Hoppa till innehåll

Carola Kullberg-Lindh: ”Livsviktigt att lyssna till oss läkare”

Barnläkaren Carola Kullberg-Lindh var med när Millenium infördes på hennes mottagning i Lerum. Hon beskriver det som ett totalt haveri. –Det är ett exempel på vad som händer när ledningen inte lyssnar på oss som jobbar i verksamheterna, säger hon.

Carola Kullberg-Lindh var en av flera barnläkare i de södra delarna av Västra Götalandsregionen som i ett öppet brev till chefer och politiker varnade för att Millenium inte var patientsäkert. Det var några veckor innan införandet den 12 november.

–Vi bad ledningen att åtminstone skjuta upp införandet eftersom ingen hade fått se systemet på ett sammanhållet sätt innan. Det gäller även för de Millenium-coacher som varje avdelning hade fått utse. Hela införandet har dränerat så mycket tid från vårt verkliga uppdrag – tid som vi hade kunnat använda till att utveckla sjukvården, säger hon.

"Hela införandet har dränerat så mycket tid från vårt verkliga uppdrag – tid som vi hade kunnat använda till att utveckla sjukvården."

Carola Kullberg-Lindh är överläkare på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i Lerum. Det är en redan slimmad organisation och med införandet av Millenium blev situationen akut. Läkarna hann inte med mer än två patienter per dag och resten av tiden gick åt till att försöka navigera Millenium.

–Varenda sak tog otroligt lång tid, till och med något så grundläggande som att registrera en vårdhändelse, som vi gör vid varje patientbesök. Allting krävde jättemånga klick och dessutom var knapparna så små att det knappt gick att läsa på skärmen. Millenium är icke-intuitivt, ologiskt och oöverskådligt, säger Carola Kullberg-Lindh och tillägger:

–Jag har bytt journalsystem tre gånger och kan jämföra. Att dessutom få höra att vi läkare inte skulle klara av att hantera systemet, när det är Millenium som inte fungerar, är rent ut sagt kränkande.

Förutom att systemet var svårjobbat försvann patientinformation, remisser och bokade tider, vilket utsätter patienterna för fara. Carola Kullberg-Lindh ser också långtgående konsekvenser för framtidens sjukvård och menar att den stora faran med ett system som Millenium är en kraftigt minskad ”produktivitet”.

–Man skulle hinna träffa betydligt färre patienter och en stor del av personalen skulle i frustration söka sig till andra arbetsplatser. Om jag ser till min egen arbetsplats hade troligen hela mottagningen sagt upp sig. I ett läge där det redan är svårt att bemanna skulle det leda till ytterligare minskad tillgänglighet, säger hon.

"Man skulle hinna träffa betydligt färre patienter och en stor del av personalen skulle i frustration söka sig till andra arbetsplatser."

Nu blev det inte så eftersom Millenium ”pausades” redan efter några dagars drift och de gamla journalsystemen återstartades. Carola Kullberg–Lindh var ledig den dagen och minns att hon drog en suck av lättnad när hon hörde beskedet från presskonferensen i Borås.

–Det mest allvarliga i hela det här haveriet är att man inte brydde sig om varningar och allvarlig kritik som framfördes upprepade gånger för flera år sedan. Om jag ska vara riktigt kritisk blottlägger det en klyfta mellan oss som jobbar med patienter och de från ledningens sida som har varit involverade i Millenium, säger hon.

Det har varit en ”hearing” för personalen som ett efterspel till Millenium, men något särskilt nytt framkom inte enligt Carola Kullberg-Lindh. Nu väntar hon och hennes kolleger på resultatet av den pågående utredningen.

–Det är faktiskt hög tid att någon form av ansvar utkrävs för den här hanteringen, säger hon.

På frågan om de fått någon hjälp från fackligt håll under processen svarar Carola Kullberg-Lindh att det var svårt när regionledningen och politikerna redan hade bestämt att Millenium skulle införas till varje pris.

–Vi fick dock bra stöd från Västra Götalands läkarförening med att lyfta frågan om att stoppa införandet av Millenium. Det har också tidigare höjts varningens ord från flera fackliga företrädare, men ingen har fått överblick eller bra information om hur systemet var tänkt att fungera, utan vi ställdes alla inför fullbordat faktum när det startades upp.

"Det har också tidigare höjts varningens ord från flera fackliga företrädare, men ingen har fått överblick eller bra information om hur systemet var tänkt att fungera"

Trots debaclet i Västra Götalandsregionen är en variant av Millenium, kallad SDVSkåne (Skånes digitala vårdsystem), nu på väg att införas i Region Skåne. Något som förvånar Carola Kullberg-Lindh.

–Det kan hända att processen i Skåne fungerar bättre, men då krävs att man har involverat professionen. Journalsystemet är vårt viktigaste arbetsverktyg– då måste lyssna till oss läkare, säger hon.

Text: Carina Järvenhag

Tidslinje över Millenium

  • September 2018. Politikerna i regionstyrelsen fattar beslut om att Cerner Sverige AB och deras lösning Millennium vinner upphandlingen. 
  • Januari 2021. 19 läkare och sjuksköterskor som har fungerat som verksamhetsexperter skriver ett mycket kritiskt brev om Millenium till den högsta regionledningen.
  • Februari 2022. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin skickar en skarp skrivelse till Cerner om avtalsbrott. Flera brister påpekas.
  • 12 november 2024. Journalsystemet började införas i Västra Götalandsregionen. Tanken var att systemet skulle ha införts våren 2021.
  • Redan efter tre dygn Regionen pausade systemet, bland annat på grund av tekniska problem och protester från vårdpersonalen.
  • 4 februari 2025. Läkarförbundet ordnar ett stormöte med utfrågning om Millennium.
  • 25 februari 2025. Västra Götalandsregionen och Oracle har tecknat en formell överenskommelse om paus för att bland annat få stopp på konsultkostnader.
  • I mitten av mars. Konsultbolaget KPMG som håller på att granskar haveriet ska lämna sin rapport.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se
Carola Kullberg-Lindh: ”Livsviktigt att lyssna till oss läkare”