Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
En kriskommission krävs för sjukvården!

En kriskommission krävs för sjukvården!

Tillsammans med Vårdförbundet krävde Läkarförbundet på DN Debatt en kriskommission för arbetsmiljön i hälso- och sjukvården. Situationen i vården har under pandemin blivit nästan ohållbar. Det går inte att fortsätta som om pandemin i grunden inte har förändrat förutsättningarna för att arbeta i vården.
Nyhet

Vården är extremt pressad. Pandemin bara fortsätter och fortsätter. Varningstecknen är många och tydliga. Just nu väntar minst 171 000 svenskar på operation.  På flera av landets akutmottagningar brister det i arbetsmiljön; bristerna är så pass allvarliga att akuta åtgärder krävs för att kunna bedriva verksamheten. 

Läkarförbundet och Vårdförbundet har tagit fram en gemensam lista på krav till politiken för att förbättra arbetsmiljön:  

  • En nationell kriskommission för bättre arbetsmiljö. 
  • Domstolar och Arbetsmiljöverket bör få ökade anslag och resurser samt vässade verktyg för att kunna utkräva ansvar. Tuffare lagar mot arbetsmiljöbrott. Ingen har ännu dömts för arbetsmiljöbrott till följd av kronisk arbetsrelaterad stress. Regelverket behöver göras om.    
  • Den som smittats av covid-19 i arbete inom vård och omsorg måste få rätt till ekonomisk kompensation genom arbetsskadeförsäkringen. Det måste gälla även vid framtida pandemier.  
  •  Staten måste ta ansvaret för att kompetensförsörjningen till vården ska fungera bättre genom att styra mer genom sina myndigheter än via intresseorganisationen SKR, Sveriges kommuner och regioner. 
  • Socialstyrelsen bör ta ansvar att samordna vårdköerna för att hantera den uppskjutna vården och vårdköerna
  • Rätten till vila och återhämtning för vårdens medarbetare måste bli grundbulten i hur vård organiseras om målet för en långsiktigt hållbar vård för ska nås för samhället.  

Utöver denna lista krävs ett aktivt arbete av regionerna och privata arbetsgivare för att förbättra situationen och ge en långsiktigt hållbar arbetsmiljö.


Kontaktperson

  1. Victor Harju
    Kommunikationsstrateg, tf pressansvarig

Fler nyheter


Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter

Kompensation för övertid viktigt yrkande i avtalsrörelsen 

Vilka villkor som ska gälla vid övertidsarbete regleras i kollektivavtal eller i anställningsavtal. Många läkare får inget val när de skriver på sitt anställningsavtal, utan förväntas avstå kompensation för sin övertid. Detta är ett stort problem tycker Läkarförbundet och yrkar …
Nyheter

Läkarförbundet i Ekot: Sjukvården klarar inte av Natos krav

Sveriges Natomedlemskap ställer krav på att sjukvården snabbt ska kunna hantera ett stort antal skadade. Sofia Rydgren Stale medverkar i Ekot idag och lyfter bristen på personal som det främsta skälet till att Sveriges kapacitet inte är tillräcklig.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare