Hoppa till innehåll

Vänligen notera att vår medlemsservice och medlemsrådgivning kommer att vara otillgängliga från onsdag den 8:e maj kl. 12:00 till måndag den 13:e maj kl. 09:00 på grund av helgdagar. Tack för er förståelse.

Nyheter
Nu måste vi rusta vården för framtiden

Nu måste vi rusta vården för framtiden

Idag presenterades Coronakommissionens slutbetänkande. Nu vill vi att debatten ska handla om hur vi tillsammans kan lösa de strukturella problem som i stor utsträckning var kända långt innan pandemin.
Nyhet
Två läkare genom korridor med sjukhussäng

Vi behöver få till reformer som vi har väntat länge på: en nationell primärvårdsreform med fast läkare till hela befolkningen, fler vårdplatser, en rimlig arbetsmiljö i vården och en bättre beredskap inför kommande pandemier och kriser.

Läkare och annan vårdpersonal har gjort heroiska insatser under pandemin, trots att förutsättningarna var knappa med brist på skyddsutrustning, läkemedel och personal med rätt kompetens. Det ledde ofta till ett högt pris genom att de själva blev smittade och drabbades av hög stress.  

Kommissionen har tidigare pekat ut vårdpersonalen som en av de viktigaste faktorerna till att Sverige på så kort tid kunde ställa om och hantera det stora inflödet av covid-19-patienter. För att läkarna ska orka beta av vårdköerna måste arbetsgivarna ge den vila och återhämtning som behövs.     

Det måste finnas luft i systemen så att man kan skala upp i kris. Läkarförbundet vill att det ska finnas så många vårdplatser att de över tid ska vara belagda med max 85 procent. 

Ökad läkarmedverkan krävs i äldreomsorgen. Det behövs medicinskt ledningsansvariga läkare i kommunerna och alla äldre måste få en fast läkare i primärvården.  

Regeringen måste sluta styra vården via SKR. SKR är inte en myndighet utan en intresseorganisation. Det är ovärdigt att exempelvis testning på bred front försenades eftersom regeringen och SKR inte kunde komma överens. Vården blir dessutom ojämlik när vi har 21 regioner som agerar på olika sätt. 

– Coronakommissionen har satt ljuset på många problem som vi i Läkarförbundet länge har uppmärksammat, och vi delar många av kommissionens förslag på åtgärder. Nu förvänta vi oss att politiken lyssnar och agerar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.


Fler nyheter


Flexpension för privatanställda läkare

Från och med den 1 juli får läkare som arbetar på privata företag som har kollektivtal med Vårdföretagarna flexpension. Det innebär ökade pensionsavsättningar och en förstärkt rätt att gå ner i arbetstid med syfte att gå i pension tidigare.
Nyheter

Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare