Dylan Ceynowa är 33 år och beskriver att han alltid haft ett intresse av att få arbeta mer på systemnivå än vad den kliniska verkligheten många gånger ger möjlighet till.
”Jag önskar att den icke-kliniska karriären blir ett mer normaliserat alternativ.”
Efter att AT:n avslutats i Halmstad påbörjade han en ST i ögonsjukdomar på S:t Eriks sjukhus i Stockholm, ett arbete han tyckte mycket om. Men när en
mindre managementkonsultbyrå inriktad på offentlig sektor sökte personal, tog nyfikenheten över.
”Som konsult handlar mycket av jobbet om att göra stora och komplexa frågeställningar greppbara på kort tid”, berättar Dylan.
Lärt sig på vägen
Dylan Ceynowa har utöver läkarlinjen och 30 högskolepoäng i psykologi, inte någon ytterligare utbildning. Han har lärt sig det han behöver av ekonomi och liknande färdigheter på vägen. Han har nu bytt konsultbranschen mot läkemedelsindustrin och arbetar på medtechföretaget Novocure som utvecklat en behandling mot en speciellt svårbehandlad hjärntumör kallad glioblastom.
”Man gör skillnad för patienterna, men på ett annat sätt”, är Dylan Ceynowas upplevelse av att arbeta på industrisidan.
Många vägar in
Det finns en förhållandevis stor arbetsmarknad för läkare utanför sjukvården och enligt Dylan Ceynowa har många bolag svårt att rekrytera den medicinska kompetens de behöver. Vid sidan av konsult- och läkemedelsbranschen finns det även behov av läkare i den finansiella sektorn som värderar möjliga investeringar i hälso- och sjukvård. Bolag som arbetar med medicinsk-teknisk utveckling har ett stort behov av medicinsk expertis som förstår behoven och kan kommunicera med utvecklare och kunder.
"Man gör skillnad för patienterna men på ett annat sätt."
Han är själv varken specialiserad eller disputerad och beskriver att det många gånger räcker med att vara legitimerad läkare. Det är dock en fördel om man har ett intresse eller en erfarenhet som skiljer sig från mängden.
”Jag upplever att det finns en stor kollegialitet mellan läkare på olika bolag. De flesta blir glada om man tar kontakt”, berättar Dylan och tillägger att en stor del av nätverkandet sker med hjälp av LinkedIn.
"Jag önskar att den icke-kliniska karriären blir ett mer normaliserat alternativ."
Men det kan vara svårt att navigera bland de annorlunda roller och termer som finns i industrin:
”Hitta någon som du kan ha som handledare. Det är helt okej att kontakta mig om man vill ha hjälp vidare, fler läkare behövs i industrin!”
Bryggan mellan bolaget och hälso- och sjukvården
Arbetet på medtechbolaget skiljer sig en del mot hur en vanlig dag på ögonkliniken kunde se ut. Dylan Ceynowa är bryggan mellan bolaget och den kliniska och akademiska världen. En arbetsdag kan bestå av att träffa personer som använder företagets produkter och förstå vad de behöver av bolaget nu och i framtiden. Arbetet går ibland annat ut på att hitta partnerskap och win win-situationer
mellan klinik och forskning.
”Att få till samarbete och dialoger, hitta gemensamma nämnare och sedan kunna starta upp både lokala och nationella projekt, det tycker jag är jättekul”, beskriver Dylan Ceynowa när han får frågan om vad som driver honom i det dagliga arbetet utöver att hjälpa patienter på en bredare front.
Stor flexibilitet
Att det skulle vara stressigare att arbeta i läkemedelsbranschen än vad det är att vara klinisk verksam är en fördom som han inte håller med om. Såklart finns det perioder som är mer arbetsintensiva än andra, men en fördel är att det finns en stor flexibilitet för individen att lägga upp sitt arbete.
”På få ställen har jag upplevt så stor respekt för balansen mellan arbete och fritid som inom industrin. Jag är positivt överraskad över hur tillmötesgående man är utifrån individuella förutsättningar”, berättar Dylan och fortsätter:
”Visst jobbar vi med mer flytande arbetstider och jobbet tar ju liksom aldrig slut. Men det innebär också att man har ansvar för sitt eget välmående. Vi hjälps åt inom bolaget att sätta upp rimliga mål och gränser för vårt arbete.”
Även om han kan sakna patientarbetet är han samtidigt positivt överraskad över hur nära man kan komma patienterna från industrisidan.
Tror du att du kommer att jobba som klinisk läkare igen?
”Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är jag mer inne på att fortsätta utvecklas och växa inom industrin. Det kliniska arbetet finns kvar, man kan alltid gå tillbaka!”