Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali
Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali
Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran sedan 2016. Trots skarpa protester från omvärlden har han inte släppts fri. Läkarförbundet fördömer dödsstraffet och kräver att Djalali omedelbart friges.
Nyhet
Texten uppdaterades 2022-05-18: Det är glädjande att avrättningsplanerna mot läkaren Ahmedreza Djalali har avbrutits. Vi hoppas att omvärldens starka reaktioner till Djalalis försvar har påverkat den iranska regimen och att Djalali släpps fri så snart som möjligt.
Läkarförbundet har tillsammans med många andra organisationer engagerat sig i Djalalis fall och kommer att försätta göra så tills Djalali återförenas med sin familj och sina kollegor i Sverige, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.
"Det är oerhört allvarligt att Iran inte hörsammar omvärldens protester mot att läkaren Djalali fortfarande sitter fängslad och nu riskerar att avrättas. Tillsammans med människorättsorganisationer har Läkarförbundet uppmärksammat Djalalis fall tidigare. Vi kräver nu att dödsdomen mot Djalali omedelbart hävs och att han sätts på fri fot"
Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.
Rättegången mot Djalali har varit mycket bristfällig. Han har bekänt brott under tortyr, men inga som helst bevis har presenterats mot honom. Under de senaste åren har dessutom Djalalis hälsa försämrats avsevärt.
- Vi har varit i kontakt med Världsläkarorganisationen, WMA, och tillsammans med dem fördömer vi detta. Vi hoppas verkligen att vår kollega Djalali kommer tillbaka till Sverige, till sin familj och till sina kollegor på Karolinska Institutet. Vi kommer fortsätta att uppmärksamma hans fall tills vi ser konkreta resultat, avslutar Sofia Rydgren Stale.
Årets granskning av Socialstyrelsen gällande hur kommunerna och regionerna arbetar med omställningen till god och nära vård visar att framstegen är få. Sveriges läkarförbund anser att regionerna motarbetar reformen när man inte följer Socialstyrelsens rekommendationer om fast läkarkontakt.
Idag släpper SYLF sin AT-rapport. Halland är i topp när läkarna rankar sjukhusen. Men dålig arbetsmiljö och för få AT-platser riskerar tillgången på läkare. Rapporten beskriver hur regionerna uppfyller sitt lagstadgade ansvar att erbjuda utbildningstjänster och hur AT-läkarna upplever sin …
Hälso- och sjukvården ska anmäla negativa händelser och tillbud med medicintekniska produkter till Läkemedelsverket och tillverkaren. Idag är det få medarbetare som rapporterar in. Här kan du läsa om varför det är viktigt att anmäla och hur du går till …
De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.
Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.