora saker sker i ens liv, eller när man får viktiga nyheter, brukar man ofta minnas var man var och vad man gjorde vid just den tidpunkten. Precis så var det för mig när valberedningen kontaktade mig och berättade att de vill föreslå mig som ny ordförande för SYLF. Jag befann mig på ett hotell i Genève och skulle snart åka iväg på min allra första skidresa. Just där och då kände jag en skräckblandad förtjusning både inför att för första gången försöka ta mig ner för en alptopp och att vara föreslagen till ordförandeposten för SYLF.

Jag vill att alla underläkare ska kunna känna att de kan och vågar stå på sig. Vi ska inte acceptera dåliga arbetsvillkor. Underläkare är en väldigt värde-full resurs för svensk sjukvård och vi besitter hög kompetens. Vi ska också värderas så av arbetsgivaren, och då måste vi själva också inse vårt eget värde. Vi är framtidens sjukvård. Därför är det viktigt att vi är med och utformar den. Jag vill att var och en av er ska vara en kraft att räkna med i varje förhandling, varje dialog med chefer och varje samtal med politiker.

SYLF står inför en del stora utmaningar under åren som kommer, men vi står också bra rustade inför dessa. Styrelsen och kansliet har redan påbörjat ett intensivt arbete på flera fronter. Exempelvis vill vi se att AT-platsbristen, som under många år varit en flaskhals för oss underläkare, blir ett minne blott. Efter regeringens alldeles unika satsning på 375 miljoner kronor för att skapa nya AT-platser finns det inte längre några ursäkter kvar för regi-onerna. Nu ska SYLF, och inte minst alla ni lokal-aktiva, se till att dessa platser blir verklighet.

En viktig fråga för Sveriges underläkare framöver är tillgången till BT-tjänster. Bastjänstgöringen är idag gravt underdimensionerad, vilket är bedrövligt. Alla läkare förtjänar en bra introduktion till svensk sjukvård. Både sjukhus och vårdcentraler över hela landet skriker efter specialistläkare, det sista vi behöver är en ny flaskhals som hindrar oss underläkare från att utbilda oss vidare och bli specialister. SYLF har därför i vår skapat en alldeles unik nationell BT-grupp som ska arbeta med just denna fråga. 

I skrivande stund har det gått ungefär två veckor sedan SYLF:s fullmäktigemöte 2022. Jag kan nu i efterhand konstatera att jag inte bara överlevde min första skidåkning, utan också hade så roligt. Likaså klarade jag, trots tidigare scenskräck, att tala inför er på fullmäktige och jag har nu väldigt högt satta ambitioner för SYLF inför kommande år. Det går knappt att beskriva känslan av att äntligen ha fått träffats fysiskt efter så lång tid av restriktioner. Minnena av att träffa er alla och kramas, skratta och gråta tillsammans kommer att finnas kvar hos mig väldigt länge. Det har varit en fröjd att lyssna på era livliga diskussioner och tankar. 

Det gör mig väldigt stolt att få representera en så engagerad och idérik grupp med underläkare. Så stort tack för ert förtroende. Nu väntar ett nytt spännande kapitel för SYLF! •

Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.