Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarbesöket i Region Östergötland

Läkarbesöket i Region Östergötland

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale besöker under kommande år förbundets lokalföreningar runt om i landet. Rundresan, som vi kallar ”Läkarbesöket”, består av möten med förtroendevalda och medlemmar, samtal med politiker och beslutsfattare. Det fjärde besöket på rundresan gick till Region Östergötland och Östergötlands läkarförening.
Nyhet

Den 24 maj ägde Läkarbesöket i Region Östergötland rum, som innehöll studiebesök och möten med regionpolitiker och medlemmar. Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet, Niklas Theorin och Madelene Wedin, ordförande respektive vice ordförande i Östergötlands läkarförening, träffade regionpolitiker under besöket. Läkarförbundet lyfte bristen på vårdplatser, vikten av att stärka primärvården och arbetsmiljön för läkarna. Politikerna var samstämmiga med förbundet om de utmaningar som finns inom regionen och vi hade en konstruktiv dialog om hur vi ska lösa det tillsammans.

Två aktuella frågor lyftes särskilt:

  • Det är en oroväckande och kraftig ökning av överbeläggningar i Östergötland. När det inte finns en vårdplats för patienten tvingas läkaren välja mellan ett antal dåliga alternativ: skicka hem patienten för tidigt, lägga in patienten på en redan överfull avdelning eller försöka hitta en annan avdelning som kan ta emot patienten även om rätt kunskap och kompetens att vårda patienten ofta saknas där. Inget av alternativen är bra för patientens vård – och de ökar risken för vårdskador.
  • Det går 2350 patienter per allmänläkare i regionen, trots att riktvärdet från Socialstyrelsen är 1100 patienter/allmänläkareTill det kan tilläggas att många av läkarna arbetar deltid. Genomsnittlig sysselsättningsgrad för specialister i allmänmedicin anställda inom primärvården ligger idag på 85 procent, ofta på grund av stress och dålig arbetsmiljö. Resultatet blir att invånarna inte får vård i tid. Detta är något regionpolitikerna måste lösa. 

Det gjordes också ett studiebesök med rundvandring på prisbelönta Clinicum vid Linköpings universitet, där man bedriver klinisk och laborativ färdighetsträning och simuleringsbaserat lärande för bland annat läkare och andra yrkesgrupper inom vården. Simulering och att träna på konkreta vårdsituationer är en viktig del av läkarstudenternas utbildning samt fortbildning för specialistläkare. 

På kvällen var det dags att träffa Östergötlands läkarförening med representanter från bland annat SYLF, DLF och SLF Student. Det var givande samtal om våra gemensamma utmaningar; engagemanget och stoltheten i vårt arbete och våra vinningar var ett tydligt tema under kvällen. 

– Jag är så stolt över allt vi gör tillsammans och hur vi driver våra frågor så att medlemmarna får så bra villkor och arbetsmiljö som möjligt. Jag ser framemot att fortsätta utveckla vårt lokala påverkansarbete tillsammans med styrelsen, säger Sofia Rydgren Stale efter en lång dag i Östergötland.


Fler nyheter


Aftonbladet Debatt: Möt hälsoutmaningarna med mer forskning

Sverige står inför stora hälsoutmaningar, men det finns förslag till lösningar och en bred enighet om förslagen. Den kommande regeringen har förutsättningar att genomföra nödvändiga åtgärder som möter utmaningarna.
Nyheter

SYLFs AT ranking 2022

Sedan år 2000 har SYLF mätt och utvärderat AT:s kvalitet i hela Sverige genom att varje år släppa en rapport och en rankingtabell som redogör för läget. Årets topplacering Hallands sjukhus Varberg behåller förstaplatsen från föregående år.
Nyheter

Fremia och PTK avbryter avtalsförhandlingarna

Sedan juni 2021 har förhandlingar pågått mellan Fremia (fd KFO) och PTK angående ett nytt kompetens- och omställningsavtal. Nu har parterna avbrutit förhandlingarna.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar