fbpx
Hoppa till innehåll

Övergångsreglerna i läkarutbildningen, en ödesfråga för landets underläkare

Att tiga är aldrig guld
SYLF:s Styrelse nov 2020
Ledare

Hösten 2021 startar den nya läkarutbildningen vid Sveriges sju medicinska fakulteter och fram till 2029 kommer det vara möjligt att ta examen enligt den nuvarande examensordningen. Den enskilt viktigaste skillnaden mellan den nya och gamla läkar­utbildningen är att studenten som tar sin examen från den nya läkarutbildningen kan ansöka om legitimation direkt. Beroende på hur stor gruppen är som tar examen enligt den gamla ordningen 2029 så kan möjligheten att göra AT behöva vara öppen åtminstone fram till 2033. Två system behöver alltså löpa parallellt under flertalet år framöver.

När denna ledare skrivs vet vi ännu inte hur övergångsreglerna kommer att se ut. Men det vi vet är att ett nytt utbildningssystem behöver ha hög grad av flexibilitet för att undvika inlåsningseffekter. Sve­rige behöver ett fortbildningssystem som gör vägen till specialistbevis effektiv. I sammanhanget kan vikten av att antalet AT-platser utökas och fort­sätter att tillhandahållas inte nog betonas. Detta för att både de som kommer att slutföra den gamla läkarutbildningen de närmsta åren och de som på grund av långa väntetider väntar på en AT-plats, ska kunna erhålla legitimation.

För Sveriges underläkare är det av yttersta vikt att den gradvisa övergången mellan utbildnings­systemen blir tydlig och rättssäker. Med andra ord krävs otvetydiga övergångsregler. Övergångsreglerna bereds av Socialdepartementet och ska beslutas av regeringen. Att dessa ännu inte är klara och beslutade kan inte ses som annat än ett organisatoriskt misslyckande i och med att den nya ST-­förordningen där BT ingår var planerad att börja gälla redan i somras. Inte heller ST-förskriften som kompletterar BT, och därmed ersätter ST 2015, är ännu publicerad. SYLF erfar att legitimerade läkare som slutfört AT kan komma att behöva genomgå BT i någon utsträckning för att ansöka om bas­kompetensbevis, såvida regeringen inte for­m­ulerar ett specifikt undantag för tidigare AT-­läkare i övergångsreglerna till nya ST-förordningen. Detta beror på att det inte är tillåtet att göra skillnad på läkarlegitimationer inom EU, och alla legitimerade läkare bör därför följa samma utbildnings­väg.

Sverige behöver ett fortbildningssystem som gör vägen till specialistbevis effektiv.

För att kunna möta det stora special­­ist­läkar­behovet vill SYLF se en så effektiv väg till specialistbevis som möjligt. BT kan erbjudas som en sepa­rat tjänst men systemet skulle också kräva att det görs möjligt att uppnå baskompetens inom ramen för en ST-anställning. Den som legitimerats efter AT har då möjlighet att validera sin kunskap och bedömas baskompetent utan att för den sakens skull behöva ytterligare tjänstgöring än den redan utförda. SYLF ser därför positivt på en sammanhållen ST där BT är en integrerad del och baskompetensbevis avläggs under första delen av tjänstgöringen. På så sätt kan tiden till färdig spec­i­a­list hållas så kort som möjlig, utan att för den skull kompromissa med rättssäkerheten eller utbildningskvaliteten för framtidens specialistläkare. •

SYLFs styrelse genom Tora Borén.

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.