Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten

Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten

Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, inledde sitt tal på manifestationen mot anmälningsplikten på Sergels torg med att betona läkaryrkets grundläggande principer: patientens vårdbehov ska alltid komma i första hand. Flera fackförbund och organisationer deltog i protesten mot förslaget, som Läkarförbundet har kritiserat sedan det presenterades.
Nyhet
Fotograf: Riyat Ahmed

”Vi lär oss tidigt att behandla patienter lika, oavsett vilka de är och varifrån de kommer. Inne på sjukhus, på vårdcentraler, i operationssalar och i undersökningsrum är det patientens vårdbehov som ska styra. Hela vår utbildning grundar sig i att ha patientens hälsa som det främsta målet. Vi ska aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta.” 

Med de orden inledde Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale sitt tal på manifestationen mot anmälningsplikten som hölls på Sergels torg onsdag 23 oktober. Flera fackförbund och andra organisationer deltog i manifestationen.  

Läkarförbundet har varit emot förslaget om anmälningsplikt sedan starten. Läs mer om förslaget nedan.  

Tidslinje över anmälningsplikten

Vad händer sen?

Utredningen lämnas över till regeringen senast 29/11 därefter skickas förslagen ut på remiss till berörda myndigheter och organisationer.  

Om regeringen efter remissrundan väljer att gå vidare med lagförslaget så är nästa instans Lagrådet. Regeringen skickar en så kallad lagrådsremiss i syfte att Lagrådet ska kontrollera att lagförslaget bland annat inte strider mot grundlag eller annan lagstiftning.  

Sista steget är att riksdagen ska fatta beslut om lagförslaget. Regeringen skickar en så kallad proposition till Riskdagen som först behandlar förslaget i, detta här fallet, justitieutskottet och därefter tas frågan upp i plenum i Riksdagen. För att förslaget ska gå igenom krävs att en majoritet av riksdagsledamöterna röstar ja till förslaget.  

Hur ser det ut med ett undantag för vården? 

När utredningen om offentliganställdas plikt att rapportera papperslösa till polisen och Migrationsverket presenterades framgick att hälso- och sjukvården är ett av de områden som ska undantas.   


Fler nyheter



Förhandlingsdelegationen i helgmöte 

Hela helgen har Läkarförbundets förhandlingsdelegation varit på Villagatan för att diskutera SKR:s bud som kom på fredagskvällen. Budet från SKR accepterades inte av Läkarförbundets förhandlingsdelegation.
Läkaravtal 2025

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten