Hoppa till innehåll

Vi påverkar läkares villkor

I tider av stora utmaningar inom vården stärker Sveriges läkarförbund villkoren för läkaryrket och driver svensk hälso- och sjukvård framåt. Vi påverkar läkares villkor.

 

 

Opinionsbildning för läkaryrket

Läkarförbundet är mer än ett fackförbund. Vi är också ett professionsförbund som driver på utvecklingen för svensk hälso- och sjukvård. Med över 55 000 medlemmar i ryggen kan vi påverka i frågor som är viktiga för dig som läkare. Tillsammans gör vi skillnad!

Klart med nytt avtal mellan Läkarförbundet , SKR och Sobona

Det nya, centrala kollektivavtalet berör cirka 33 000 läkare och reglerar löner och arbetsvillkor för läkare anställda i regioner och kommuner. Nu fortsätter arbetet med de lokala avtalsförhandlingarna genom Läkarförbundets 25 lokalföreningar.

Vad gör vi för att påverka?

 • Med över 55 000 medlemmar som är läkare är vi en remissinstans att räkna med. Vi besvarar varje år närmare 100 remisser.
 • Läkarförbundet syns ofta i press, radio och TV, där vi synliggör de problem och utmaningar som finns för våra medlemmar och visar på lösningar. Se mer i vårt pressrum.
 • Genom att få ut vår politik på ett effektivt sätt skapar vi tryck på beslutsfattare med krav på åtgärder som stärker läkarnas villkor.
 • Vi interagerar dagligen i sociala medier, synliggör våra medlemmar, bildar opinion och skapar en plattform för dialog. Kolla in Läkarförbundet på Facebook!
 • Läkarförbundets förtroendevalda pratar direkt med beslutsfattande politiker på flera nivåer, lokalt och nationellt.

Tryggare arbetsliv

Som medlem i Sveriges läkarförbund får du ett tryggare arbetsliv. Vi ger dig som läkare stöd och personlig rådgivning under hela karriären inom bland annat:

 • Anställningsvillkor
 • Sjukvårdsjuridik- och lagar
 • Anmälningsärenden
 • Försäkringar

Läkarförbundets medlemmar har tillgång till personlig rådgivning från experter inom både arbetsrelaterade och fackliga frågor. Hos oss arbetar jurister, ombudsmän och handläggare som finns för dig som medlem. Vi påverkar läkares villkor och besvarar frågor om bland annat arbetsrätt och arbetsmiljö.

 

Medlemsrådgivning

För fackliga och juridiska frågor

08-790 35 10
Skicka e-post

Behov av AT-tjänster

Bli medlem idag!

Läkarförbundets styrka ligger i antalet medlemmar. Det ger oss möjlighet att stärka läkarnas villkor och driva svensk hälso- och sjukvård framåt. Bli medlem du också.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
 1. Trygghet på jobbet
 2. Unika försäkringar
 3. Lönestatistik för läkare
SLF.se
Vi påverkar läkares villkor