fbpx
Hoppa till innehåll

Idag, 19/8, har Läkarförbundets medlemsadministration stängt. Som medlem kan du själv ändra dina uppgifter på Min sida och söka svar på frågor om ditt medlemskap i Frågor och svar.

Regionala samarbeten är framtiden

Hur mobiliserar vi oss bäst mot en stor arbetsgivare? I Västra Götaland har SYLF:s lokalavdelningar gått ihop i ett lokalt nätverk för att bli en starkare kraft i regionen.
Text: SYLF Göteborgs styrelse
Bild från mötet med VGAS – Västra Götalands alla SYLF-avdelningar.
Bild från mötet med VGAS – Västra Götalands alla SYLF-avdelningar.
Lokalfackligt

VGAS 2021: Västra Götalandsregionen (VGR) är en enorm arbetsgivare och producerar hela 4,8 % av Sveriges vård. Hur ska vi få gehör i en enorm organisation?

I Skåne hade SYLF-avdelningarna sedan länge haft en enad röst för att höras bättre. Samarbetet kallas SySkån och står för SYLF i Skåne. Tillsammans har de i många år drivit frågor som en större och enad SYLF-grupp. Samarbetet ger synergieffekter, utbyte av erfarenheter och inspiration smittade av sig mellan de olika styrelserna.

Det fanns ett stort behov av ett kraftfullt samarbete mellan lokal-avdelningarna för att gemensamt kunna mobilisera i de fackliga frågorna

Efter att SYLF Göteborgs styrelseledamot Anna Das jobbat nere i Skåne såg hon fördelarna med detta koncept och hon saknad det regionala samarbetet i Göteborg. Att fyra olika lokalavdelningar i Västra Götaland drev samma frågor på olika håll var ineffektivt. I SYLF Göteborgs styrelse tampades vi med samma frågor som grannav-delningarna i Borås, Skövde och Nordvästra Götaland, men vilka som satt i deras styrelser eller hur deras arbete gick till var till en stor del okänt för oss. Västra Götalandsregionen är ökänt för att ha Sveriges lägsta läkarlöner och det fanns ett stort behov av ett kraftfullt samarbete mellan lokal-avdelningarna för att gemensamt kunna mobilisera i de fackliga frågorna.

SYLF Göteborg drog därför ihop ett möte med de andra SYLF-avdelningarna i VGR och efter lite spånande kom samarbetet att kallas för VGAS, som står för Västra Götalands alla SYLF-avdelningar. Samarbetet var efterlängtat och vi fann snabbt engagemang hos grannavdelningarna. Första mötet gick ut på att sätta premisserna för samarbetet. Vi bestämde oss för att träffas fyra gånger per år med två fysiska möten, varav ett möte ska vara i internatform under två dagar. Syftet med samarbetet är att skapa inspiration, arbeta med gemensamma frågor och hjälpa varandra. På köpet knyter vi kontakter och utökar våra SYLF-nätverk. Tillsammans kan vi även fila på motioner till SYLF:s fullmäktige samt diskutera andras yrkanden. 

På bara två månader har samarbetet utvecklats något enormt. Vi har livliga diskussioner på Facebook och har under hösten träffats för ett internat. Då vi fick äran att ha Emelie Hultberg, ordförande av Västra Götalands Läkarförening med oss. Under två dagar diskuterades AT, BT, ST och VULFAT (vik UL före AT) livligt. Nu vill SYLF Göteborg re-k-om-mendera alla andra regioner att göra samma sak. För inspiration eller upplägg får ni gärna höra av er. Tillsammans är vi starkare! •

Mer från Moderna Läkare

Jag kan inte sitta stilla när jag stöter på orättvisor

Tema Ideellt arbete gör en inte rik på pengar, men kan göra en rik på erfarenheter. Gunilla Kleiverda har kombinerat kliniskt arbete med frivilligt engagemang i hjälporganisa­tionen Women on waves – vilket hon tror har gjort henne till en bättre läkare.

Anmäld till IVO!

Basfackligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) utövar tillsyn av hälso- och sjukvården och dess personal. Läkare kan bli anmälda av bland annat patienter och närstående som känner sig felaktigt bemötta i vården.

Lär känna styrelsen!

Tema Under fullmäktigemötet i april valde SYLF en ny styrelse. Vilka är de och vad vill de vara med att påverka under det kommande året? Vi tar oss en närmare titt!

Kommunikation skapar trygghet för barn och föräldrar

Reportage Hur kan primärvården stödja barn som har en sjuk förälder? Den frågeställningen är utgångspunkten för Charlotte Oja, specialist i allmänmedicin och forskare vid Karolinska institutet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga, som föreläser för AT- och ST-läkare i landet .

Unga läkares arbetsvillkor huvudfokus i högaktuell roman

Reportage I romanen “Välj mig” följer läsaren AT-läkaren Mathildes start på karriären. Moderna Läkare möter författaren bakom boken, Sofia Rönnow Pessah, som chockades av underläkares dåliga arbetsvillkor under tiden då hon arbetade med boken.

Ordförandeord #1 2022

Fackligt Bästa kollegor! De här blir de sista raderna för mig i denna kolumn. Vid SYLF:s fullmäktigemöte, den 9 april, kommer jag att avgå som ordförande. När jag tillträdde år 2019 var jag helt ny i styrelsen. Det var såklart svårt, …

Vad står egentligen i kollektivavtalet?

Basfackligt Sommaren närmar sig och för många innebär det att man får ta de första stegen in i arbetslivet som läkare. Vad ska man tänka på innan man skriver på ett kontrakt och hur fungerar det med våra arbetstider?