fbpx
Hoppa till innehåll

Vad glöder inom dig?

Text: Signerat Stina Alm, ordförande SYLF Jönköping
Ledare

Jag sitter en regnig januarikväll och försöker förstå den sydkoreanska tullens process för att föra in nar­kotikaklassade läkemedel. Dialogen sker mail­ledes med en mycket trevlig handläggare som inte riktigt verkar förstå hur många läkarintyg som kommer att krävas för den stora grupp svenska scouter som i sommar ska göra sitt livs resa till världsscoutjamboreen i Sydkorea. Det är tur att vi har några månader på oss att kommunicera detta till alla vårdnads­havare och tonåringar, tänker jag. 

Vad är då en jamboree, frågar sig kanske någon som inte själv är eller har varit scout. Det är ett gig­antiskt läger där över 40 000 scouter samlas för att göra världen lite mindre under en dryg vecka. Lägret för samman tonåringar från i stort sett alla jordens länder, bygger broar och relationer som ökar vår förståelse för varandra och hur vi kan hjälpas åt för att göra vår jord till ett bättre hem för alla. Detta arrangemang kräver, som alla säkert kan tänka sig, otroliga förberedelser och stort engagemang, inte bara lokalt här i Sverige, utan även globalt. Allt för att göra upplevelsen för deltagarna så bra som möj­ligt – och ge dem de bästa förutsättningarna att utvecklas som individer. 

Hur förklarar man för någon som inte själv har varit 

scout att det är bland det allra roligaste man kan lägga

sin fritid och semester på? Jag funderar över om samma fråga är applicerbar på det fackliga arbetet i SYLF. Hur förklarar man varför man vill och orkar engagera sig fackligt? Att det är processen och arbetet tillsammans i en grupp, som en lokal styrelse, gör att uppdraget blir både roligt och givande. Även om målet många gånger är diffust och svårgripbart, är det vägen dit som gör att vi engagerar oss. 

Begreppet GRIT används ofta inom bland annat pedagogisk forskning. På svenska kan det översättas till ungefär ihärdighet, och definierar ett person­lighetsdrag som drivs av en passion för ett långsiktigt mål. Jag tror att det finns gott om personer inom vår profession som har ihärdighet så det räcker och blir över. Utmaningen för oss som förtroendevalda inom SYLF är nog att definiera de långsiktiga målen på ett sätt som gör att det väcker engagemang. 

SYLF är ingenting utan engagerade medlemmar. Så enkelt – och svårt – är det. Det krävs ihärdighet för att arbeta långsiktigt med att göra förutsättningarna så bra som möjligt för våra nuvarande och blivande kollegor. Högaktuellt just nu är till exempel anställ­ningsförhållandena för ST-läkare som gör BT. I detta
arbete krävs det att vi hjälps åt, så att fler perspektiv och erfarenheter kommer till ytan och driver arbetet framåt. Ingen förändring, eller förbättring, sker av sig själv. 

Min önskan till dig som läser detta är att du tar några minuter och funderar över vad det är som är viktigt för dig. Vilken fråga, eller vilket långsiktigt mål, tänder en liten eld i dig? Kontakta din lokal­sty­r­else och dela med dig, jag lovar att vi alla blir glada och tacksamma över din glöd! 

Och du, sitter du på en BUP-mottagning under våren och får en förfrågan om att skriva ett intyg på engelska kan du väl skicka en stödjande tanke till oss scoutledare när vi ska igenom tullen… 

Stina Alm

Ordförande SYLF Jönköping

Mer från Moderna Läkare

Nya läkarutbildningen under lupp

Tema En termin längre och leg direkt. Det nya läkarprogrammet är nu inne på sin fjärde termin. Men vilka är egentligen de viktiga skillnaderna? Och varför har det nya läkarprogrammet inget slutprov?

Ung läkare i industrin

En önskan om att få jobba med patienter och sjukvårdssystemet från en annan vinkel än den kliniska ledde Dylan Ceynowa till industrin efter avslutad AT. Efter snart fyra år i industrin vill han dela med sig av sina erfarenheter till …

Föräldraledig som läkare

Fackligt Livet som förälder skiljer sig ganska mycket från hur livet varit innan. Det gäller både privatlivet och arbetslivet. SYLF:s ordförande Robert Holmqvist går igenom vad som gäller för föräldrar arbetsrättsligt och enligt vårt kollektivavtal.

Schysst rekrytering!

Fackligt Både sjukhusen själva och SYLF:s lokalavdelningar kan nominera AT-orter. Därefter får arbetsgivarna besvara frågor om utformning på annons, intervjuförfarande och även hur man analyserar de tillsättningar som genomförts. Svaren utvärderas och det slutliga beslutet fattas av SYLF:s central­styrelse.

Våga prioritera din fortbildning

Ledare Jag började min läkarkarriär under pandemin. När skulle jag och mina kollegor hinna läsa på om covid-19 och de nya riktlinjer som kom varje vecka? Svaret: i lunchrummet och på fritiden, för under arbetstid tog patientarbetet hela dagen och lite …

SYLF tar tempen på bastjänstgöringen

Tema För att kunna följa hur ST-läkarnas nya introduktionstjänst, BT, utvecklas startade SYLF för snart ett år sedan en nationell arbetsgrupp. Moderna Läkare tittar in hos BT-gruppen som berättar mer om bastjänstgöringens status två år efter införandet.

Arbetsgivaransvaret brister mot underläkarna

Fackligt I Sverige finns ett stort lagstadgat ansvar för arbetsgivaren att säkerställa att den som arbetar där är säker. Det började med den fysiska arbetsmiljön för att förhindra arbetsplatsolyckor och förslitningsskador. Sedan 2016 finns ett utökat ansvar också för den organisatoriska …