fbpx
Hoppa till innehåll

Varberg vinner, igen!

För andra året i rad toppar Hallands sjukhus i Varberg AT-rankingen. Moderna Läkare träffar AT-läkarna Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson som beskriver att lyhördhet, engagemang och stöd är sjukhusets framgångsfaktorer.
Text: Julia Borg
Foto: Anders Andersson
Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson, AT-läkare Varbergs lasarett.
Filippa Åkerman och Samuel Bengtsson, AT-läkare Varbergs lasarett.
Tema

Under de senaste tio åren har Varberg klättrat sta­digt i AT-rankingen. 2013 placerade sig sjukhuset på 50:e plats, men sedan 2019 har Hallands sjukhus Varberg legat bland topp tio i SYLF:s årliga undersökning gällande hur de ännu ej legitimerade läkarna skattar sin utbildningstjänst. På en välförtjänt andraplats i årets ranking hamnar systersjukhuset i Halmstad. Samtliga AT-läkare som svarade på enkäten uppger att de skulle rekommendera andra att göra sin AT i Varberg.

Lagarbetet är den ultimata framgångsfaktorn

”Jag är inte förvånad om Varberg har Sveriges bästa AT. Det är inte så att det inte finns problem på sjukhuset. Man kan alltid slipa på detaljer, men man klarar motgångar mycket bättre om man känner att man blir lyssnad på. Det finns ett helhetstänk och ett bra samarbete i AT-administrationen. Framför allt är ansvariga för respektive block måna om att vi får en bra utbildning”, säger Samuel Bengtsson.

Satsningar på arbetsmiljön

Unikt för sjukhuset är att 100% av de svarande uppger att de kan påverka sin arbetsmiljö, en siffra som klart sticker ut jämfört med de andra sjukhusen i rankingen. En trång och högljudd akutmottagning väckte Samuel Bengtssons intresse och han fick möjlighet att göra ett fördjupningsarbete om arbetsmiljön.

“Jag fick avsatt arbetstid för att sätta mig in i frågan. Slutsatserna av mitt arbete togs i beaktande och bland annat köptes brusreducerande hörlurar in till akuten. Det hade sedan tidigare diskuterats att teamen skulle spridas ut till fler expeditioner vid överrapportering och när mitt arbete stödde för­slaget genomfördes förändringen.”

Förbättringsförslag från tas tillvara

Filippa Åkerman tycker det är positivt att AT-läkarna snabbt får gehör för sina förbättringsförslag. AT-läkarchefen Niyaz Hareni beskrivs som hand­lingskraftig, närvarande och beredd att stå upp för AT-läkarna när det behövs.

“Jag frågade om vi kunde ha ett referensbibliotek i AT-rummet. Nästkommande dag skickades en lista ut med förslag på böcker. Vårt pausrum blev snabbt tillfixat och hemtrevligt med nya krukväxter när vi bad om det och vi fick nya utemöbler med parasoll till vår uteplats. Det satsas generellt mycket på arbetsmiljön, vilket är positivt!”

Uppskattat akutblock

Klinikerna arbetar aktivt med att få till ett bra utbildningsklimat. Samtliga introduktioner är välbalanserade, utbildningspass hålls varje vecka och de har tillgång till en individuell utbildnings­pott. Det har inrättats ett särskilt utbildningsråd där erfarenheter utbyts mellan AT-läkarna och ledningen vid varje blockbyte. Varberg har också ett särskilt akutblock där AT-läkarna tjänstgör tre månader åt gången i två omgångar.

Jag är inte förvånad om Varberg har Sveriges bästa AT

“Akuten fungerar väldigt bra. AT-läkarna är en viktig del av verksamheten. Man får ta larm och tempot är emellanåt högt men man har alltid bra stöd av kollegorna”, säger Filippa Åkerman.

Viktig rekryteringskälla

Niyaz Hareni, AT-läkarchef på Hallands sjukhus Varberg skriver i ett mail att sjukhuset har cirka 25 sökande per AT-tjänst. Han uppskattar att 70–80 % stannar efter genomgången AT och anses vara en viktig rekryteringskälla för fortsatt anställning inom regionen. Samuel Bengtsson fortsätter till hösten som ST-läkare på medicinkliniken. Han är sammantaget väldigt nöjd med sin AT-tid:

“Placeringarna är bra, handledarna engagerade och det finns tid för att utvecklas och lära sig mer. Man får jobba mycket men står samtidigt inte ensam. Lagarbetet runt AT-läkarna är den ultimata framgångsfaktorn.” •

Varbergs klättring mot AT-toppen

2022: 1
2021: delad 1
2020: 8
2019: delad 5
2018: 18
2017: 20
2016: 24
2015: 38
2014: 45
2013: 50

Mer från Moderna Läkare

Bristen på AT-platser fortsätter

Tema Bristen på AT-platser fortsätter att öka i landet och ett arbete för att drastiskt skala upp platserna tycks saknas trots miljonregn över regionerna. Skamligt i en tid av allmän brist på vårdpersonal och på specialistläkare i synnerhet, anser SYLF.

Ett år med BT

Reportage Bastjänstgöringen (BT) är i full gång och skall genomföras under minst sex månader till cirka ett år. Precis som med allt nytt finns många frågetecken. Bastjänst­göringens utformning ser olika ut i våra regioner.

Blockvinnare 2022

Tema Skellefteå, Mora, Eksjö och Ljungby har korats till blockvinnare i årets AT-ranking. Moderna läkare har intervjuat en ansvarig på respektive vinnarort.

SYLF gör avtryck i Almedalen

Reportage Det är första veckan i juli. Företrädare från politiken, civilsamhället och näringslivet samlas traditionsenligt i lilla Visby. SYLF deltar i Almedalen för att rikta ljuset mot underläkarnas frågor.

Skriv en jobb­ansökan som ett proffs

Basfackligt Ibland blir man inte ens kallad till en jobbintervju, trots att man upplever sig mer än kvalificerad. Så hur ska man göra för att skriva en riktigt bra jobbansökan? Vi går igenom en arbetsansökans tre delar; CV, personligt brev och …

Joura – med hälsan i behåll!

Reportage Nattjourer sliter på både kropp och psyke, men det finns några enkla knep som kan underlätta för dig! Moderna Läkare möter professor Göran Kecklund som forskar på sömn och arbetsliv.

AT-rapporten: Vi måste alla gräva där vi står

Ledare AT-rapporten har utkommit årligen sedan 2000 och när vi lägger den 23:e rapporten till handlingarna kan vi konstatera att det finns mycket kvar att göra. Goda exempel finns, men på många orter vittnas om bristande arbetsmiljö och handledning. Det är …