Hoppa till innehåll

Sofia Rydgren Stale om nya regler för dygnsvilan

”Läkarförbundet är med, vi kommer hålla koll. Vi finns med i både arbetstidsnämnd och arbetstidråd. Det kommer bli bökigt i början men förbundets mål är att vi i Sverige ska komma dit Finland är idag, att vi läkare är så nöjda som möjligt” säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Vad innebär de nya reglerna? 

I korthet innebär de nya reglerna att läkare som går jour eller jobbar långa arbetspass måste få 11 timmars sammanhängande vila efter varje arbetspass och att de som jobbar extra långa arbetspass (arbete + jour) ska vila i lika många timmar som de precis har jobbat, direkt efter arbetspasset. Den totala arbetstiden per dygn får vara maximalt 13 timmar.  

Läkare som jobbar på sjukhus och på andra arbetsplatser som har dygnet runt-verksamhet är de som främst berörs. Läs mer frågor och svar om de nya reglerna.

”Vi som fackförbund kan inte ändra EU:s regler för dygnsvila, men vi kan påverka hur de hanteras här i Sverige. ” 

Varför införs de nya reglerna? 

Svenska kollektivavtal blev anmälda till EU-kommissionen av en privatperson. Eftersom reglerna för läkarnas vila och återhämtning helt enkelt var för dåliga, läkarna fick inte den vila de behöver enligt EU:s regler. Läkarförbundet hade inget annat val än att skriva om våra kollektivavtal. Annars hade Sverige fått ny tvingande lagstiftning som vi läkare inte hade kunnat påverka alls. Ta gärna del av vårt flödesschema av processen.


Läkarförbundet hjälper till! 

Du som är medlem kan skicka dina frågor till medlemsrådgivningen. När det kommer till rådgivning kopplad till dygnsvila och schemaläggning är frågorna ofta så komplexa att de behöver besvaras av våra två experter på området. Genom att maila och skriva att det gäller dygnsvila i ämnesraden hamnar frågorna rätt från början och du får snabbare svar.

Som medlem kan du också ta del av ett längre seminarium med utförlig information kring de nya reglerna. Se seminariet här.

Läkarförbundet finns till för alla läkare genom hela karriären. Bli medlem idag så stärker vi varandra.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se
Sofia Rydgren Stale om nya regler för dygnsvilan