fbpx
Hoppa till innehåll

Underlätta unga läkares forskning

Stefan Peyda
Stefan Peyda
Tema

Det finns många anledningar att gå med i SYLF. Förändring och förbättring är en stark orsak för många. För egen del vill jag att det ska bli lättare för unga läkare att forska. Under min allmän­tjänstgöring (AT) har jag tvingats göra avkall på forskningskarriären i ett par år framåt. Det är inget jag trivs med och en verklighet jag delar med många unga läkare.

Forskningens potential är oerhörd. En enda upptäckt kan förändra allt och bringa bot till de som tidigare varit obotliga eller där behandlingarna varit otillräckliga. SYLF har visat att underläkare har ett stort intresse av att forska. Tyvärr är vägarna dit fortsatt begränsade. Unga läkare arbetar inte sällan med forskningen oavlönad på fritiden eller under ledighet. En betydande andel av de som forskat under grund­studierna slutar forska under AT; en enorm förlust. De som fortsätter hamnar ofta efter i löneutvecklingen. För att kunna erbjuda patienterna bättre behand­lingslösningar och hälsa fram­över finns det ett stort egenvärde i att främja den medicinska forskningen och tillvarata närodlade talanger tidigt. Så ser det inte ut idag. Andelen forsk­ande läkare minskar och fyra av fem disputerade läkare är över 45 år. Det är ett samhällsproblem att unga läkare inte får ta sin passion för sina patienter och sitt intresseområde vidare till nästa nivå i den utsträckning de själva önskar.

Paradoxalt nog kan alltså det kortsiktiga sparandet ha kostat för mycket.

Många har värde av forskande läkare. Mötet med den sjuke är högst patientcentrerat och exponeringen för dennes problem ger inspiration till forskningen. Forskande läkare besitter djup kunskap som bidrar till en förhöjd vårdkvalité. Tryggheten ökar för patienterna om de vet att behandlingen är välkontrollerad och förankrad i vetenskapen. Kollegor kan tillgodogöra sig det senaste inom ett ständigt expanderande och föränd­erligt medicinskt kunskapsfält. För­åldrade kunskaper och metoder som av tradition gått i arv utan närmare utvärdering eller validering ifrågasätts. Forskning motverkar också stagnation inom verksamheten då den driver på utveckling och förbättringsarbete. Det veten­skapliga kritiska förhållnings­sättet hjälper till när läkaren ska tolka beslut kopplade till exempelvis behand­lings­metoder och ledning – ett bidrag till den direkta demokratin. Den forskande läkarens ovanstående bidrag till kliniken förbises dessvärre ofta till förmån för ren vårdproduktion.

Forskande läkare är en investering i folkhälsan och industrin. Framgångsrik forskning har visat sig vara ekonomiskt lönsam, inte minst inom medicin där förbättrad hälsa bland befolkningen leder till minskat produktionsbortfall. Forskningen kan även öppna helt nya fält som skapar nya jobbtillfällen som kommer samhället till nytta. Argumentet att forskning kostar kan därför ifråga­sättas. Paradoxalt nog kan alltså det kortsiktiga sparandet ha kostat för mycket.

Vi kan göra mycket som läkare. Som forskande läkare kan vi göra ännu mer. Främja intresset och ge unga läkare möjlighet att ta sin läkekonst till nästa nivå. En ökning av antalet kombinations­tjänster för underläkare är en god början. En tidig anställning med basanslag ger trygghet som tillåter fokus på lekfull kreativitet och analysträning, och skapar ny kunskap och nya vägar till behandling för patienten. Det ska vara lätt att komma in i och fortsätta en forskar­karriär. Ska jag bli den bästa läkaren jag möjligen kan så är forskningen oumbärlig.

Stefan Peyda, underläkare och ordförande SYLF Västernorrland

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.