Hoppa till innehåll

Medlemsrådgivningen stänger idag 18/4 kl 15.30 pga. sjukdom.

Nyheter
Införandet av bastjänstgöring skjuts upp

Införandet av bastjänstgöring skjuts upp

Sveriges läkarförbund skickade i mars en uppmaning till regeringen om att skjuta upp införandet av bastjänstgöring och låta nuvarande regelverk för specialiseringstjänstgöring gälla året ut. Regeringen har lyssnat.

Nyhet

De planerade lagändringarna som rör läkares legitimation och specialiseringstjänstgöring skulle träda i kraft 1 juli 2020. Men i den pressade situation som hälso- och sjukvården nu befinner sig i – blir det svårt för regionerna att prioritera det arbete som krävs för att anpassa hälso- och sjukvårdsverksamheten till de nya regelverken för läkares specialisering. Mot den bakgrunden, och för att möjliggöra ett ordnat införande, skickade Läkarförbundet och SKR en hemställan till regeringen om att skjuta på införandet av lagändringarna till den 1 januari 2021.

– Det är mycket glädjande att regering nu lägger fram ett förslag om att skjuta på införandet av BT. Vi vill dock understryka att förändringarna i läkarnas ST och införandet av BT är något positivt som kommer att gynna svensk hälso- och sjukvård på sikt, säger Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande Läkarförbundet och ordförande i utbildnings- och forskningsrådet.

Sveriges läkarförbund har länge kämpat för att bastjänstgöring, så kallad BT, ska införas så att alla läkare, oavsett utbildningsland, ska få tillgång till en tydlig och strukturerad introduktion till svensk hälso- och sjukvård. När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård, och när fler läkare väljer att bli medlemmar i Läkarförbundet stärks kåren och vi kan med större kraft driva våra frågor framåt. Reformen är viktig – just därför är det positivt att införandet nu skjuts upp för ett ordnat införande. Riksdagen ska nu ta ställning regeringens proposition.

Läs mer på regeringen.se

Läs mer om Läkarförbundets arbete med basttjänstgöring, BT

Information om covid-19 på lakarforbundet.se

 


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Införandet av bastjänstgöring skjuts upp