fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Steg i rätt riktning gör mödan värd

Signerat lokalavdelningsordförande SYLF Södra Älvsborg
Text: Elin Ekdahl, ordförande SYLF Södra Älvsborg
Fackligt

”Vad är det som får dig att orka arbeta fackligt?” Det är en fråga som jag och mina fackliga kollegor får ganska ofta. Svaret, som åtminstone jag i princip alltid ger, är att det ger mig en chans att hjälpa till att förbättra arbetsvillkoren för mina kollegor. Att åstadkomma verklig förändring kräver dock tålamod och uthållighet – vårdapparaten är stor och därmed inte särskilt flexibel. 

SYLF:are i hela landet har länge arbetat för en förändring avseende AT-frågan. Primärt försöker man åtgärda AT-platsbristen, den enorma flask­hals som hindrar våra yngre kollegor från att ta sig vidare i karriären. Tyvärr är varken Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) eller Västra Götalandsregi­onen något undantag. Regionen har färre AT-läkare per medborgare än rikssnittet. SÄS har dock ännu en utmaning – nämligen kvaliteten på dess AT, vilket återspeglas i ännu en bottenplacering i AT-rankningen, i år plats 61 av 62. 

Fler AT-platser skulle alltså åtgärda flera av de problem som AT-läkarna lyfte i vår enkät

SÄS låga placering är ingen hemlighet. Tvärtom påtalas den frekvent av läkarkollegor, AT- och sjuk­husledning. Placeringen signalerar att AT-läkarna på SÄS är mindre nöjda med sin AT jämfört med andra kollegor runt om i landet. Vad ligger bakom detta egentligen? Det ville vi i SYLF Södra Älvsborg ta reda på, och delade ut en kort enkät till AT-läkarna. Svaren var relativt unisona och påtalade en uttalad jourbörda utan tid för återhämtning, avsaknad av självstudietid och ensamma nätter på psykiatrin. 

Problemet avseende ensamma nattjourer för AT- och underläkare innan AT ökade i aktualitet redan hösten 2021. Frågan drevs av SYLF och av engagerade AT-läkare. Under våren fick frågan även upp­märksamhet i lokal media. SYLF Södra Älvsborg bjöd in till möte med psykiatrins ledning, och kort därefter kunde vi gå ut med att endast legitimerade läkare framgent schemaläggs på nattjourerna. Fler ST-läkare på kliniken gjorde förändringen möjlig. Därmed schemaläggs olegitimerade läkare endast med legitimerade kollegor på plats i SÄS samtliga verksamheter – en enorm seger! 

Ett steg i rätt riktning, men fler förbättringar krävs dock på SÄS. Vi vill se att sjukhuset ökar mängden AT-platser för att minska väntetiden till AT. Vi ser också att detta skulle minska jourbördan för AT-läkarna, möjliggöra uttag av intjänad jourkomp och säkerställa den önskvärda studietiden. Fler AT-­platser skulle alltså åtgärda flera av de problem som AT-läkarna lyfte i vår enkät. Det skulle även ge en chans för SÄS AT-läkare att inte bara bidra till vård­produktion, utan faktiskt ha den utbildnings­tjänst som allmäntjänstgöringen i slutändan ska vara. 

På sikt ser vi att detta kan ge SÄS chansen att klättra i AT-rankningen. Positiva förändringar med­­för förhoppningsvis nöjdare AT-läkare. SYLF Södra Älvsborg ser positivt på det goda samarbete och den dialog vi haft med arbetsgivarsidan. En välfun­gerande samverkan är grunden för bra resultat. Vi hoppas kunna fortsatt förbättra av arbetsvillkoren för våra kollegor. Det är ju det som det fackliga arbetet handlar om, när allt kommer till kritan. •

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.