Tillsammans med Vårdförbundet krävde Läkarförbundet på DN Debatt en kriskommission för arbetsmiljön i hälso- och sjukvården. Situationen i vården har under pandemin blivit nästan ohållbar. Det går inte att fortsätta som om pandemin i grunden inte har förändrat förutsättningarna för att arbeta i vården.
Nyhet
Vården är extremt pressad. Pandemin bara fortsätter och fortsätter. Varningstecknen är många och tydliga. Just nu väntar minst 171 000 svenskar på operation. På flera av landets akutmottagningar brister det i arbetsmiljön; bristerna är så pass allvarliga att akuta åtgärder krävs för att kunna bedriva verksamheten.
Läkarförbundet och Vårdförbundet har tagit fram en gemensam lista på krav till politiken för att förbättra arbetsmiljön:
En nationell kriskommission för bättre arbetsmiljö.
Domstolar och Arbetsmiljöverket bör få ökade anslag och resurser samt vässade verktyg för att kunna utkräva ansvar. Tuffare lagar mot arbetsmiljöbrott. Ingen har ännu dömts för arbetsmiljöbrott till följd av kronisk arbetsrelaterad stress. Regelverket behöver göras om.
Den som smittats av covid-19 i arbete inom vård och omsorg måste få rätt till ekonomisk kompensation genom arbetsskadeförsäkringen. Det måste gälla även vid framtida pandemier.
Staten måste ta ansvaret för att kompetensförsörjningen till vården ska fungera bättre genom att styra mer genom sina myndigheter än via intresseorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner.
Socialstyrelsen bör ta ansvar att samordna vårdköerna för att hantera den uppskjutna vården och vårdköerna
Rätten till vila och återhämtning för vårdens medarbetare måste bli grundbulten i hur vård organiseras om målet för en långsiktigt hållbar vård för ska nås för samhället.
Utöver denna lista krävs ett aktivt arbete av regionerna och privata arbetsgivare för att förbättra situationen och ge en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.
Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.