fbpx
Hoppa till innehåll

Unga läkares arbetsvillkor huvudfokus i högaktuell roman

I romanen “Välj mig” följer läsaren AT-läkaren Mathildes start på karriären. Moderna Läkare möter författaren bakom boken, Sofia Rönnow Pessah, som chockades av underläkares dåliga arbetsvillkor under tiden då hon arbetade med boken.
Text: Marie Gustafsson
Sofia Rönnow Pessah. Foto: Sara Mac Key
Reportage

Vinden viner och det regnar horisontellt när jag väntar utanför Rädda Barnens kontor i Malmö. Sofia Rönnow Pessah möter mig leende i dörren och utbrister:

“Jag har glömt hur det är att cykla genom ett blåsigt Malmö till jobbet!”

Sofia är uppvuxen i Malmö, men bor numera i Stockholm där hon till vardags arbetar som policy­rådgivare i Europafrågor på Rädda Barnen. Men det är varken för arbetet eller utbildningen som jurist jag är här för att träffa Sofia, utan för att hon är högaktuell med sin andra roman ”Välj mig”. 

Bokhyllorna har stått från golv till tak i vardagsrummet under hela hennes uppväxt och skrivandet har blivit en stor del av henne själv.

“Skrivandet är ett bra medel för mig för att tänka, jag har alltid lekt med ord”, berättar Sofia. Men på frågan om hon alltid velat bli författare svarar hon: 

“Nej, jag haft inte haft en specifik dröm om att det är författare jag ska bli, jag har varit väldigt fokuserad på min juristkarriär. Men nu när det är igång känns det som en så självklar del av mig på något sätt. Det är så här jag vill utforska världen.”

I romanen ”Välj mig” står Mathilde i fokus, en AT-läkare som i sitt huvud har hela framtiden utstakad, genom noggranna årsplaner ska hon nå sina högt uppsatta mål. Men Mathilde drabbas under bokens gång av utmattningssyndrom. Sofia berättar om varför karaktären Mathilde blev just läkare: 

“Initialt var det av viss lathet för att jag hade en inblick i läkarlivet, min mamma är läkare och jag har många nära vänner som är läkare. När jag landade i att boken skulle handla om utbrändhet och jag också började få mer förståelse kring arbetsvillkoren för unga läkare idag, så blev det väldigt tydligt för mig hur mycket det fanns att hämta ur läkarvärlden. Vad som från början inte var ett så medvetet val blev under tiden väldigt självklart.”

Läkare har vad många skulle uppfatta som idén till ett lyckat liv

Sofia blev själv diagnostiserad med utmatt­nings­syndrom under den första delen av skrivandet, men det var inte självklart att just det skulle vara huvudfokus i boken. En fundering kring samhälls­påverkan kopplat till ideologi var den initiala tanken:  

“För mig är det omöjligt att separera politik från omgivningen om man funderar på hur ett samhälle ser ut och vem man själv är i samhället. Jag var nyfiken på hur det kan ske förflyttningar av människors politiska övertygelse, inte bara kopplat till åsikter, utan genom en inre förändring som förvandlar din blick på världen. Efter att jag själv drabbats av utmattningssyndrom fick jag den här­liga för­utsättningen att se på sjukdomsförloppet genom min huvudpersons ögon och det blev en naturlig central del av handlingen.”

Sofia berättar att hon mår bra idag: 
“Utmattningen var en vidrig upplevelse som många ofta vill presentera som något slags insikt eller något slags positiv upplevelse kring att det ledde till förståelse, men det tycker jag är skitsnack, det var jättedåligt och jag vill aldrig vara med om det igen.”

I boken beskrivs en läkares vardag ingående, Sofia berättar om sin research:
“Jag har intervjuat läkare för att förstå hur vardagen faktiskt är, det har varit otroligt kul att få en inblick i den världen. Läkaryrket är ett så väldigt fascinerande yrke, det är en sådan närhet till kroppen och till lidande.” 

De läkare jag intervjuat upplever att det finns problem med arbetsvillkoren

Hon berättar vidare att hon även sett vissa likheter till sitt eget arbete på Rädda Barnen:

“Att ha kontakt med människor i väldigt utsatta situationer, kontrasten mellan att se väldigt mycket lidande i sin vardag och därefter försöka vara en vanlig del av verkligheten är intressant.”

Sofia tycker att läkaryrket som statusmarkör har varit spännande att ha med som ett lager i romanen: 

“Jag gillar verkligen att läkare har vad många skulle uppfatta som idén till ett lyckat liv, både att det är en bra person och att det är en person som har sitt liv på plats. Samtidigt vet vi att sjukskrivningar för stress och utmattning hos unga kvinnliga läkare ökar. Kontrasten mellan sjukdom, läkare och själv­bild var otroligt spännande att utforska.”

En målgrupp för boken är unga personer som tydligt kopplar sitt egenvärde till sin karriär och har en hård blick på sig själv och kanske därigenom ofrivilligt på andra. 

Sofia är särskilt nyfiken på hur läkare kommer reagera på boken: 
“En sak som chockade mig i min research var unga läkares arbetsvillkor. Situationen med tillfälliga 

anställningar i väntan på AT och ST och vad det gör för säkerheten och att du faktiskt kan stå utan jobb om du blir sjuk förvånade mig. De läkare jag intervjuat upplever att det finns problem med arbetsvillkoren och att man känner sig ganska ensam i att man själv får stå ut med det. Jag har en förhoppning om att boken kan bidra till att läsaren kan bli snällare i tankarna, både gentemot sig själv men också andra.” •

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

Varberg vinner, igen!

Tema För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.