fbpx
Hoppa till innehåll

Ung läkare i industrin

En önskan om att få jobba med patienter och sjukvårdssystemet från en annan vinkel än den kliniska ledde Dylan Ceynowa till industrin efter avslutad AT. Efter snart fyra år i industrin vill han dela med sig av sina erfarenheter till andra underläkare.
Text: Julia Borg
Foto: Martina Eriksson
Dylan Ceynowa, legitimerad läkare med snart fyra år i industrin.

Dylan Ceynowa är 33 år och beskriver att han alltid haft ett intresse av att få arbeta mer på systemnivå än vad den kliniska verkligheten många gånger ger möjlighet till. 

”Jag önskar att den icke-kliniska karriären blir ett mer normaliserat alternativ.”

Efter att AT:n avslutats i Halmstad påbörjade han en ST i ögonsjukdomar på S:t Eriks sjukhus i Stockholm, ett arbete han tyckte mycket om. Men när en
mindre managementkonsultbyrå inriktad på offent­lig sektor sökte personal, tog nyfikenheten över. 

”Som konsult handlar mycket av jobbet om att göra stora och komplexa frågeställningar greppbara på kort tid”, berättar Dylan.

Lärt sig på vägen

Dylan Ceynowa har utöver läkarlinjen och 30 högskole­poäng i psykologi, inte någon ytterligare utbildning. Han har lärt sig det han behöver av ekonomi och lik­nande färdigheter på vägen. Han har nu bytt kon­sultbranschen mot läkemedelsindustrin och arb­etar på medtechföretaget Novocure som utvecklat en behandling mot en speciellt svårbehandlad hjärntumör kallad glioblastom.

”Man gör skillnad för patienterna, men på ett annat sätt”, är Dylan Ceynowas upplevelse av att arbeta på industrisidan.

Många vägar in

Det finns en förhållandevis stor arbetsmarknad för läkare utanför sjukvården och enligt Dylan Ceynowa har många bolag svårt att rekrytera den medicinska kompetens de behöver. Vid sidan av konsult- och läkemedelsbranschen finns det även behov av läkare i den finansiella sektorn som värderar möjliga investeringar i hälso- och sjukvård. Bolag som arb­etar med medicinsk-teknisk utveckling har ett stort behov av medicinsk expertis som förstår behoven och kan kommunicera med utvecklare och kunder. 

"Man gör skillnad för patienterna men på ett annat sätt."

Han är själv varken specialiserad eller disputerad och beskriver att det många gånger räcker med att vara legitimerad läkare. Det är dock en fördel om man har ett intresse eller en erfarenhet som skiljer sig från mängden. 

”Jag upplever att det finns en stor kollegialitet mellan läkare på olika bolag. De flesta blir glada om man tar kontakt”, berättar Dylan och tillägger att en stor del av nätverkandet sker med hjälp av LinkedIn. 

"Jag önskar att den icke-kliniska karriären blir ett mer normaliserat alternativ."

Men det kan vara svårt att navigera bland de annorlunda roller och termer som finns i industrin:

”Hitta någon som du kan ha som handledare. Det är helt okej att kontakta mig om man vill ha hjälp vidare, fler läkare behövs i industrin!”

Bryggan mellan bolaget och hälso- och sjukvården

Arbetet på medtechbolaget skiljer sig en del mot hur en vanlig dag på ögonkliniken kunde se ut. Dylan Ceynowa är bryggan mellan bolaget och den kliniska och akademiska världen. En arbetsdag kan bestå av att träffa personer som använder företagets produkter och förstå vad de behöver av bolaget nu och i framtiden. Arbetet går ibland annat ut på att hitta partnerskap och win win-situationer
mellan klinik och forskning. 

”Att få till samarbete och dialoger, hitta gemensamma nämnare och sedan kunna starta upp både lokala och nationella projekt, det tycker jag är jättekul”, beskriver Dylan Ceynowa när han får frågan om vad som driver honom i det dagliga arbetet utöver att hjälpa patienter på en bredare front.

Stor flexibilitet

Att det skulle vara stressigare att arbeta i läkemedelsbranschen än vad det är att vara klinisk verksam är en fördom som han inte håller med om. Såklart finns det perioder som är mer arbetsintensiva än andra, men en fördel är att det finns en stor flexibilitet för individen att lägga upp sitt arbete. 

”På få ställen har jag upplevt så stor respekt för balansen mellan arbete och fritid som inom industrin. Jag är positivt överraskad över hur tillmötesgående man är utifrån individuella förutsättningar”, berättar Dylan och fortsätter: 

”Visst jobbar vi med mer flytande arbetstider och jobbet tar ju liksom aldrig slut. Men det innebär också att man har ansvar för sitt eget välmående. Vi hjälps åt inom bolaget att sätta upp rimliga mål och gränser för vårt arbete.”

Även om han kan sakna patientarbetet är han samtidigt positivt överraskad över hur nära man kan komma patienterna från industrisidan.

Tror du att du kommer att jobba som klinisk läkare igen?

”Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är jag mer inne på att fortsätta utvecklas och växa inom industrin. Det kliniska arbetet finns kvar, man kan alltid gå tillbaka!” 

Mer från Moderna Läkare

Därför ska din nya kollega ha högre lön

Fackligt Under året har vi kunnat läsa om sjunkande löneläge för läkare. Hur kommer det sig, när Läkarförbundet samtidigt säger att man lyckas bra i de årliga löneöversynerna? SYLF:s förste vice ordförande Björn Gunnarsson reder ut hur lönebildning fungerar och ger …

Egenvärde – anledning att säga ifrån

Ledare Att känna till och förstå sitt eget värde är grundläggande för att kunna utvecklas och bli framgångsrik i sitt yrke. Läkare är utan tvekan en av de mest dedikerade yrkesgrupperna när det handlar om att vårda och hjälpa andra människor. …

Avtalsrörelsen är i gång

Ledare Det gällande kollektivavtalet går ut sista mars nästa år och förhandlingarna av det nya närmar sig med stormsteg. Ett nytt avtal ska då egentligen vara på plats och börja gälla. Personligen tror jag att det kan bli tuffa förhandlingar och …

Den värdefulla studierektorn

Tema Runtom i landet arbetar studierektorer dagligen med att skapa värde för alla utbildnings­läkare, med målet att säkerställa en högkvalitativ utbildning i kombination med en trygg och utvecklande miljö. Moderna läkare har träffat Magnus Tufvesson, AT-studierektor i Piteå, för ett samtal …

Spelar det någon roll?

Ledare Som ordförande i SYLF Göteborg kastas jag ofta mellan hopp och förtvivlan. Det kanske många av er andra känner igen er i; fackligt arbete kan vara väldigt roligt och givande, men även tradigt och ångestskapande.

Moderna Läkare presenterar: Finder

Reportage Olof Nilsson är en 30-årig ST-läkare i anestesi- och intensivvård vars hjärta längtar efter något mer än smärtlindring och medicinska procedurer. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Press på jobbet

Reportage Det händer att läkare blir kontaktade av media och journalister i sitt arbete. Hediye Güzel, kommunikationschef och Alexander Kuzmicki, chefsjurist på Läkarförbundet berättar vad man ska tänka på om media pressar på.

Medicinsk chef i stället för AT

Tema Extraknäcket under studietiden resulterade i ett erbjudande om fast anställning efter examen. Moderna Läkare träffar Tove Karlsson, olegitimerad läkare och bland annat chef för det medicinska teamet på den digitala vårdplattformen Doctrin.