Antalet AT-tjänster är alldeles för få. – Bra att regeringen öronmärker pengar. Regionerna behöver satsa, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.
Nyhet
Läkarförbundet har länge arbetat med problemen och ser det som mycket positivt att regeringen nu lyfter frågan med alltför få AT-tjänster. Regionerna måste med statens hjälp säkerställa att de blir betydligt fler. – De behöver utöka antalet AT-tjänster både inför hösten och 2023, 2024, säger Sofia Rydgren Stale.
Väntetiden för att få AT-tjänst är idag nästan ett helt år. Det är slöseri med kunskap och kompetens. Det försvårar också kompetensförsörjningen på lång sikt.
Staten satsar nu 375 miljoner extra i öronmärkta pengar. Det krävs helt enkelt krafttag av regionerna för fler AT-tjänster till hösten och inför nästa år.
Allmäntjänstgöring (AT) omfattar minst 18 månader och genomförs efter läkarutbildningen, men före läkarlegitimation. Under AT sker tjänstgöring med handledning i olika delar av hälso- och sjukvården. Först efter AT kan en legitimerad läkare påbörja sin specialisering.
I början av november skickades årets löneenkät ut. Det tar bara fem minuter att besvara frågorna. Ju fler som svarar på löneenkäten, desto bättre verktyg får du inför din löneförhandling.
I helgen samlades den europeiska läkarorganisationen CPME för sitt höstmöte i Tallinn. Läkarförbundet representerades av Tina Crafoord och Lars Rocksén.
I dag kom den första domen i ett mål som rör visselblåsarlagen. En läkare i Mellansverige som, enligt Läkarförbundet, drabbats av repressalier för att ha varnat om brister på arbetsplatsen förlorade i tingsrätten.
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.