Hoppa till innehåll
Nyheter
Klinikombuden diskuterade arbetsmiljö

Klinikombuden diskuterade arbetsmiljö

På årets klinikombudsdag var arbetsmiljö och stress ett tema. Professor Marie Åsberg som är en av auktoriteterna inom området föreläste och klinikombuden fick i anslutning till hennes föreläsning diskutera kring vad dels den enskilde och dels den fackliga organisationen kan göra för att förebygga ohälsa och dålig arbetsmiljö.

Nyhet

Knappt hälften av alla klinikombud i regionen deltog i klinikombudsdagen den 16 november, som av tradition gick av stapeln på Nässjö Träcentrum. Lönerevision

Bengt Hultberg inledde dagen med att redogöra för lönerevisonen 2017. Utfallet inom vår region blev 2,8 %, vilket är mer än på central nivå, där utfallet blev 2,2 % i snitt. Läs mer om lönerevisionen under lön på vår webb.

Flextidsavtal

De fackliga organisationerna och arbetsgivaren har enats om ett nytt flextidsavtal som träder i kraft den 1 februari 2018. Nyheter i avtalet är att avstämningar av saldot ska göras tre gånger per år. Arbetsgivaren och arbetstagaren ska i god tid innan avstämningarna ha en dialog så att flextimmar inte riskerar att strykas om saldot överstiger flextidsramen. På regionens intranätet finns det nya flextidsavtalet. Sökvägen dit är Personalportalen/Medarbetare/lön och ersättningar/Arbetstider.

Marie Åsberg föreläste

På klinikombudsdagen hade vi den stora äran att få träffa och lyssna till Marie Åsberg som är professor emerita i psykiatri vid institutionen för kliniska vetenskaper vid Danderyds sjukhus.

Marie myntade begreppet utmattningssyndrom i samband med att sjukskrivningstalen ökade stort i slutet av 1990-talet. Marie och kollegor identifierade i sin forskning att de sjukskrivna många gånger sökte hjälp för depressioner, som ju kan behandlas, men en kvarstående effekt efter behandling var en förlamande trötthet. Många upplevde att det var jobbet som orsakade tillståndet, de var utbrända.

Marie forskade vidare kring vad som egentligen hade drabbat patienterna och kom fram till rekommendationen att tillståndet istället skulle benämnas utmattningssyndrom, vilket Socialstyrelsen anammade. Arbetet inom området fortgår och Marie ägnar sig åt att identifiera åtgärder som motverkar utmattningssyndrom. Den mest effektiva åtgärden som rekommenderas är att någon på en drabbad arbetsplats snabbutbildas i att leda en samtalsgrupp. I samtalsgruppen delar medarbetarna med sig av sina egna strategier för att hantera stress och denna metod har visat sig vara effektiv.

Den som drabbas av utmattningssyndrom visar ofta upp just de egenskaper som premieras i arbetslivet. De är ambitiösa, duktiga, driftiga och har ofta känsligt samvete. Forskningen tyder på att många av de drabbade har en mindre fysiologisk stresskänslighet redan innan tillståndet börjar utvecklas. Marie tror att förklaringen kan vara en genetisk känslighet kombinerad med mycket stress tidigt i livet.

Mer om Marie Åsberg och hennes teorier kan du läsa här, när hon porträtteras i en artikel på Karolinska institutets hemsida.

Workshop – vad kan du och vad kan facket göra?

I anslutning till Maries föreläsning diskuterade klinikombuden frågan om vad individen och vad den fackliga organisationen kan göra för att motverka stressrelaterad ohälsa i arbetslivet.

Många bra förslag kom fram och sammanfattningsvis kan konstateras att alla tycker det är viktigt att vara uppmärksam på kollegornas mående, reagera och agera om någon kollega verkar må dåligt. Planera in kollegiala möten, ät lunch tillsammans t ex, se till att ta din lunchrast! Var tolerant och respektera kollegors olikheter. Ha rimliga krav, både på dig själv och dina kollegor, planera och bevaka ditt eget schema, respektera arbetstider och försök om möjligt att ha luft i schemat och ta kontroll över din egen tidbok.

Den fackliga organisationens roll kan sammanfattas i ett uttalande som i stort sett alla samstämmigt var överens om:

”Hindra byråkrater och ekonomer att ta makten, bevara meningsfullhet och autonomi”.

En viktig roll för den fackliga organisationen är också att informera om avtal, bevaka den psykosociala arbetsmiljön på arbetsplatser och agera där så behövs genom att initiera arbetsmiljöronder t ex.

Tack för din medverkan!

Tack alla klinikombud som deltog denna dag. På vissa ställen saknas klinikombud, av 73 klinikombudsplatser är 13 platser vakanta, framför allt inom Bra Liv. Har du en kollega som skulle vilja bli klinikombud, eller vill du själv bli det? Hör av dig till oss.


Fler nyheter



Årets kollega 2023 är Anne Sauer

På Läkarföreningens medlemskväll den 12 oktober delades utmärkelsen Årets kollega ut till Anne Sauer, distriktsläkare och verksamhetschef på Bra Liv Vårdcentral i Smålandsstenar.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare