Hoppa till innehåll
Nyheter
Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali 

Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali 

Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran sedan 2016. Trots skarpa protester från omvärlden har han inte släppts fri. Läkarförbundet fördömer dödsstraffet och kräver att Djalali omedelbart friges.
Nyhet
Ahmadreza Djalali. Foto: Privat.

Texten uppdaterades 2022-05-18: Det är glädjande att avrättningsplanerna mot läkaren Ahmedreza Djalali har avbrutits. Vi hoppas att omvärldens starka reaktioner till Djalalis försvar har påverkat den iranska regimen och att Djalali släpps fri så snart som möjligt. 

Läkarförbundet har tillsammans med många andra organisationer engagerat sig i Djalalis fall och kommer att försätta göra så tills Djalali återförenas med sin familj och sina kollegor i Sverige, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.


"Det är oerhört allvarligt att Iran inte hörsammar omvärldens protester mot att läkaren Djalali fortfarande sitter fängslad och nu riskerar att avrättas. Tillsammans med människorättsorganisationer har Läkarförbundet uppmärksammat Djalalis fall tidigare. Vi kräver nu att dödsdomen mot Djalali omedelbart hävs och att han sätts på fri fot"

Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.

Rättegången mot Djalali har varit mycket bristfällig. Han har bekänt brott under tortyr, men inga som helst bevis har presenterats mot honom. Under de senaste åren har dessutom Djalalis hälsa försämrats avsevärt.  

- Vi har varit i kontakt med Världsläkarorganisationen, WMA, och tillsammans med dem fördömer vi detta. Vi hoppas verkligen att vår kollega Djalali kommer tillbaka till Sverige, till sin familj och till sina kollegor på Karolinska Institutet. Vi kommer fortsätta att uppmärksamma hans fall tills vi ser konkreta resultat, avslutar Sofia Rydgren Stale.  

För mer info: Pressmeddelande 4 maj från WMA:  


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali