Hoppa till innehåll
Nyheter
Fortsatt akut brist på specialistläkare

Fortsatt akut brist på specialistläkare

Årets rapport om tillgång och efterfrågan på vårdpersonal från Socialstyrelsen visar återigen nedslående resultat. Bristen på specialistläkare är stor. Läkarförbundet efterfrågar fler AT-tjänster och ökad statlig styrning.
Nyhet
Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN / Cop 233

I veckan publicerade Socialstyrelsen sin årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i vården. Det Nationella planeringsstödet (NPS) visar att skillnaderna jämfört med förra året är små. Årets rapport visar, precis som förra årets rapport, att det är brist på specialistläkare. Antalet per 100 000 invånare har inte ökat sedan 2017.

– Bristen på specialistläkare måste lösas och läget är akut. De flaskhalsar som hindrar läkare att komma vidare i de kliniska utbildningsdelarna för att bli färdiga specialistläkare måste bort, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Rapporten visar att 1 av 10 specialistläkare är 67 år eller äldre. Andelen är ännu högre inom de psykiatriska specialiteterna och skillnaderna mellan olika regioner är stor.

Idag är grundutbildningen statens ansvar, medan ansvaret för att tillsätta tillräckligt med utbildningstjänster delas av de 21 regionerna. Läkarförbundet vill därför att staten ska ta ett större ansvar för samtliga delar i läkares utbildning, från antalet platser på läkarutbildningen till antalet AT-, BT- och ST-tjänster.

– Vi vill att det Nationella vårdkompetensrådet får ett större mandat. När rådet till exempel kommer med rekommendationer om hur många ST-tjänster som behövs – då måste dessa också bli styrande. Så är det inte idag, säger Sofia Rydgren Stale. 


Fler nyheter


Sofia Rydgren Stale om sexuella trakasserier mot läkare

Sexuella anspelningar, fysiska närmanden och oönskade kroppsexponeringar. Nästan hälften av läkarkåren har utsatts för sexuella trakasserier av patienter, visar en internationell studie. Kvinnliga läkare är mer utsatta än män. 
Nyheter

Få framsteg i arbetet med god och nära vård

Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Nyheter

SYLF: Årets AT-rapport är släppt

Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare