fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Signerat lokalavdelningsordförande: Facket får inte vara tyst

Fredrik Swartz, Lokalavdelningsordförande SYLF Östergötland
Fredrik Swartz, Lokalavdelningsordförande SYLF Östergötland
Lokalfackligt

Signerat lokalavdelningsordförande : har vi en facklig tystnadskultur? Tar vi tag i alla missförhållanden, eller kan det krypa in en oro för att genom agerandet skada de egna karriär­möjligheterna? Min upplevelse är att det finns en rädsla för konsekvenser. Det är viktigt att vi lyfter den frågan, analyserar orsakerna och föreslår lösningar. Att vi förtroendevalda företräder våra medlemmar när det blåser snålt är ju en stor del av vårt fackliga existensberättigande.

En fråga vi arbetat med i Östergötland är tillsättningen av utbildningstjänster. Annonseras tjänsterna ut som de ska? Tillsätts de korrekt? Hur används gråblock? När det gäller allmäntjänstgöring bad vi hösten 2019 att få ut underlag för att kunna granska rekryteringsprocessen. Enligt grundlagen ska
dylika handlingar lämnas ut skyndsamt och utan efterforskningar om syfte. I vår region gjordes först sådana efterforskningar, därpå blev syftet ifrågasatt och det tog månader att få ut handlingarna – och då bara en del av dem. I det läget och på SLF:s juridiska inrådan gjorde jag en JO-anmälan. Den resulterade i att regionen fick kritik och uppmaning om rättelse på en rad punkter. I samband med detta uttryckte flera fackliga kollegor oro för negativa konsekvenser. Självklart reflekterade jag även över risken för sådana för egen del.

Enligt förtroendemannalagen får fackligt arbete inte leda till missgynnande eller repressalier. Lagen är en grundpelare för fackligt arbete och brukar respekteras av arbetsgivare, men ärenden kan behöva prövas. Det är också lättare att få upprättelse när det gäller den grunden jämfört medövriga diskrimineringsskäl. Kanske är det nödvändigt att ibland driva sådana mål för att påminna våra regi­oner om lagar som annars kan falla i glömska?

Att fackligt företräda kollegor kan vara en svår balans­gång. Ett framåtsträvande och långsiktigt fackligt arbete har som mål att leda till bättre löner, bättre arbetsmiljö och mer inflytande för våra medlemmar. Står parterna långt ifrån varandra kan en aggressiv framtoning hos den fackliga företrädaren medföra att arbetet fördröjs – eller till och med ger motsatt effekt. Men om vi som ska företräda medlemmarnas intressen viker undan för besvärliga frågor, om vi undviker att ta konflikter med beslutsfattare på sjukhuset, kan vi inte utföra ett fullgott fackligt arbete. Det drabbar då våra med­lemmar, som kan missgynnas i rekryteringen eller tappa i löneutveckling. Men det drabbar även vår profession. Om vi inte är solidariska med varandra tappar vi kollektiv mark. Såväl medlemsrekrytering som inflytande hänger på att vi tydligt gör nytta. Det är bara tillsammans vi är starka.

Fredrik Swartz
Lokalavdelningsordförande
SYLF Östergötland

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.