fbpx
Hoppa till innehåll

Steg i rätt riktning gör mödan värd

Signerat lokalavdelningsordförande SYLF Södra Älvsborg
Text: Elin Ekdahl, ordförande SYLF Södra Älvsborg
Fackligt

”Vad är det som får dig att orka arbeta fackligt?” Det är en fråga som jag och mina fackliga kollegor får ganska ofta. Svaret, som åtminstone jag i princip alltid ger, är att det ger mig en chans att hjälpa till att förbättra arbetsvillkoren för mina kollegor. Att åstadkomma verklig förändring kräver dock tålamod och uthållighet – vårdapparaten är stor och därmed inte särskilt flexibel. 

SYLF:are i hela landet har länge arbetat för en förändring avseende AT-frågan. Primärt försöker man åtgärda AT-platsbristen, den enorma flask­hals som hindrar våra yngre kollegor från att ta sig vidare i karriären. Tyvärr är varken Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) eller Västra Götalandsregi­onen något undantag. Regionen har färre AT-läkare per medborgare än rikssnittet. SÄS har dock ännu en utmaning – nämligen kvaliteten på dess AT, vilket återspeglas i ännu en bottenplacering i AT-rankningen, i år plats 61 av 62. 

Fler AT-platser skulle alltså åtgärda flera av de problem som AT-läkarna lyfte i vår enkät

SÄS låga placering är ingen hemlighet. Tvärtom påtalas den frekvent av läkarkollegor, AT- och sjuk­husledning. Placeringen signalerar att AT-läkarna på SÄS är mindre nöjda med sin AT jämfört med andra kollegor runt om i landet. Vad ligger bakom detta egentligen? Det ville vi i SYLF Södra Älvsborg ta reda på, och delade ut en kort enkät till AT-läkarna. Svaren var relativt unisona och påtalade en uttalad jourbörda utan tid för återhämtning, avsaknad av självstudietid och ensamma nätter på psykiatrin. 

Problemet avseende ensamma nattjourer för AT- och underläkare innan AT ökade i aktualitet redan hösten 2021. Frågan drevs av SYLF och av engagerade AT-läkare. Under våren fick frågan även upp­märksamhet i lokal media. SYLF Södra Älvsborg bjöd in till möte med psykiatrins ledning, och kort därefter kunde vi gå ut med att endast legitimerade läkare framgent schemaläggs på nattjourerna. Fler ST-läkare på kliniken gjorde förändringen möjlig. Därmed schemaläggs olegitimerade läkare endast med legitimerade kollegor på plats i SÄS samtliga verksamheter – en enorm seger! 

Ett steg i rätt riktning, men fler förbättringar krävs dock på SÄS. Vi vill se att sjukhuset ökar mängden AT-platser för att minska väntetiden till AT. Vi ser också att detta skulle minska jourbördan för AT-läkarna, möjliggöra uttag av intjänad jourkomp och säkerställa den önskvärda studietiden. Fler AT-­platser skulle alltså åtgärda flera av de problem som AT-läkarna lyfte i vår enkät. Det skulle även ge en chans för SÄS AT-läkare att inte bara bidra till vård­produktion, utan faktiskt ha den utbildnings­tjänst som allmäntjänstgöringen i slutändan ska vara. 

På sikt ser vi att detta kan ge SÄS chansen att klättra i AT-rankningen. Positiva förändringar med­­för förhoppningsvis nöjdare AT-läkare. SYLF Södra Älvsborg ser positivt på det goda samarbete och den dialog vi haft med arbetsgivarsidan. En välfun­gerande samverkan är grunden för bra resultat. Vi hoppas kunna fortsatt förbättra av arbetsvillkoren för våra kollegor. Det är ju det som det fackliga arbetet handlar om, när allt kommer till kritan. •

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …