Hoppa till innehåll
Nyheter
Etik på agendan under WMA-möte

Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyhet

En central fråga under mötet var den pågående översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration, en mycket betydelsefull policy innehållande etiska principer för medicinsk forskning. Under revisionsarbetet diskuteras bland annat forskningsetikkommittéers sammansättning och kompetens, vikten av vetenskapligt väl utformade forskningsprojekt, forskning under krissituationer och på sårbara grupper samt hur forskningspersoner ska benämnas. Översynen av deklarationen fortsätter nu med ambitionen att en uppdaterad version ska kunna antas av WMA:s generalförsamling i oktober.

Flera uttalanden antogs – ett om Gaza

Under mötet antogs även resolutioner om kriget i Gaza, om anti-HBTQI lagstiftning i Uganda samt om ett lagförslag som kan innebära att kvinnlig könsstympning åter blir tillåtet i Gambia. I resolutionen om Gaza uttalar WMA sin djupa oro över den humanitära krisen i Gaza, och uppmanar bland annat till fritt humanitärt tillträde till Gaza.

Vid mötet diskuterades även organdonation, HPV-vaccination, donation av könsceller samt hälso- och sjukvård under epidemier och pandemier.

WMA består av nationella läkarorganisationer från närmare 115 länder och organisationens huvudfokus är etik och hälsorelaterade mänskliga rättigheter. Vid Council-mötet, som denna gång hölls i Seoul, representerades Läkarförbundet av Sofia Rydgren Stale och Etik- och ansvarsrådets ordförande Christofer Lindholm.


Fler nyheter


Nära var fjärde läkare överväger lämna yrket

En majoritet av läkarna är oroliga för att besparingarna kommer att ha negativ inverkan på möjligheterna att behålla och rekrytera personal. Nära en av fyra uppger att de överväger att lämna yrket, och en nästan dubbelt så hög andel funderar …
Nyheter

Hälften av regionerna har inte mål om fast läkarkontakt

Endast tio av landets regioner har fattat beslut om att sträva mot riktvärdet 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården. Och bara tre av dessa har handlingsplaner för att nå målet, trots att regeringen ställt krav på redovisning av arbetet. Det …
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare