Hoppa till innehåll
Nyheter
Beslut för fler ST i allmänmedicin

Beslut för fler ST i allmänmedicin

Regeringen har gett det nationella Vårdkompetensrådet i uppdrag att ta fram ett planeringsunderlag och rekommendationer för hur många specialisttjänster i allmänmedicin som ska finnas i varje region, för att komma åt bristen på allmänläkare. I dag beslutar 21 regioner själva om hur många ST-platser de ska ha och bristen är tydlig.
Nyhet
Grycksbo vårdcentral Stetoskop Läkemedelsboken Läkare Caroline Flärdh

Frågan om ökad statlig styrning, planering och dimensionering av utbildningstjänster har Läkarförbundet drivit hårt under en längre tid och regeringsbeslutet är ett stort steg på vägen för att få fler specialister i allmänmedicin. Det är också avgörande för att möjliggöra fasta läkare för hela befolkningen.

– Det här är något vi jobbat för länge och det är positivt att förändringen nu kommer. Staten behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen och dimensioneringen av utbildningstjänster är en viktig del av det.  Idag planerar och dimensionerar 21 regioner för det egna behovet utan ansvaret för helheten.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Uppdraget till Vårdkompetensrådet/Socialstyrelsen innebär att de ska svara på hur många ST-tjänster i allmänmedicin som finns, hur stor efterfrågan är, hur många specialister i allmänmedicin som finns idag. Uppdraget ska redovisas av behov både nationellt men också för varje region. Vårdkompetensrådet ska senast den 30 november 2022 redovisa uppdraget.

I uppdraget ingår även att ge rekommendationer om hur kompetensförsörjningen kan säkras, hur primärvården kan locka till sig nya medarbetare och hur rekrytering i glesbygd och socioekonomiskt utsatta områden kan främjas.

Läkarförbundet är av uppfattningen att planeringen och kartläggningen av samtliga ST-tjänster behöver ske på nationell nivå. Detta är dock ett viktigt steg i rätt riktning, särskilt då bristen är allra tydligast vad gäller specialister i allmänmedicin.

Det nationella vårdkompetensrådet finns under Socialstyrelsen och inrättades 1 januari 2020.
Dagens Medicin skriver mer om nyheten.
Regeringen berättar om beslutet i ett pressmeddelande.

Kontaktperson

  1. Victor Harju
    Kommunikationsstrateg, tf pressansvarig

Fler nyheter


Få framsteg i arbetet med god och nära vård

Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Nyheter

SYLF: Årets AT-rapport är släppt

Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Nyheter

Viktigt att läkare anmäler tillbud

Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare