fbpx
Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Vi måste stötta våra färskaste kollegor

Text Daniel Holm, ordförande SYLF Skaraborg
Daniel Holm, ordförande SYLF Skaraborg
Daniel Holm, ordförande SYLF Skaraborg
Lokalfackligt

Det är ett välkänt problem att det finns för få AT-platser. Det gör att väntetiden för att få AT blir allt längre, vilket i sin tur leder till att gruppen av vikarierande underläkare före AT växer. Detta är en utsatt grupp som ofta är på ett av sina första jobb. De vet inte alltid vad man kan ställa för krav och även om de tycker att något är fel kanske de inte säger till. De är beroende av referenser för att kunna få AT och eftersom anställningen är tidsbegränsad biter de ihop. Under det senaste året har SYLF Skaraborg därför valt att fokusera på att göra situationen bättre för denna.

Vi började arbeta med detta efter att en av våra medlemmar under sitt vikariat före AT fått vara primärjour och handlett AT-läkare. Samtidigt hade hen inte någon handledare själv och hade dessutom lägre lön än AT-läkarna. Vi tyckte att detta var orimligt och gick därför vidare med att försöka kartlägga situationen för alla våra vikarierande underläkare före AT genom enkätutskick till den aktuella gruppen både 2019 och 2020. I enkäterna fick vi bland annat reda på att 65 % inte hade någon handledare, att endast 6 % fått löne­förhandla och att 77 % inte hade fått någon egentlig introduktion till arbetet på kliniken.

Alla behöver inte prata med någon om de här frågorna, men alla ska kunna göra det.

Jag tror att det extra viktigt att man har en hand­ledare att vända sig till så här i början av karriären. Man kan behöva stöttning och hjälp i många situationer. Det kan vara allt från konflikter med kollegor till de känslor man får första gången man träffar en svårt sjuk patient, eller kanske är med om att en patient avlider. Alla behöver inte prata med någon om de här frågorna, men alla ska kunna göra det. Därför jobbar vi för att alla ska ha en namngiven handledare. Det är också framröstat på senaste SYLF-fullmäktige som officiell policy nationellt.

Vi har haft flera möten med sjukhusledningen under våren och lyft våra fynd. Vi har fått med oss sjukhusledningen på vissa punkter. De har till exempel gått ut till verksamhetscheferna och påtalat att man ska ha rätt till löneförhandling. Vilka resultat detta ger återstår att se.

Bristen på introduktion till arbetet på kliniken tror jag delvis kan bero på att klinikerna tänker att ”det är bara enstaka personer, en kortare tid och det brukar alltid lösa sig”. Detta är en inställning vi måste ändra på. Anställningen är oftast ett första intryck av en arbetsplats. Därför borde man från arbetsgivarhåll vara intresserad av att göra sitt yttersta för att ge en så bra start som möjligt. För att underlätta för klinikerna har vi under våren tagit fram en checklista med ett antal punkter över saker som ofta glöms bort inför anställning av vik­arier­ande underläkare före AT. Till exempel gäller en av punkterna att den anställde ska ha en namngiven handledare. Checklistan har vi skickat ut till samtliga kliniker som anställer vikarierande under­läkare före AT.

I höst kommer vi att fortsätta att arbeta med de här frågorna. Det finns fortfarande mycket att göra för våra kollegor som kämpar på i väntan på AT. Inget av detta kan ersätta fler AT-tjänster, men vi måste samtidigt hjälpas åt att ta hand om våra färskaste kollegor. Kanske är det extra viktigt att vi är lite besvärliga å den här gruppens vägnar, eftersom de sällan vågar vara det själva.

Daniel Holm
Ordförande
SYLF Skaraborg

Mer från Moderna Läkare

At være svensk læge i Danmark

Tema Hur skiljer sig egentligen livet som läkare i Danmark från i Sverige? Moderna Läkare har intervjuat Ebba Katsler, läkare på neurokirurgiska kliniken på Rigshospitalet, om hennes vardag och villkor i huvudstaden på andra sidan sundet.

Läkare utan gränser

Ledare På många håll är planeringen av sommarsemestern nu i full gång. Insikten om att allas önskemål inte kan tillgodoses nås snabbt när man granskar Excelfilen under ett läkarmöte. Kort därefter börjar kollegor erbjuda sig att flytta på veckor, någon sms:ar …

Vad gör Läkarförbundet mot diskriminering?

Fackligt Diskriminering är en av alla viktiga frågor läkarförbundet jobbar med. En kylig vinterdag berättar Marie Lav, ombudsman på Sveriges läkarförbund, om arbetet mot diskriminering.

Moderna Läkare Finder: Henrik Borg

Reportage Henrik Borg är 28-år, ST-läkare i intermedicin och längtar efter att känna hjärtat slå extra för den rätta. Letar du också efter kärleken? Se hit!

Hållbart arbetsliv

Krönika Det borde ju inte va så svårt att ha ett hållbart arbetsliv. Så länge arbetet skapar en vardag med hälsosam adekvat återhämtning, näringsriktig kost, fullgod fysisk aktivitet, lagom med stress och en meningsfull tillvaro. Vadå? Det har väl alla läkare? …

Varför får vi inte strejka?

Fackligt Det är en turbulent tid för hälso- och sjukvården i Skaraborg just nu. Akuten och IVA i Lidköping stängde i höstas, flera mottagningar läggs ner eller flyttas och de flesta verksamheter påverkas på något sätt av den aktuella omorganiseringen.

Arbetsmiljö – modeord eller verskstad?

Tema Vi hör återkommande om underläkares tuffa villkor och utsatta ställning på arbetsmarknaden, inte minst i jakten på den där åtråvärda AT- eller ST-platsen. Men vilka faktorer är egentligen viktiga för en god arbetsmiljö och ett hållbart arbetsliv.

Att hålla livet ut

Fackligt Lokalordförandeord signerat Rebecka Skarstam, avgående ordförande SYLF Värmland

Hur mår kvinnliga läkare?

Tema Sofia Kühner, ST-läkare och ordförande för Kvinnliga läkares förening, berättar hur jämställdheten ser ut inom yrket och hur kvinnliga läkare mår.