fbpx
Hoppa till innehåll

Regionala samarbeten är framtiden

Hur mobiliserar vi oss bäst mot en stor arbetsgivare? I Västra Götaland har SYLF:s lokalavdelningar gått ihop i ett lokalt nätverk för att bli en starkare kraft i regionen.
Text: SYLF Göteborgs styrelse
Bild från mötet med VGAS – Västra Götalands alla SYLF-avdelningar.
Bild från mötet med VGAS – Västra Götalands alla SYLF-avdelningar.
Lokalfackligt

VGAS 2021: Västra Götalandsregionen (VGR) är en enorm arbetsgivare och producerar hela 4,8 % av Sveriges vård. Hur ska vi få gehör i en enorm organisation?

I Skåne hade SYLF-avdelningarna sedan länge haft en enad röst för att höras bättre. Samarbetet kallas SySkån och står för SYLF i Skåne. Tillsammans har de i många år drivit frågor som en större och enad SYLF-grupp. Samarbetet ger synergieffekter, utbyte av erfarenheter och inspiration smittade av sig mellan de olika styrelserna.

Det fanns ett stort behov av ett kraftfullt samarbete mellan lokal-avdelningarna för att gemensamt kunna mobilisera i de fackliga frågorna

Efter att SYLF Göteborgs styrelseledamot Anna Das jobbat nere i Skåne såg hon fördelarna med detta koncept och hon saknad det regionala samarbetet i Göteborg. Att fyra olika lokalavdelningar i Västra Götaland drev samma frågor på olika håll var ineffektivt. I SYLF Göteborgs styrelse tampades vi med samma frågor som grannav-delningarna i Borås, Skövde och Nordvästra Götaland, men vilka som satt i deras styrelser eller hur deras arbete gick till var till en stor del okänt för oss. Västra Götalandsregionen är ökänt för att ha Sveriges lägsta läkarlöner och det fanns ett stort behov av ett kraftfullt samarbete mellan lokal-avdelningarna för att gemensamt kunna mobilisera i de fackliga frågorna.

SYLF Göteborg drog därför ihop ett möte med de andra SYLF-avdelningarna i VGR och efter lite spånande kom samarbetet att kallas för VGAS, som står för Västra Götalands alla SYLF-avdelningar. Samarbetet var efterlängtat och vi fann snabbt engagemang hos grannavdelningarna. Första mötet gick ut på att sätta premisserna för samarbetet. Vi bestämde oss för att träffas fyra gånger per år med två fysiska möten, varav ett möte ska vara i internatform under två dagar. Syftet med samarbetet är att skapa inspiration, arbeta med gemensamma frågor och hjälpa varandra. På köpet knyter vi kontakter och utökar våra SYLF-nätverk. Tillsammans kan vi även fila på motioner till SYLF:s fullmäktige samt diskutera andras yrkanden. 

På bara två månader har samarbetet utvecklats något enormt. Vi har livliga diskussioner på Facebook och har under hösten träffats för ett internat. Då vi fick äran att ha Emelie Hultberg, ordförande av Västra Götalands Läkarförening med oss. Under två dagar diskuterades AT, BT, ST och VULFAT (vik UL före AT) livligt. Nu vill SYLF Göteborg re-k-om-mendera alla andra regioner att göra samma sak. För inspiration eller upplägg får ni gärna höra av er. Tillsammans är vi starkare! •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.