Hoppa till innehåll
Nyheter
Fortsatt akut brist på specialistläkare

Fortsatt akut brist på specialistläkare

Årets rapport om tillgång och efterfrågan på vårdpersonal från Socialstyrelsen visar återigen nedslående resultat. Bristen på specialistläkare är stor. Läkarförbundet efterfrågar fler AT-tjänster och ökad statlig styrning.
Nyhet
Foto: Adam Wrafter / BILDBYRÅN / Cop 233

I veckan publicerade Socialstyrelsen sin årliga rapport om tillgång och efterfrågan på legitimerad personal i vården. Det Nationella planeringsstödet (NPS) visar att skillnaderna jämfört med förra året är små. Årets rapport visar, precis som förra årets rapport, att det är brist på specialistläkare. Antalet per 100 000 invånare har inte ökat sedan 2017.

– Bristen på specialistläkare måste lösas och läget är akut. De flaskhalsar som hindrar läkare att komma vidare i de kliniska utbildningsdelarna för att bli färdiga specialistläkare måste bort, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale.

Rapporten visar att 1 av 10 specialistläkare är 67 år eller äldre. Andelen är ännu högre inom de psykiatriska specialiteterna och skillnaderna mellan olika regioner är stor.

Idag är grundutbildningen statens ansvar, medan ansvaret för att tillsätta tillräckligt med utbildningstjänster delas av de 21 regionerna. Läkarförbundet vill därför att staten ska ta ett större ansvar för samtliga delar i läkares utbildning, från antalet platser på läkarutbildningen till antalet AT-, BT- och ST-tjänster.

– Vi vill att det Nationella vårdkompetensrådet får ett större mandat. När rådet till exempel kommer med rekommendationer om hur många ST-tjänster som behövs – då måste dessa också bli styrande. Så är det inte idag, säger Sofia Rydgren Stale. 


Fler nyheter


3 frågor om det nya kollektivavtalet med Sofia Rydgren Stale 

Läkarförbundet skrev på ett nytt kollektivavtal strax innan påsk. Men de två andra facken i vården, Kommunal och Vårdförbundet har inte skrivit på än trots att vi hade samma deadline. De har även varslat om stridsåtgärder, dvs strejk. Här svarar …
Nyheter

Avtalspodd: Det finns ett nytt kollektivavtal!

Avtalspodd om läkarnas nya kollektivavtal som blev klart precis innan påsk. Hur gick förhandlingarna? Rätt trögt berättar Sofia Rydgren Stale, ordförande i Läkarförbundet.
Nyheter

Nytt avtal klart för läkare i regioner och kommuner

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Avtalet löper på ett år och ger läkarna lägst 3,3 procent i kollektiv löneökning.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare