Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Ej ordnat för omställning till en god och nära vård

Ej ordnat för omställning till en god och nära vård

Vård- och omsorgsanalys nya rapport och utvärdering av primärvårdsreformen har titeln "Ordnat för omställning?" Svaret på titelfrågan är nej. Förutsättningarna för en omställning mot en god och nära vård med primärvården som nav är inte på plats. Omställningen går därför oroande långsamt. Och på den viktigaste punkten går utvecklingen bakåt.
Nyhet
Foto: © Bildbyrån - Karl Nilsson

Antalet läkare som kan fungera som invånares fasta läkare i primärvården har minskat sedan 2017, visar rapporten.

Regeringens och regionernas senfärdighet att tillräckligt stärka primärvårdens resurser får till följd att många läkare lämnar primärvården eller går ner i tid, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.

Vård- och omsorgsanalys lyfter vikten av ett begränsa antalet listade invånare per läkare för att få en hållbar arbetsmiljö och för att få till den avgörande kompetensförsörjningen, något Läkarförbundet länge lyft som centralt för svensk hälso- och sjukvård.

Det är otroligt viktigt att regionerna jobbar målmedvetet mot riktvärdet 1 100 invånare per allmänläkare. Det krävs för en godtagbar arbetsmiljö och för att göra yrket som allmänläkare attraktivt, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.

Vård- och omsorgsanalys konstaterar, liksom Läkarförbundet, att det behövs en närmast dubblering av antalet specialister i allmänmedicin anställda på våra vård- och hälsocentraler.

Det behövs en närmast dubblering av antalet specialister i allmänmedicin anställda på våra vård- och hälsocentraler.

En kraftfull ökning av antalet specialister i allmänmedicin anställda på landets vård- och hälsocentraler är avgörande för en bra fungerande hälso- och sjukvård. Alla ska kunna välja en fast, namngiven läkare med ett rimligt antal patienter, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.


Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Ej ordnat för omställning till en god och nära vård