Hoppa till innehåll

Fredag 19/4 så stänger medlemsrådgivningen kl. 11:00 pga sjukdom. Tack för er förståelse.

Nyheter
Läkare på nationella taxan får ta anställning

Läkare på nationella taxan får ta anställning

Läkarförbundet har, tillsammans med Fysioterapeuterna, enats kring en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som gör det möjligt för läkare och fysioterapeuter på nationella taxan att tillfälligt kunna ta anställning eller uppdrag i en region.

Nyhet

Den nationella taxan reglerar regionernas uppdrag och ersättning för privata läkare och fysioterapeuter. Läkarförbundet, Fysioterapeuterna och Sveriges Kommuner och Regioner är nu överens om att nuvarande situation, och det behov av kompetens regionerna nu har, innebär att läkare och fysioterapeuter kan inlånas av regionerna utan att avtalen med dem bryts.

– Läkare som är verksamma på nationella taxan står beredda att ge sitt bidrag för att hantera pandemin. Genom ”Överenskommelsen om inlåning av vårdpersonal” ställer taxeläkarna sig till förfogande för att höja regionernas kompetensförsörjning. När situationen återgår till det normala och behovet av extra kompetensförsörjning minskar kommer läkare verksamma på nationella taxan att kunna återgå till sina etableringar och vanliga verksamhet, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Läkare och fysioterapeuter verksamma enligt Lag (1993:1651) om läkarvårdsersättning (LOL) och Lag (1993:1652) om ersättning för fysioterapi (LOF) kan i den akuta situation som uppstått med anledning av covid-19 pandemin kunna utgöra ett mycket värdefullt bidrag till regionernas kompetensförsörjning.


Fler nyheter



Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkare på nationella taxan får ta anställning