fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Ta ett dopp i kun­skapens källa

Krönika av Elvira Gullberg, underläkare
Foto: Henrik Håkansson
Elvira Gullberg.
Tema

”Jag är fullärd nu”, tänkte jag alltid när en tentaperiod gick mot sitt slut. Inte fullärd som i att jag kunde allt, utan snarare som i att jag var fysiskt fylld. Bildligt och ”utbildligt” talat kände jag mig som en bägare till brädden fylld av kunskap, där en enda droppe till skulle få bägaren att rinna över. Alla andra intryck innebar en regnrisk. Överallt fanns överhängande orosmoln, som att min hjärn-bägare skulle råka prioritera en senaste-avsnittet-Paradise-hotel-droppe över en kaliumreabsorptionen-i-tubuli-droppe. Ytspänningen var olidlig när jag bar kunskapsbägaren till tentasalen och äntligen fick tömma den över ett förvånansvärt vattentåligt papper eller iPad. Vid läkarexamen hade jag fyllt kunskapsbägare i en mängd som hade kunnat fylla en hel pool.

”Jag minns ingenting”, tänkte jag skräckslaget där jag som underläkare försökte hålla mig flytande i kunskapspoolens blöta röra av medicinska termer. Jag höll mig i kanten på bassängens grunda del. Överläkarbadvakten stod redo med rädda-livbojen. Efter några kallsupar och CT-skallsupar insåg jag att jag faktiskt kunde flyta utan simring (att sim-ringa badvakten varje minut). Min kunskap – mitt poolvat­ten – verkade trots allt ha filtrerats genom något slags reningsverk (observera att jag inte menar mina njurar, då jag trots vissa fortsatta osäkerheter kring kaliumreabsorption inte har kissat i poolen).

Jag påbörjade AT. Blev flyttad till en ny avdelningspool varje vecka. Fick tekniktips från påfyllande föreläsare som tömde hinkar med kunskap över mig. Jag simmar mer och mer på egen hand i sjukhusets olika pooler (jag är troligen både den första och den sista som kommer att likna Helsingborgs sjukhus vid ett spa). Förhoppningsvis kan jag och mina AT-kollegor snart visa upp våra simmärken. ”Svim-borgarmärket” för att ha svimmat på OP. ”KAD-daren” för att man diagnostiserat en urinstämma. ”Guldfisteln” för något man förträngt djupt ner i minnesbrunnen (men ni kan ju gissa vad A-brunnens ”A" står för).

Snart är det dags att självständigt simma i sina egna varma kunskapskällor. Bli sin egen källkritiker. Välja ett simsätt. Kanske bröst-kirurg-sim, rygg-ortoped-sim, eller reumatologens favorit; fjärils-exantem-sim.

Vissa har alltid älskat att bada. De fortsätter att djupdyka i okända kunskapsvatten hela yrkeslivet. Andra kanske har legat i samma badvatten lite för länge och vissa är ju tvättäkta badkrukor. Oavsett vilket kommer här några vattenfasta tips:

  1. Bada inte ensam. Det var längesedan jag var så utbildningsmotiverad som under AT-tinget på Ystad Saltsjöbad.
  2. Badleksaker och simglasögon gör det lättare att flyta både med- och motströms.
  3. En bra och motiverande simtränare.

Nu är det snart semester. Fyll bägaren med något gott och ta ett dopp. Sisten i är en A-brunn! 

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.