Iklädd en gråblå sjukhusskjorta, ett par turkosa sneakers och med ett leende på läpparna visar Sara Lei runt på akuten på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Hon rör sig vant i korridorerna. Förutom en vända till Kiruna för AT och en snabb sväng på Södersjukhuset i Stock­holm har hon arbetat här hela sin läkarbana.

”Vi är 40 olika nationaliteter som arbetar här, alla med olika typer av kunskaper och tidigare erfarenheter i bagaget. Jag tror verkligen att jag har världens bästa arbetskollegor”, berättar hon entusiastiskt.

Vill göra skillnad
Att Sara Lei skulle bli läkare var en tanke som väcktes hos henne redan på högstadiet. Några år senare fick hon antagningsbeskedet till läkarprogrammet på Karolinska Institutet.

Jag tror verkligen att jag har världens bästa kollegor.

”Jag ville göra skillnad för människor, få folk att må och fungera bättre, och självklart lära mig mer om det vetenskapliga fältet. Människokroppen är så otroligt spännande.” Sara tycker om att ha många järn i elden och har haft det så länge hon kan minnas. ”Jag gillar att ha ett fullspäckat schema. Jag tycker så mycket om att jobba med kreativa människor som jag kan utveckla idéer med.”
Både under studietiden och AT hade hon många sidosysslor. Under läkarprogrammet läste hon parallellt ett program i sjukvårdsmanagement, jobbade som lärare i gruppdynamik och ledarskap och var fackligt engagerad. Hon blev också mamma till två döttrar.

”Efter första barnet hade jag ett års studieuppehåll, men efter andra barnet fortsatte jag med studierna direkt. Det tränade mig i att strukturera upp min tid och det har jag haft nytta av senare.”

Flitig föreläsare
Sara Lei är numera ST-läkare inom internmedicin och om allt går enligt planerna blir hon nybakad specialist till sommaren. Trots en stark passion för det kliniska arbetet har hon också alltid känt en dragning till att vara med och forma vården i andra forum – och att jobba med förbättringsarbete,
digitalisering och innovation.

Vid sidan av sin ST-tjänst är Sara klinisk rådgivare för vårdbolaget Cambio Healthcare Systems, sitter i styrelsen för bolagen Doktor.se och Ortivus, samt är med i jurybedömningsgruppen för Region Stock­holms innovationsfond.

Den dåvarande sjukvårdsministern Gabriel Wikström hade fått förhinder och då fick jag en förfrågan om att ersätta honom.

”Det känns kul och viktigt att få komma in med ett kliniskt perspektiv. Jag tycker att det är viktigt att sjukvårdspersonal och industrin samarbetar, om vi inte samarbetar och ger våra synpunkter så är det dumt att komma och klaga på systemen sen”, säger hon.

Trots att det finns många jobbalternativ för läkare utanför vården är Sara säker på att hon vill fortsätta ha det kliniska arbetet som sin huvudsakliga syssel­sättning.

”I anslutning till att jag tog läkarexamen arbetade jag med några mindre företag som verkar inom life­science, medicinteknik och läkemedel. Det var oerhört intressant, men jag insåg att om jag verkligen vill vara med och förbättra vården så är det viktigt att jag bildar mig en djup förståelse för verksamheten, och det går inte utan gedigen klinisk erfarenhet.

Som om hittills nämnda saker inte var tillräckligt är Sara Lei även en van och flitigt anlitad föreläsare. ”Den största publiken jag har haft var på e-hälsokonferensen Vitalis. Den dåvarande sjukvårds­ministern Gabriel Wikström hade fått förhinder och då fick jag en förfrågan om att ersätta honom, jag tänkte ’varför inte?’ och tackade ja.”

Jag vill bidra till en positiv stämning.

Blir du aldrig nervös?
”Jo, i vissa stunder har jag känt mig liten, som förra veckan när jag skulle föreläsa för 31 amerikanska sjukhuschefer om digital innovation i svensk sjukvård. Men då brukar jag intala mig själv att de framför mig har lika mycket att lära sig av mig som jag har av dem.”

Allt med Sara – hennes kroppsspråk, tonfall och glitter i ögonen – vittnar om att hon är en män­niska som genuint älskar sitt jobb.

”Jag blir så glad när människor säger att jag är en glädjespridare. Jag vill bidra till en positiv stämning”, säger hon.

Var hittar du din glöd?
”Jag tror att den kommer sig naturligt av kärleken jag känner till mitt arbete, och att jag har fantastiska kollegor. Det råd jag vill ge till alla underläkare är att verkligen välja arbetsplats noggrant, att söka sig till en arbetsplats med riktigt bra handledare och chefer.”

Hur tror du ditt yrkesliv ser ut om 10 år?
”Då är jag förhoppningsvis en erfaren specialist, med en spännande subspecialitet. Och jag vill fortsätta med att sprida kunskap på olika sätt. Kanske sitter jag i några styrelser eller har någon annan form av ledande funktion som hjälper till att utveckla vården. •

KORT OM
LÄKAREN SARA LEI

ST-läkare i internmedicin. Styrelseledamot och frekvent anlitad föreläsare. Bor i Bromma. Två döttrar som är 11 och 7 år gamla, pojkvän som arbetar på samma arbetsplats och fyra bonusbarn.
På fritiden umgås hon med familj och vänner, är ute i naturen, lagar mat och tränar pole dance.

Nike Halvardsson
Underläkare
Mer från Moderna Läkare