fbpx
Hoppa till innehåll

Våga fråga om våld

Agnes Andreason, styrelseledamot i Kvinnliga läkares förening (KLF), skriver om vikten av att våga fråga om våld och om hur svaret kan hanteras.
Tema

Jag var aningslös inför det som skulle komma, när de första av mina vänner på sociala medier skrev #metoo. Förra hösten gick jag hemma med en bebis snusande på magen och läste rapporter om våld mot kvinnor för mitt projektarbete under termin tio på läkarprogrammet. De vetenskapliga rapporterna om våld byttes under ett par veckor bort mot rapporter från kursare och blivande kollegor. Mitt i alla dessa skakande berättelser uppstod en upprorisk och systerlig stämning. Det var fantastiskt att plötsligt befinna sig i ett sammanhang med så många starka, kloka och stöttande kvinnliga läkare. Storheten i detta är mig fortfarande obegriplig.

Det är min förhoppning att vi kan ta till vara på kraften som uppstod i uppropet.

Att öppet berätta om sexuella övergrepp är för de flesta svårt. Det är förenat med enorma skam- och skuldkänslor hos den utsatta. Detta trots att det är så vanligt. Sexuella övergrepp förekommer i alla kulturer och i alla socio-ekonomiska grupper, inte minst bland läkare. När några få modiga kvinnor började berätta om sina erfarenheter blev det lättare för andra att följa. Skammen förflyttades. Det var några män som efter rannsakande fick ta över en del av den skam som burits av deras offer.

Som läkare får vi förmånen att göra skillnad för andra människor genom att om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta. Vi kan göra skillnad för våra patienter och alla kvinnor genom att fråga om våld. Att regelbundet och systematiskt fråga om våld i anamnesen fyller tre olika funktioner. Genom att fråga kan vi identifiera kvinnor som är utsatta för våld och har ett vård- och eller skyddsbehov på grund av detta. Frågan om våld förmedlar att våldsutsatthet är ett allvarligt hot mot den fysiska och psykiska hälsan. När vi ställer frågor om våld kan vi också bidra till att mildra skuld- och skamkänslor.

Att många ändå låter bli att fråga kvinnor om våldsutsatthet beror på troligtvis på flera olika saker. En orsak är rädsla för att inte kunna hantera svaret. Många vet inte vad man som läkare ska eller kan göra när kvinnan svarar att hon är eller har varit utsatt för våld. Det kan också finnas en rädsla för att inte klara av att hantera de känslor som ett tidigare eller pågående trauma kan frambringa hos ett offer. En annan orsak är oro över att försätta kvinnan i en farlig position. Denna oro är viktig eftersom den i vissa fall kan vara befogad. Den farligaste tiden för en våldsutsatt kvinna är när hon är på väg att lämna en våldsam man. En mer krass orsak till att inte fråga är tidsbrist eller ointresse.

Genom #metoo har skammen förflyttats en bit på väg mot sin rätta plats.

Fakta

Vill du läsa mer?

  • Läkare och annan vårdpersonal kan ringa kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 för att få information om vilka resurser som finns tillgängliga för våldsutsatta kvinnor på olika orter
  • Den som vill lära sig mer om våld i nära relationer kan gå en webbutbildning på NCK.se
  • Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK:s rapport från 2010: Att fråga om våldsutsatthet som en del av anamnesen

Det finns mycket starka vetenskapliga belägg för att våldsutsatthet ger negativa konsekvenser för hälsan både på kort och på lång sikt. I vården ska vi ha ett patientcentrerat och helhetsbaserat bemötande, därför tillhör det alla läkares uppgift att fråga om våld.

I april kom dagen då jag skulle försvara mitt projektarbete. När jag skulle svara på frågan om varför jag valt att fokusera på våld mot kvinnor när även män är våldsutsatta, kändes det som att de 10 000 kvinnor som skrev under #utantystnadsplikt stod bakom mig. Jag kunde gå rakryggad och godkänd från examinationen. Nu är min lilla bebis 16 månader och snusar inte längre på min mage utan springer omkring, full av energi. Det är min förhoppning att vi kan ta till vara på kraften som uppstod i uppropet. Kraften i att arbeta för något viktigt tillsammans. Genom #metoo har skammen förflyttats en bit på väg mot sin rätta plats. Låt oss flytta den hela vägen bort!

Agnes Andreasson
Underläkare
Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.