Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyhet
Sofia Rydgren Stale, ordförande, Läkarförbundet.
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet. Foto: Bildbyrån.

– Stora delar av den svenska sjukvården går in i stabsläge under till exempel industrisemestern. Det tycker jag säger mycket om vilken kapacitet vi har för att klara större kriser, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Att kunna hantera en situation där många personer behöver vård samtidigt, en så kallad masskadehändelse, är ett av de krav som Nato ställer på Sverige. Det handlar om att kunna ta hand om svenskar, utländska allierade eller krigsfångar i behov av vård. Enligt en rapport från Försvarsberedningen behövs en fördubbling av antalet vårdplatser vid krig.

– Sveriges kapacitet räcker inte och det främsta skälet är att det saknas personal och vårdplatser. Idag har vi brist på specialistläkare. Det kommer att vara en viktig kompetens för att stärka vår beredskap och förmåga att hantera en masskadesituation, säger Sofia Rydgren Stale.

Lyssna på Läkarförbundet i Ekot

Inslaget med Sofia Rydgren Stale börjar 06:38.



Fler nyheter



Vårdkrisen började långt innan inflationen skenade

I en intervju med SVT framhöll statsminister Ulf Kristersson att han inte ville kalla det allvarliga läget inom vården för en vårdkris. Statsministern menade att sjukvården har det tufft varje sommar och framhöll att den nuvarande krisen inom vården i …
Nyheter

Läkarförbundet lyfter god och nära vård på Almedalen

Idag arrangerar Läkarförbundet ett seminarium om skälen till att omställningen till god och nära vård går så långsamt. En utgångspunkt för samtalet är förbundets kartläggning av regionernas arbete mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav