Hoppa till innehåll

Den 5-6 juni har växeln, Medlemsrådgivningen och Medlemsservice stängt. Som medlem kan du själv söka svar på frågor i Läkarförbundets Frågor och svar eller i kunskapsbanken Råd och stöd.

Nyheter
Kartläggning av fortbildning i vårdval

Kartläggning av fortbildning i vårdval

Läkarförbundet har kartlagt landstingens och regionernas förfrågningsunderlag för vårdval inom primärvården för att se vilka krav på fortbildning av specialistläkare landstingen och regionerna ställer i förfrågningsunderlagen. Vi kan konstatera att landstingen/regionerna brister i att ställa tydliga krav på vårdgivarna inom primärvården vad gäller specialistläkarnas fortbildning.

Nyhet

Sveriges läkarförbund har kartlagt landstingens och regionernas förfrågningsunderlag för vårdval inom primärvården. Det har vi gjort för att se vilka krav på fortbildning av specialistläkare landstingen och regionerna ställer i förfrågningsunderlagen och i regelverket för uppföljning av vårdval primärvård.

Vi har tittat på om det finns:

  • krav på fortbildning
  • krav på fortbildningsplan/kompetensutvecklingsplan
  • specificerad mängd fortbildning
  • kvalitetsindikator för fortbildning

Samtliga landsting/regioner utom ett, Västerbottens läns landsting, ställer krav i sina förfrågningsunderlag för vårdval primärvård på att vårdgivaren ska se till att personalen har adekvat utbildning och får den fortbildning som erfordras för att upprätthålla kompetensen. Landstingen/regionerna skriver det dock olika tydligt.

När det gäller övriga tre punkter presterar landstingen sämre. Endast 8 av 21 landsting/regioner ställer krav på att det ska finnas en individuell fortbildningsplan. Det är allvarligt med tanke på att en individuell fortbildningsplan som årligen revideras är ett effektivt sätt att tillse att specialistläkarna får den fortbildning de behöver. En fortbildningsplan säkerställer också att fortbildning ses som en naturlig del av hälso- och sjukvårdsverksamhetens systematiska kvalitetsutveckling och patientsäkerhetsarbete.

Bara 6 av 21 landsting/regioner har specificerat mängden fortbildning. Om man ska kunna mäta och förhålla sig till mängden fortbildning måste också landstingen/regionerna ange det antal dagar fortbildning de anser är nödvändigt för att få ”den fortbildning som erfordras för att upprätthålla kompetensen”. Slutligen, endast 6 av 21 landsting/regioner har en kvalitetsindikator för fortbildning. Att ha en kvalitetsindikator för fortbildning garanterar att man avser att följa upp fortbildningen. Det är anmärkningsvärt att så få landsting/regioner anser det viktigt att på ett effektivt, tydligt och transparent sätt kontinuerligt följa upp om vårdgivaren lever upp till kraven på fortbildning. Kravet blir då bara en papperstiger om man inte är tydlig med att och hur man avser att följa upp detsamma.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att landstingen/regionerna brister i sitt ansvar när det gäller att ställa tydliga krav på vårdgivarna inom primärvården vad gäller specialistläkarnas fortbildning.

Bäst presterar följande fem landsting/regioner som uppfyller samtliga kriterier vi tittat på i kartläggningen:

  • Region Kronoberg
  • Landstinget i Kalmar län
  • Landstinget Blekinge
  • Landstinget i Värmland
  • Region Örebro län

Läs kartläggningen här.


Fler nyheter


Vi välkomnar nya riktvärden för fler vårdplatser

Det råder brist på vårdplatser i 20 av 21 regioner råder brist på vårdplatser, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen. Läkarförbundet välkomnar Socialstyrelsens tydliga signaler om att vårdplatserna behöver öka.
Nyheter

40 organisationer i ett gemensamt upprop mot anmälningsplikten

Om vårdanställda blir skyldiga att anmäla papperslösa till Migrationsverket och Polismyndigheten ökar risken för att människor inte vågar söka akut sjukvård. Rätten till hälsa är en av de grundläggande mänskliga rättigheterna och den gäller alla, utan åtskillnad.
Nyheter

Nya regler för läkarnas dygnsvila

Den 1 februari nästa år börjar nya regler gälla för läkarnas dygnsvila. Läkarförbundets har precis accepterat det nya avtalet som vi tecknar tillsammans med arbetsgivaren Sveriges kommuner och regioner. Läkare som jobbar på sjukhus och på andra arbetsplatser som har …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare