fbpx
Hoppa till innehåll

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och bilagor.
Text: Björn Gunnarsson
Bild: Getty Images
Basfackligt

Vad är ett CV?
Curriculum Vitae (CV) är en kort resumé av dina tidigare erfarenheter, dina kvalifikationer och utbildningar. Sammantaget en saklig lista med tydlig indelning.

Tidigare erfarenheter skall vara relevanta, men det är du som gör bedömningen av vad som är relevant. När du söker jobb som underläkare kanske arbetet i kassan på ICA inte är speciellt relevant, eller så kan man säga att det visar att du är stresstålig. Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb – så var noga med att upp­datera och sålla bort. Skriv gärna omfattning (i pro­cent) och vilken tidsperiod du arbetat där.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida

Kvalifikationer kan vara sådant som kunskap om journalsystem, språkkunskaper, huruvida du har körkort eller ej. Här bör du vara noga med att för­klara hur pass duktig du själv anser dig vara inom de olika områden du nämnt. Exempelvis kommer arbets­givaren att vilja veta om du talar arabiska flytande eller om du studerat det ett år på halvfart. Gällande just språk är det bra att kommentera både din förståelse och förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

Uppge relevanta utbildningar
När det gäller utbildningar handlar det inte om att berätta var man gick i grundskolan och oftast inte heller gymnasiet. Arbetsgivaren är intresserad av vid vilket universitet du studerat läkarprogrammet, vilket årtal du tog examen och om du gått andra eftergymnasiala utbildningar och kurser som kan vara av intresse. Har du disputerat eller är du doktorand – var och inom vad?

CV = infoblad
Ett CV bör även ha en bild där man kan se ditt ansikte och gärna en del av överkroppen. Klä dig så att du känner dig bekväm på bilden, men undvik sådant som solglasögon, keps, hatt eller andra skrymmande accessoarer. Bilden bör var tagen framifrån i ögonhöjd, inte i vinkel. Komplettera med dina kontaktupp­gifter och gärna personnummer.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida. Se detta som ett rent infoblad; man ska inte veta vem du är efter att ha läst ditt CV, men man ska veta om du är kvalificerad nog för den tjänst du söker.

Referenser
Avsluta med referenser. Lista från mest till minst relevant, uppifrån och ner. Ange namn, hur ni känner varandra (t.ex. handledare på tidigare vikariat, tidigare chef, etc.) och kontaktuppgifter. Att säga hur många referenser som är lagom beror helt på dina tidigare erfarenheter, men ungefär tre stycken brukar bara vara bra.

Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb

Glöm inte bort att fråga personerna om de kan vara dina referenser först, och fråga igen när du söker nytt jobb!

Personligt brev
En vanlig fallgrop många kliver i när de skriver ett personligt brev är att de skriver långdraget. Personen som läser ditt brev ska säkert läsa väldigt många fler ansökningar. Dra inte hela din livshistoria, fokusera på vad som är speciellt för dig och hur du sticker ut från mängden. Tänk dig hur en dålig rapport ofta inleds – och gör raka motsatsen! Undvik att börja från början, börja med det som är spännande. Man kan till exempel skriva sitt personliga brev likt en SBAR!

Presentera din historia kort och se till att läsaren kommer ihåg något speciellt om dig – att du gillar att bergsklättra i Alperna, att din hobby är att baka surdegsbröd, eller att du älskar TV-spel och i år har klarat av fem av tio av årets bästa spel? Det viktiga är att kunna särskilja dig ifrån alla andra ansökningar. Du måste inte säga varför du är bättre än andra, men säg vad som är annorlunda!

Undvik att återanvända ditt personliga brev!

Många skriver ett generiskt CV och personligt brev som man sedan använder till kanske tio olika arbets­givare. Undvik att återanvända ditt personliga brev! Skriv i stället en stomme och redigera delar utefter vilket arbete du söker. Om en arbetsgivare läser ditt personliga brev men det inte en enda gång nämns varför du söker till just hens klinik verkar du tyvärr inte speciellt intresserad. Samtidigt ska du undvika floskler och fjäsk – var ärlig, men skriv inte spontant att du hellre vill vara på en annan plats.

Bilagor
Bilagor är ofta en stor del i ansökan, men kanske den del arbetsgivaren kommer att titta minst på. Se därför till att bara skicka med bilagor som verkligen är relevanta. I regel bör det endast vara sådant som arbetsgivaren har efterfrågat; betyg, examensbevis eller legitimationsbevis. Ett rekommendationsbrev kan absolut vara bra att skicka med, men flera styck­en kommer troligen att resultera i att inget blir läst. Uppge då hellre i ditt personliga brev att rekommendationsbrev kan visas upp på begäran. •

Ladda ner SYLF:s guidedokument för ett lyckat CV

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …