Regeringen har gett det nationella Vårdkompetensrådet i uppdrag att ta fram ett planeringsunderlag och rekommendationer för hur många specialisttjänster i allmänmedicin som ska finnas i varje region, för att komma åt bristen på allmänläkare. I dag beslutar 21 regioner själva om hur många ST-platser de ska ha och bristen är tydlig.
Nyhet
Frågan om ökad statlig styrning, planering och dimensionering av utbildningstjänster har Läkarförbundet drivit hårt under en längre tid och regeringsbeslutet är ett stort steg på vägen för att få fler specialister i allmänmedicin. Det är också avgörande för att möjliggöra fasta läkare för hela befolkningen.
– Det här är något vi jobbat för länge och det är positivt att förändringen nu kommer. Staten behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen och dimensioneringen av utbildningstjänster är en viktig del av det. Idag planerar och dimensionerar 21 regioner för det egna behovet utan ansvaret för helheten.
Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.
Uppdraget till Vårdkompetensrådet/Socialstyrelsen innebär att de ska svara på hur många ST-tjänster i allmänmedicin som finns, hur stor efterfrågan är, hur många specialister i allmänmedicin som finns idag. Uppdraget ska redovisas av behov både nationellt men också för varje region. Vårdkompetensrådet ska senast den 30 november 2022 redovisa uppdraget.
I uppdraget ingår även att ge rekommendationer om hur kompetensförsörjningen kan säkras, hur primärvården kan locka till sig nya medarbetare och hur rekrytering i glesbygd och socioekonomiskt utsatta områden kan främjas.
Läkarförbundet är av uppfattningen att planeringen och kartläggningen av samtliga ST-tjänster behöver ske på nationell nivå. Detta är dock ett viktigt steg i rätt riktning, särskilt då bristen är allra tydligast vad gäller specialister i allmänmedicin.
I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
I helgen samlades den europeiska läkarorganisationen CPME för sitt höstmöte i Tallinn. Läkarförbundet representerades av Tina Crafoord och Lars Rocksén.
I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.