fbpx
Hoppa till innehåll

SYLF uppdaterar Schysst rekrytering

Schysst rekrytering är en välkänd utmärkelse för arbetsgivarna och en kvalitetsstämpel för blivande AT-läkare när de väljer var de söker AT. SYLF uppgraderar nu utmärkelsen Schysst Rekrytering inför 2025 års utmärkelse. Läs mer om hur och varför!
Text: Erica Lorentzon, ledamot
Illustration: Getty Images/Oss Creative
Fackligt

Under förra året beslutade fullmäktige, SYLF:s högsta beslutande organ, att föreningen skulle förfina kriterierna för utmärkelsen Schysst rekrytering. De förändringar som föreslås har sitt ursprung i erfarenheter från våra förtroendevalda, samt de upplevelser våra medlemmar delat med sig av till den arbetsgrupp som jobbar med frågan sedan dess.  

SYLF väljer nu därför att uppgradera utmärkelsen Schysst Rekrytering.

De rekryteringsorter som använder vikariatstid som tyngsta merit för urval till intervju och som värderar alla typer av underläkarvikariat innan AT lika, oavsett om man vikarierat på akuten, i primärvården eller i psykiatrin, kan nu få den exklusiva utmärkelsen Super­Schysst Rekrytering. Det går bara att nominera till SuperSchysst om rekryteringsorten först upp­fyller krav för att nomineras till Schysst Rekrytering.

Den uppdaterade versionen av Schysst Rekrytering kommer att göra processen enklare, både för våra lokalavdelningar och för den som rekryterar, genom färre och tydligare krav. Kravet att arbetsgivaren ska presentera statistik har tagits bort, då det tillför lite i processen och det har varit arbetskrävande och svårvärderat för lokalavdelningarna. Dessa har fortfarande möjligheten kvar att begära att få tillgång till statistik om de anser att den behövs för att bedöma om rekryteringsorten uppfyller kriterierna. 

Nominering till Schysst rekrytering kommer även fortsättningsvis att delas ut vartannat år, men granskning kan ske under hela perioden mellan pris­utdelningarna. Fortfarande Schysst, som delats ut åren däremellan tas därför bort.

Första gången vi genomför granskning med de nya kriterierna blir hösten 2024, då vi utser mottagare för Schysst rekrytering och SuperSchysst Rekrytering för 2025.

Sammanfattningsvis anser SYLF att förändringarna i Schysst rekryterings regelverk är mer linje med vår syn på rekrytering, underläkares arbetsmiljö och framtida kompetensförsörjning, samt allmäntjänstgöringens syfte. 


Uppdaterade kriterier för Schysst Rekrytering 

A) Arbetsgivaren kan visa att de urvalskriterier som står i annonsen är de som används för urval till intervju och erbjudande av tjänst. 

B) Arbetsgivaren använder en strukturerad och reproducerbar metod för intervjuer och andra tester. 

C) SYLF har möjlighet att utse en representant, som på betald arbetstid, får välja att delta vid intervjuer och tester i den mån som bedöms nödvändigt. 

D) En av SYLF utsedd representant får på betald arbetstid sitta med under urval till
intervju och den slutliga urvalsprocessen av kandidater till AT-tjänsterna. 

Kriterier för SuperSchysst Rekrytering 

E) Alla typer av vikariat som underläkare inom hälso- och sjukvården innan AT värderas lika tungt vid urval till intervju. 

F) Tidslängden på tidigare vikariat är tyngsta merit vid urval av kandidater till intervju. 


Följande får utmärkelsen Fortfarande Schysst 2024

Akademiska sjukhuset i Uppsala 

Avesta lasarett  

Blekinge sjukhus Karlskrona och Karlshamn 

Capio S:t Göran  

Danderyds sjukhus  

Falu lasarett  

Hallands sjukhus Halmstad  

Hallands sjukhus Varberg  

Helsingborgs sjukhus  

Hudiksvalls lasarett  

Landskrona lasarett

Ljungby lasarett  

Mora lasarett  

Mälarsjukhuset Eskilstuna  

NU-sjukvården 

Sahlgrenska universitetssjukhuset  

Skånes universitetssjukhus Malmö och Lund  

Södersjukhuset  

Södra Älvsborgs sjukhus Borås och Skene  

Universitetssjukhuset i Linköping  

Visby lasarett 

Växjö lasarett  

Ängelholms sjukhus 

Mer från Moderna Läkare

Läkare bland algoritmer

Tema Vi står inför en ny teknisk revolution där AI kommer att ta allt större plats, vare sig vi vill det eller inte. Vad kommer det att betyda i sjukvården? Moderna Läkare har pratat med tre läkare om deras syn på …

Tappade specialist­­år i krisens spår

Fackligt SYLF-enkät visar sparkravens konsekvenser för ST-läkarna Legitimerade läkare före ST drabbas hårdast i regionernas inflationshantering genom uteblivna anställningar. Samtidigt försämras arbetsvillkoren ytterligare i en redan ansträngd sjukvård, och utbildningskvaliteten försämras. Det visar en enkät ställd till legitimerade medlemmar i SYLF.

Att driva förändring på sin arbetsplats

Tema Trots att övertidsersättning är en självklarhet enligt vårt kollektivavtal, är det vanligt att det ändå kommer upp till diskussion vid nyanställning. Fredrik Rosenqvist, SYLF Värmlands vice ordförande, berättar hur man lyckades få arbetsgivaren att förstå att rätten till övertid inte …

Moderna Läkare Finder: Imal Amiri

Moderna Läkare Finder Moderna Läkare presenterar Finder: Imal Amiri är en 33-årig ST-läkare i geriatrik, som letar efter någon att drömma stort och planera för framtiden med. Letar du också efter kärleken? Se hit!

KBT för läkare – så lär du dig sunt självhävdande

Reportage Läkaryrket placerar dig i patientsituationer som kan vara ångestskapande och göra arbetet svårare i längden. Psykologen och författaren Olle Wadström har skrivit boken "KBT för läkare" som handlar om bland annat just detta.