Hoppa till innehåll

Som utökad service för våra medlemmar har vi förlängt telefontiderna till Medlemsservice mellan 9-13 december, vi håller öppet kl. 9.00 – 15.00. Du kan själv enkelt hitta svar på frågor om medlemskapet i Läkarförbundets frågor och svar. Om du inte hittar det du söker går det jättebra att mejla in ditt ärende till oss för snabbare svar.

Min viktigaste fråga
Khalifa Khriba: ”Unga läkares villkor hotar tillgången på specialister”

Khalifa Khriba: ”Unga läkares villkor hotar tillgången på specialister”

Khalifa vill varna att det växande missnöjet bland underläkare skapar en allvarlig risk för svensk sjukvård. Han vill att frågan får högre prioritet i den kommande avtalsrörelsen.

Villkoren för läkare i början av karriären är så otillfredsställande att det riskerar att underminera kompetensförsörjningen av specialister i framtiden. Det menar Khalifa Khriba, ordförande för Sveriges Läkarförbund Student Örebro och ledamot i organisationens förbundsstyrelse. Han vill att frågan får högre prioritet i den kommande avtalsrörelsen. 

– Villkoren för läkare tidigt i karriären är i många fall helt oacceptabla. Många underläkare används som billig arbetskraft som sysslar mest med administration, vilket släcker den entusiasm som många unga läkare känner när de börjar jobba, säger Khalifa Khriba.

"Med löner som inte speglar utbildningsnivån och en arbetsmiljö som många beskriver som tung och administrativ, är han orolig för att fler unga läkare väljer att lämna yrket"

Khalifa, som snart tar examen från läkarprogrammet vid Örebro universitet, skriver när intervjun görs i början av sommaren sin D-uppsats. Han varnar för att det växande missnöjet bland underläkare skapar en allvarlig risk för svensk sjukvård. Med löner som inte speglar utbildningsnivån och en arbetsmiljö som många beskriver som tung och administrativ, är han orolig för att fler unga läkare väljer att lämna yrket – eller söker sig till andra grannländer som erbjuder bättre förutsättningar. Khalifas oro bekräftas i en aktuell undersökning från Läkarförbundet, där nära 4 av 10 av läkarna tidigt i karriären uppger att de överväger att byta jobb. 

Låga löner och tung administration – en farlig kombination

Khalifa pekar på att den låga ersättningen inte är den enda utmaningen. Även om lön är en viktig fråga, är det den administrativa bördan som unga läkare ställs inför som enligt honom skapar störst frustration.

– Om vi inte får möjlighet att utvecklas kliniskt under de första åren så tar det längre tid för oss att bli specialister. Det är en risk som sjukvården inte har råd att ta, menar han och hänvisar till Socialstyrelsens senaste uppföljning.

"Det är dags för förändring, och det är dags nu."

Där framgår att antalet specialistläkare per 100 000 invånare stått still sedan 2017. Samtidigt är 1 av 10 specialistläkare över 67 år. Det är ett varningstecken som Khalifa menar att arbetsgivarna inte får ignorera i den kommande avtalsrörelsen.

Förbättringar i fokus inför avtalsrörelsen

I den senaste avtalsrörelsen fick Läkarförbundet igenom ett partsgemensamt arbete för att få till högre ingångslöner för läkare tidigt i karriären. Khalifa menar att detta bara är ett första steg. Han anser att frågorna om arbetsvillkor och karriärutveckling måste prioriteras mycket högre i den kommande avtalsrörelsen, annars riskerar sjukvården att tappa både läkare och kompetens. Hans budskap är tydligt: Det är dags för förändring, och det är dags nu.

– Alla läkare, oavsett hur långt de kommit i karriären, tjänar på att de unga får bättre villkor. Det handlar om att säkra tillgången på engagerade och kompetenta läkare i framtiden. Om inte villkoren förbättras, kommer fler att välja bort svensk sjukvård för andra länder eller helt lämna yrket.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Min viktigaste fråga
Khalifa Khriba: ”Unga läkares villkor hotar tillgången på specialister”