fbpx
Hoppa till innehåll

Människor söker inte vård i onödan

Vilka värden riskerar att gå förlorade i digital vård, och vad kan digitala lösningar tillföra? Vi diskuterade saken med Tobias Perdahl, medicinsk chef för Doktor24.se
Tobias Perdahl
Tobias Perdahl
Tema

”Jag jobbar ofta 80–90 timmar i veckan, men jag älskar mitt jobb och får så mycket energi av det”.

På Tobias Perdahls LinkedIn-profil trängs titlarna med varandra. Läkare. Föreläsare. Styrelseproffs. Medgrundare och medicinsk chef för det digitala vårdbolaget Doktor24. Grundare av Vårdmaktpodden. CV:t tar aldrig slut.

”Mitt råd till alla läkare är att byta perspektiv någon gång och jobba utanför vården, det får en att konfronteras med helt nya frågeställningar och pro­blem, men framför allt möjligheter”, säger han.

Tobias är uppvuxen i Bälinge utanför Luleå. Direkt efter gymnasiet gjorde han värnplikt inom FRA, Försvarets radioanstalt, och lärde sig snabbt flytande ryska. Kort därefter flyttade han till Sankt Petersburg.

Det är nästan ett underskott på vård i Sverige idag

”Jag påverkades starkt av den svåra fattigdom jag såg på vissa ställen på landsbygden när jag reste runt i Ryssland. Jag visste att jag ville plugga teknisk fysik, medicin eller ekonomi och jag tror att den vistelsen påverkade mitt val.”

När han kom hem till Sverige registrerade han sig på läkarprogrammet på Karolinska och på Handelshögskolan, samtidigt.

”Under preklin fungerade det bra att läsa parallellt men under de kliniska åren var det svårare, båda utbildningarna kräver mycket fysisk närvaro. Jag fick läsa klart utbildningarna var för sig sedan”, säger han.

Ständig vilja att förbättra
Tobias är specialistläkare i internmedicin och har jobbat på många sjukhus runtom i landet. Hans senaste kliniska arbetsplats var på akuten på Karo­linska universitetssjukhuset i Solna, där han även varit medicinsk chef.

”Jag har alltid försökt förbättra och fylla luckor. I skolan var jag en sådan som startade råd och var aktiv i elevkåren, och på universitet var jag med och drog igång olika klubbar i Stockholm. Som läkare på akuten har jag, tillsammans med andra, försökt förbättra patientflödena, korta väntetiderna och starta nya avdelningar”.

Att Tobias vill hitta lösningar på vårdens problem återspeglar sig även i hans skötebarn Vårdmaktpodden, i vilken han samtalar med personer som sitter på makt för att förändra vårdapparaten. Podden är nu uppe i 33 avsnitt och har bland annat gästats av namnkunniga personer som Gabriel Wikström, Annika Strandhäll och Göran Hägglund.

”Det var när jag var pappaledig som jag kom på idén. Sjukvårdssystemet är väldigt komplext och i podden ges gästerna tid att föra längre resone­mang, vilket jag tror är viktigt för att man som lys­snare ska kunna förstå.”

Vårdunderskott
Tjänsten Doktor24, som Tobias Perdahl är medi­cinsk chef för, lanserades 2017 av vårdbolaget Aleris. På hemsidan marknadsför företaget sig med att man oftast kan få en läkartid inom 10 minuter. Tobias lyfter den goda tillgängligheten med digital vård som dess yttersta styrka och håller inte med de kritiker som tror att det leder till överkonsumtion.

”Jag tror inte att människor söker vård i onödan och jag tar gärna den diskussionen när som helst, med vem som helst. Sedan finns det givetvis alltid ett fåtal individer som utnyttjar systemet, men det är något vi ser i den vanliga vården också”, säger han.

Allt fler människor söker sig till digitala plattformar för att få vård och mellan 2017–2018 ökade de digitala vårdbesöken med ungefär 150 procent. De som konsumerar digital vård allra mest är unga människor i storstäderna.

Sjukvårdssystemet är väldigt komplext och i podden ges gästerna tid att föra längre resonemang.

”De flesta nya beteenden brukar börja i storstäd­erna och sedan sprida sig. Vi märker att många börjar söka vård hos oss från mindre orter nu, och vi har samarbeten med vårdcentraler på mindre orter i Jämtland, Västernorrland och i Norrtälje”, säger Tobias Perdahl.

Det finns en förhoppning om att de digitala vårdcentralerna ska avlasta de traditionella vårdcentralerna, men en sådan effekt har ännu inte kunnat utläsas. Det ser dock inte Tobias Perdahl som ett problem.

”Det är nästan ett underskott på vård i Sverige idag, och tillgängligheten är dålig. Vi vill möta vård­behovet som finns. Vår AI-bot triagerar gratis pati­enter till egenvårdsråd, onlinebesök eller fysiska vård­besök. På så sätt säkerställer vi att våra resurser används klokt. Jag ser att många traditionella vårdgivare har mycket att lära av oss”, säger han.

Komplement till det vanliga
Tobias tycker att man ska se digital vård som ett viktigt komplement till den traditionella vården.

”Inga värden inom vården går förlorade för att man jobbar digitalt istället för traditionellt. Om man söker för exempelvis otit bokar vi in ett fysiskt vårdcentralbesök, men om man söker för exempel­vis psykisk ohälsa eller urinvägsinfektion så kan vi ta emot.”

”Vi kan bidra till det som den vanliga vården har svårt för, som att jobba med aktiv expektans, tillgänglighet och kontinuitet för patienten. Vi kan också vara ett bra alternativ för patienter med diag­noser så som depressioner, ångest och social fobi”, fyller han i.

Hur tror du att framtidens vård ser ut?
”Jag tror att nästan alla vårdärenden kommer att inledas och avslutas digitalt. Beslutsstöd och chat-botar kommer att förändra hur vi jobbar i grunden, en dator är alltid bättre på att följa riktlinjer än en människa. Jag tror också att det kommer att mätas och återkopplas hur patienterna uppfattar och tar till sig information från oss, och på så sätt göra oss läkare mer empatiska och mer kompetenta. Stora patientflöden kommer att flyttas från slutenvård till öppenvård i hemmet med uppkopplade vitalparametrar, vilket kommer reducera kostnader och framför allt ge friskare patienter.”

Nike Halvardsson
Underläkare
Mer från Moderna Läkare

Utbränd innan AT

Tema Dålig introduktion, otydlighet om vad som förväntas av en på jobbet och därtill press på att prestera för att få en bra referens till AT-ansökningen. Känns situationen igen? För Sofia ledde en kaosartad arbetssituation till utmattningssyndrom. Vi får ta del …

Läkare i kris och konflikt

Tema Kriser kommer i många skepnader. Moderna Läkare träffar Nicholas Gray, specialistläkare i akutsjukvård med erfarenhet av såväl civila som militära kriser i skarpt läge.

Underläkare är mer utsatta för hot och våld

Tema Under våren genomförde Läkarförbundet en arbetsmiljöenkät som skickades ut till samtliga medlemmar i förbundet. 42 % av förbundets medlemmar svarade på undersökningen och de första delrapporterna från enkäten har fått stor uppmärksamhet. Förbundet släpper nu den fjärde delrapporten, som fokuserar på …

Ordförandeord #4 2022: Kvinna. Liv. Frihet.

Ledare Det känns väldigt tungt att skriva dessa rader. Orden känns så små. Handlingarna känns otillräckliga. Jag är fysiskt trygg där jag befinner mig, men inombords är det rena ”hela havet stormar”. I mitt hemland Iran protesterar kvinnor, flickor, män och …

Negativ forskningstrend kartlagd

Reportage Trots stort intresse för forskning går andelen forskande läkare ned. Läkare är den enda yrkesgrupp som ur ett livslöneperspektiv förlorar på att disputera. Detta enligt en enkät utförd av SYLF och Läkarförbundet.

Tillsammans når vi framgång

Basfackligt Det finns många fördelar med att vara medlem i facket. Den främsta är förmodligen gemenskapen i fackförbundet när det blåser kallt på arbetsplatsen. Du kan som medlem få stöttning, vägledning och hjälp att reda ut oredan som drabbat dig.

Gaffelmottagning ger mer tid till handledning och reflektion för ST-läkare

Reportage Artikeln kommer ursprungligen från årets första nummer av tidningen Sjukhusläkaren. Mer tid för handledning och reflektion. Det lockade ST-läkaren Julia Carlsson till gaffelmottagningen på Prostatacancercentrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Mottagningsmodellen för ST-läkare är ett mer effektivt sätt att komma in i …

När blir jag avslöjad?

Tema Under ett förtroligt lunchsamtal säger plötsligt min mycket pålästa och vetenskapligt orienterade kollega att hen i ärlighetens namn inte kan så mycket och mest går och väntar på att resten av kliniken ska inse det. Känner du igen dig? Moderna …

Klockan som tickar

Ledare Bristen på utbildningstjänster är en av SYLF:s högst prioriterade frågor. Vi jobbar stenhårt för att förbättra underläkares möjligheter att så snabbt som möjligt avancera från examen fram till specia­listbeviset.