Förslag avseende nationella taxans framtid att vänta
Förslag avseende nationella taxans framtid att vänta
Utredning om ersättning och avveckling av nationella taxan tas nu vidare inom Socialdepartementet.
Nyhet
Bokstavsutredningen Uppdrag att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet avslutar sitt uppdrag den 15 maj, enligt plan. Utredningen, ledd av Åsa Himmelsköld, lämnar då sitt underlag till Socialdepartementet. På Socialdepartementet kommer fortsatt handläggning att ske. Det underlag som bokstavsutredningen överlämnar betraktas som ett arbetsmaterial.
Utredningen har haft i uppdrag att lämna förslag som stimulerar etableringen av småskaliga hälso- och sjukvårdsverksamheter, för att de ska ansluta till och integreras i den offentligt finansierade vården. Utredningen har också haft i uppdrag att skapa förutsättningar för att den nationella taxan ska kunna ersättas och avvecklas. Under utredningens gång har Läkarförbundet fört fram förbundets politik och synpunkter.
Läkarförbundet verkar för en mångfald av vårdgivare och fler små, läkarledda enheter. Vi vill också se bra övergångsbestämmelser i och med att nationella taxan eventuellt avvecklas och ersätts. Allt detta är av vikt för förbundets medlemmar, patienter och hela vårdsystemet.
Osäkerheten avseende om och när förslagen offentliggörs och vad de kommer innehålla kan leda till oro och frustration, inte minst hos de av Läkarförbundets medlemmar som länge väntat på ett avgörande besked för sina verksamheters framtid.
Läkarförbundet kommer därför på olika sätt uppmärksamma departementet om vikten av en skyndsam handläggning av utredningens underlag, tillsammans med SKR och Fysioterapeuterna. Det är av stor vikt att vi får inblick i och ges möjlighet att påverka den fortsatta processen.
Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.