fbpx
Hoppa till innehåll

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och bilagor.
Text: Björn Gunnarsson
Bild: Getty Images
Basfackligt

Vad är ett CV?
Curriculum Vitae (CV) är en kort resumé av dina tidigare erfarenheter, dina kvalifikationer och utbildningar. Sammantaget en saklig lista med tydlig indelning.

Tidigare erfarenheter skall vara relevanta, men det är du som gör bedömningen av vad som är relevant. När du söker jobb som underläkare kanske arbetet i kassan på ICA inte är speciellt relevant, eller så kan man säga att det visar att du är stresstålig. Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb – så var noga med att upp­datera och sålla bort. Skriv gärna omfattning (i pro­cent) och vilken tidsperiod du arbetat där.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida

Kvalifikationer kan vara sådant som kunskap om journalsystem, språkkunskaper, huruvida du har körkort eller ej. Här bör du vara noga med att för­klara hur pass duktig du själv anser dig vara inom de olika områden du nämnt. Exempelvis kommer arbets­givaren att vilja veta om du talar arabiska flytande eller om du studerat det ett år på halvfart. Gällande just språk är det bra att kommentera både din förståelse och förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.

Uppge relevanta utbildningar
När det gäller utbildningar handlar det inte om att berätta var man gick i grundskolan och oftast inte heller gymnasiet. Arbetsgivaren är intresserad av vid vilket universitet du studerat läkarprogrammet, vilket årtal du tog examen och om du gått andra eftergymnasiala utbildningar och kurser som kan vara av intresse. Har du disputerat eller är du doktorand – var och inom vad?

CV = infoblad
Ett CV bör även ha en bild där man kan se ditt ansikte och gärna en del av överkroppen. Klä dig så att du känner dig bekväm på bilden, men undvik sådant som solglasögon, keps, hatt eller andra skrymmande accessoarer. Bilden bör var tagen framifrån i ögonhöjd, inte i vinkel. Komplettera med dina kontaktupp­gifter och gärna personnummer.

Informationen i ett CV ska helst få plats på en sida. Se detta som ett rent infoblad; man ska inte veta vem du är efter att ha läst ditt CV, men man ska veta om du är kvalificerad nog för den tjänst du söker.

Referenser
Avsluta med referenser. Lista från mest till minst relevant, uppifrån och ner. Ange namn, hur ni känner varandra (t.ex. handledare på tidigare vikariat, tidigare chef, etc.) och kontaktuppgifter. Att säga hur många referenser som är lagom beror helt på dina tidigare erfarenheter, men ungefär tre stycken brukar bara vara bra.

Det som är relevant vid en första anställning inom vården behöver inte vara relevant när du istället söker ditt fjärde jobb

Glöm inte bort att fråga personerna om de kan vara dina referenser först, och fråga igen när du söker nytt jobb!

Personligt brev
En vanlig fallgrop många kliver i när de skriver ett personligt brev är att de skriver långdraget. Personen som läser ditt brev ska säkert läsa väldigt många fler ansökningar. Dra inte hela din livshistoria, fokusera på vad som är speciellt för dig och hur du sticker ut från mängden. Tänk dig hur en dålig rapport ofta inleds – och gör raka motsatsen! Undvik att börja från början, börja med det som är spännande. Man kan till exempel skriva sitt personliga brev likt en SBAR!

Presentera din historia kort och se till att läsaren kommer ihåg något speciellt om dig – att du gillar att bergsklättra i Alperna, att din hobby är att baka surdegsbröd, eller att du älskar TV-spel och i år har klarat av fem av tio av årets bästa spel? Det viktiga är att kunna särskilja dig ifrån alla andra ansökningar. Du måste inte säga varför du är bättre än andra, men säg vad som är annorlunda!

Undvik att återanvända ditt personliga brev!

Många skriver ett generiskt CV och personligt brev som man sedan använder till kanske tio olika arbets­givare. Undvik att återanvända ditt personliga brev! Skriv i stället en stomme och redigera delar utefter vilket arbete du söker. Om en arbetsgivare läser ditt personliga brev men det inte en enda gång nämns varför du söker till just hens klinik verkar du tyvärr inte speciellt intresserad. Samtidigt ska du undvika floskler och fjäsk – var ärlig, men skriv inte spontant att du hellre vill vara på en annan plats.

Bilagor
Bilagor är ofta en stor del i ansökan, men kanske den del arbetsgivaren kommer att titta minst på. Se därför till att bara skicka med bilagor som verkligen är relevanta. I regel bör det endast vara sådant som arbetsgivaren har efterfrågat; betyg, examensbevis eller legitimationsbevis. Ett rekommendationsbrev kan absolut vara bra att skicka med, men flera styck­en kommer troligen att resultera i att inget blir läst. Uppge då hellre i ditt personliga brev att rekommendationsbrev kan visas upp på begäran. •

Ladda ner SYLF:s guidedokument för ett lyckat CV

Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.