fbpx
Hoppa till innehåll

Onsdag den 30 april stänger medlemsrådgivningen kl. 12. Vi öppnar som vanligt igen på fredag. Tack för din förståelse!

Vårt yrke kräver rättvisa villkor

Text: SYLF:s styrelse genom Jesper Andersson
Bild: Emilia Dalen
SYLF:s styrelse hösten 2024
Ledare

Vägen till att bli läkare är lång, krävande och svår. Hårt investerat arbete, många studietimmar och praktiska erfarenheter för att slutligen bära ansvaret för människors liv och hälsa. Jag säger alltid att läkaryrket inte är ett kall, men att bli läkare är inte bara en akademisk utmaning, det är en livslång resa som kräver ett enormt engagemang och en uthållighet få andra yrken kräver. Trots det ser vi hur våra villkor tydligt försämras år efter år, man tar oss för givna.

Lång utbildning, stort ansvar – men orättvisa villkor

Som nyexaminerade står vi inför utmaningen att inte bara applicera våra kunskaper utan också fatta beslut som direkt påverkar människors liv. Vissa hävdar att inget ansvar finns hos den vikarierande underläkaren, men faktum är att ett felaktigt tolkat och rapporterat status kan ge men för livet. Samhället är beroende av vår expertis från dag ett. Arbetet vi gör är livsavgörande, och det kräver en enorm mental och emotionell kapacitet att möta dessa situationer dagligen under ett helt yrkesliv.

Lönenivåerna och löneutvecklingen för underläkare speglar dock inte detta, utan har istället tydligt halkat efter övriga samhället under lång tid. Vår löneutveckling är inte bara en ekonomisk fråga, utan en fråga om hur vi värderas som profession. 

Arbetsmiljö och stöd – en förut­sättning för patientsäkerheten

HR och regionledningarna har rätt när man påpekar att man inte enbart kan prata lön. En god arbetsmiljö är en avgörande faktor för vår förmåga att ge säker och effektiv vård. Stress och överbelastning är vardag, och detta ökar risken för fel och misstag, något som ingen av oss vill bära ansvaret för. Förutsättningarna måste förändras för att vi ska kunna arbeta säkert, både för våra patienter och för oss själva. Arbetsgivaren måste ha ambitionen att vi ska hålla hela livet och inte enbart för kommande budgetår.

Utan rättvisa villkor riskerar vi vårdens framtid

Vi tar ett stort ansvar för att vården fungerar. Ansvaret måste dock matchas av rättvisa villkor, annars blir det omöjligt att långsiktigt upprätthålla den höga vårdnivå som vi och våra patienter förtjänar och förväntar sig. Situationen gällande stagnerad löneutveckling och en ohållbar arbetsmiljö måste förändras nu, annars kommer vi snart att stå inför en situation där fler lämnar yrket tidigt, eller där färre väljer att bli läkare, en utveckling som redan startat. Vi är redo att fortsätta ta vårt ansvar, men vi kräver också att arbetsgivare och beslutsfattare ger oss de villkor vi förtjänar. 

Stolthet – tillsammans för rättvisa villkor

Det finns en oändlig massa anledningar och tusentals fler rader text att skriva om varför vi är värdefulla och förtjänar bra villkor. Men känn stolthet över vad ni faktiskt åstadkommer varje dag och stå upp för det. Tillsammans kan vi skapa den förändring som krävs för att underläkare ska få den respekt och de förutsättningar som speglar vårt ansvar och vår kompetens. Det är dags att vi tar kontroll över våra villkor – för oss själva, för våra kollegor och för framtidens vård.

Känn stolthet för dig, din verklighet och ditt yrke. 

Mer från Moderna Läkare

Ledarskaps-ST: för fler läkare som chefer

Fackligt Andelen chefer i vården som även är läkare har minskat under en lång rad år, och läkarförbundet har som mål att de ska bli fler. Ledarskaps-ST – en chefs- och ledarskapsutbildning inom ramen för ST – har setts som en väg framåt …

En chefs resa: Från ortoped till Försvarsmakten och IVO

Reportage SYLF har som mål att uppmana fler läkare till att bli chefer samt att ta alternativa karriärvägar, oavsett vilket steg i karriären man befinner sig på. Pierre Campenfeldt har lång erfarenhet av chefskap, och arbetar just nu som tillsynschefsläkare på …

24 AT-orter belönas med Schysst Rekrytering!

Fackligt Det är inte schysst att behöva vänta på AT. Den genomsnittliga väntetiden till en AT-tjänst är enligt AT-rapporten cirka ett år. Kanske är det du som får en av årets cirka 1700 AT-tjänster, men du är inte ensam om du …

Managementkonsult: ett framtida läkaryrke?

Reportage Alternativa karriärvägar blir allt populärare i ett sjukvårdsystem där underläkare inte kan påverka sin vardag, en av fyra AT-läkare överväger att byta yrke, men för Per Kåks var valet att bli managementkonsult inte motiverat av flykt från den kliniska vardagen.

Läkaryrket är som en omvänd tratt

När man börjar studera kan man föreställa sig valet av utbildning som en tratt. Man väljer ett ämne som sedan smalnas av ju längre man läser vidare. Trattens öppning blir mindre och mindre och i takt med det ens valmöjligheter …