Hoppa till innehåll

Kansliet stänger kl. 12.00 på Skärtorsdagen den 17 april. Vi öppnar igen som vanligt tisdagen den 22 april. Vi önskar er en riktigt glad påsk!

2024-07-23

Nyhet
Medlemsbrev

Här kommer information och uppdatering om årets löneöversyn (LÖV24) där överläggningar på regionnivå blev klara i början av juli.

Sammanfattning

Medlemskollektivet garanteras ett totalt utfall om 3,3% enligt det centrala kollektivavtalet (HÖK24). Arbetsgivaren (AG) väljer trots Läkarföreningens invändningar att dela upp detta i 3,2% generellt på kollektivet och resterande 0,1% omfördelas till ST­läkare inom vissa kliniker. Något ytterligare löneutrymme ges ej med hänvisning till det ekonomiska läget.

Klinik/områdesförhandlingar äger rum i september. Ny lön betalas ut på oktoberlönen,
retroaktivt från 1 april.

För dig som medlem

Löneöversynen inom RJH inkluderar samtliga tillsvidareanställda medlemmar i Läkarföreningen per 1 april 2024.

Som alltid gäller att lönesättning är individuell och differentierad. Din individuella löneökning kan vara högre eller lägre än det garanterade utfallet. Regionens lönekriterier ska ha presenterats via APT eller motsvarande, och de går att läsa via Insidan. Din chef ska ha erbjudit löneförberedande samtal (för LÖV24 bör detta ha ägt rum sent 2023 eller tidigt 2024), och ett resultatsamtal efter att ny lön är satt i sept/okt ­24. Löneförberedande samtal för LÖV25 bör du hålla utkik efter från senare i höst.

Vid konvertering/nyanställning/byte av tjänst

Datumet 1 april är viktigt för dig som förhandlar om nyanställning eller ny befattning t.ex. konvertering till specialist eller överläkare. Följande scenarion belyser innebörden av vilket års lönenivå på när du förhandlar om ny lön (exemplen utgår från 2024 och årets löneöversyn).

  1. Din tjänst startar eller förändras före 1 april, och

a) du förhandlar med chef om 2023 års lönenivå. Du ska då ingå fullt ut i löneöversynen och inom ramen för denna revideras upp till 2024 års nivå. Din lön är med och genererar pott, och din löneökning tas från denna pott.

b) du kommer överens med chef om 2024 års lönenivå. Din lön är då att betrakta som “reviderad”. Du ingår dock på löneöversynens listor och din lön genererar pott åt övriga, vilket är bra för kollektivet, men du ingår inte i löneöversynen i bemärkelsen att du får någon ytterligare löneökning. Viktigt att tänka på i din förhandling är att ta höjd för den löneökning som kollektivet väntas få, men som oftast inte är helt känd förrän framåt hösten. Detta kan vara ett osäkerhetsmoment.

  1. Din tjänst startar eller förändras efter 1 april. Här blir det ofta förvirring kring att ingå eller inte ingå i löneöversynen. Principiellt kan du inte ingå, eftersom löneöversynen baseras på alla tillsvidareanställda per 1 april.

a) Du kommer överens med chef om 2023 års nivå. Överenskommelsen ska då innehålla en utlovad korrigering upp till 2024 års nivå, en s.k. “konsekvenslönesättning” som avvaktar utfallet av den avslutade löneöversynen vilket oftast sker på hösten. Du ska då få en retroaktiv uppjustering från ditt anställningsdatum. Detta bevakas inte av Läkarföreningen. OBS att detta ibland slarvigt kan benämnas som att “ingå” i löneöversynen.

b) Du kommer överens med chef om 2024 års nivå. Se sista stycket i punkt 1b.

Bakgrund LÖV24

Löneläget för läkare på sjukhus/specialistvårdssidan i RJH släpar efter vid nationell jämförelse sedan länge. Läkarföreningen presenterar årligen medianlönestatistik för AG som belyser detta. I primärvården ser det klart bättre ut med medianlöner på eller strax över rikets median. Regionen har en ambition att nå ett löneläge motsvarande rikets median. I LÖV23 gjordes en substantiell extra satsning på överläkare (utöver det garanterade utfallet enligt HÖK) med just riksmedian som mål. Överläkarkollektivet fick då totalt en löneökning om 7,15%. Nedan diagram visar tydligt effekten av ÖL­satsningen mellan 2022 och 2023.

Läkarföreningens huvudsakliga yrkande i LÖV24 var att AG behöver följa upp med en motsvarande satsning på ST­läkare. Vi valde att fokusera på ST­läkare då detta gick i linje med centrala Läkarförbundets yrkanden och inriktningar i avtalsrörelsen. Läkares reallön sjunker sedan flera år, och ST­läkarna i RJH sticker ut med siffror som är klart oroväckande. En orsak bakom detta är släpande ingångslöner, vilket vi också återkommande påtalar för arbetsgivaren. Vi har olika syn på hur ingångslönerna bör utvecklas.

AG kommunicerade tydligt att inget ytterligare utrymme än de garanterade 3,3% var aktuellt i LÖV24. De menar att de ser behov av ökningar för ST­läkare, men ekonomin tillåter inga stora åtgärder. AG avsåg därför från början dela upp de garanterade 3,3% på 3,0% generellt, resp. 0,3% riktat till ST­läkare på de kliniker som ligger längst ifrån rikets median per specialitet.

Vi tydliggjorde från Läkarföreningens sida våra invändningar mot detta vilka principiellt var
att:

  • Det krävs extra satsningar utöver det garanterade utrymmet (se LÖV23) för att närma sig rikets median.
  • Den föreslagna hanteringen urvattnar den framgångsrika satsning man gjorde på överläkare i LÖV23, vi kan inte komma ikapp riket genom att kliva på varandra.
  • En omförde4lning av det garanterade utrymmet mellan kliniker går emot vår tidigare hantering och riskerar släta ut lönebilden.

AG reviderade därefter sitt bud till 3,2% generellt resp. 0,1% till ST­läkare i de fyra specialiteter vars medianlön är >1500kr under riket (internmedicin, infektion, kirurgi och radiologi). Efter ytterligare opponering från Läkarföreningen meddelade AG sin avsikt att stå fast vid detta.

I valet mellan att därefter fortsätta löneöversynen med markering av oenighet i protokollet, eller att frånträda förhandlingarna i oenighet och låta AG sätta lön ensidigt, valde Läkarföreningen det förstnämnda. Vi ser ett värde i klinikförhandlingar som en dialogyta för att på verksamhetsnivå föra fram lönestatistik och diskutera hur löneläget påverkar t.ex. rekryteringsförmåga.

Slutsats

Årets hantering avseende ST­läkare kan inte benämnas som en satsning. Det handlar om en intern omfördelning mellan befattningsnivåer och kliniker. Den kommer sannolikt att ge sken av ett bättre läge för ST­läkare i de nämnda specialiteterna, men på bekostnad av övriga. Under de rådande förutsättningarna där extra satsningar var omöjliga enligt AG hade Läkarföreningen hellre sett en jämlik fördelning av 3,3% per klinik/område/befattningsnivå på hela kollektivet.

Till dig som ska förhandla ny lön vid tillträde/förändring av tjänst kan det konstateras att individuell löneförhandling av ingångslön är oerhört viktig. Årets fördelning av lönepotten visar att specialistläkare, överläkare, distriktsläkare och de flesta ST­läkare nedprioriteras av arbetsgivaren och halkar ännu mer efter rikssnittet. Det är ett starkt argument för att höja ingångslönen som bör lyftas i samtalen med din lönesättande chef i löneförhandlingen.

Avslutningsvis resterande diagram över ST och specialister på sjukhuset samt ST och DL i primärvården.


Fler nyheter


Läkare fruktar att patienter inte får råd med medicinen

Lyssna på intervjun Annika Östling, vice ordförande för Jämtlands läns läkarförening, om att Läkarföreningen uttrycker oro över att höjningen av högkostnadsskyddet, som kan göra att personer med låga inkomster inte…
Medlemsbrev

2024-12-16

Nu är det dags att söka skadestånd för felaktig ersättning Samtliga medarbetare som fått en rättning omfattas av möjligheten att söka skadestånd. Det är ett skadestånd om 3000 kr per…
Medlemsbrev

Fullmäktige 2024

Annika Östling, ordförande, Karin Stjerna, kassör och Simon Carlqvist ledamot deltog på Fullmäktige 2024. På Fullmäktige (FUM) formas förbundets riktning för det kommande verksamhetsåret.
Medlemsbrev
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare