Vi lägger idag den 24:e AT-rapporten till handlingarna, men vi är inte i mål. Både erfarna och nya krafter behöver fortsätta att kämpa för AT-läkarnas arbetsvillkor.
Vad lägger vi till handlingarna?
I 24 år har ökade väntetider trendat och en av fyra AT-läkare säger sig överväga att lämna yrket helt. Det är en konsekvens av bristfällig styrning av svensk hälso- och sjukvård, där organisationen blir allt mer pressad och arbetsmiljön ställs på sin spets. Samtidigt som kön till AT ökat över tid, gnäller arbetsgivarna på specialistläkarbrist.
De har ingen anledning till att gnälla. Arbetsgivarna har all makt i världen att vända trenden, då det är de själva som helt styr över sin kompetensförsörjning.
"Behovet av läkare är inte en regional fråga, utan nationell
SYLF anser att regionernas misslyckande behöver få ett slut. Behovet av läkare är inte en regional fråga, utan nationell. Vi kommer nämligen inte att klara av att upprätthålla ett starkt civilförsvar ens i fredstid om vi inte har en stabil kompetensförsörjning av läkare. Vi anser därför att ansvaret för dimensioneringen av utbildningstjänsterna ska övergå till en statlig aktör – som ser till hela Sveriges behov av såväl AT som ST, inkluderat BT. Staten hade i stället kunna teckna avtal med regionerna för ett visst antal utbildningstjänster inom respektive kategori, som man gör för grundutbildningen.
Och kanske ser vi nu flera trendbrott på en och samma gång?
För första gången på fem år ser vi ett hack ner i väntetiden till AT. Regeringen har tagit ett kliv fram i kompetensförsörjningsfrågan och har sedan 2022 öronmärkt drygt 750 miljoner kronor i statsstöd för fler AT-tjänster i landet, vilket bidragit till att ge oss 164 ytterligare AT-platser sedan 2021. Andelen som gör 18 månaders AT fortsätter att öka och är nu uppe i nästan 60 procent.
Vi har tagit viktiga principiella steg framåt, men vi får inte luta oss tillbaka. Runt hörnet hotar en ny flaskhals i och med regionernas taffliga införande av BT. AT riskerar också att få allt mindre uppmärksamhet och prioriteras ned på agendan ju närmare vi kommer den sista kullen studenter som behöver göra AT.
Sveriges underläkare behöver dig. SYLF behöver fler som fortsätter att slå vakt om och bevaka våra utbildningstjänsters kvalitet och kvantitet. Ju fler av oss som finns på plats bland våra kollegor, studierektorer, chefer och politiker och som kan föra underläkarnas talan, desto mer kan vi förändra till det bättre för oss själva, våra patienter och vår yrkeskårs status.
Visst blir du sugen?
Kontakta din lokala SYLF-avdelning!