Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten

Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten

Läkarförbundets ordförande, Sofia Rydgren Stale, inledde sitt tal på manifestationen mot anmälningsplikten på Sergels torg med att betona läkaryrkets grundläggande principer: patientens vårdbehov ska alltid komma i första hand. Flera fackförbund och organisationer deltog i protesten mot förslaget, som Läkarförbundet har kritiserat sedan det presenterades.
Nyhet
Fotograf: Riyat Ahmed

”Vi lär oss tidigt att behandla patienter lika, oavsett vilka de är och varifrån de kommer. Inne på sjukhus, på vårdcentraler, i operationssalar och i undersökningsrum är det patientens vårdbehov som ska styra. Hela vår utbildning grundar sig i att ha patientens hälsa som det främsta målet. Vi ska aldrig skada, om möjligt bota, ofta lindra och alltid trösta.” 

Med de orden inledde Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale sitt tal på manifestationen mot anmälningsplikten som hölls på Sergels torg onsdag 23 oktober. Flera fackförbund och andra organisationer deltog i manifestationen.  

Läkarförbundet har varit emot förslaget om anmälningsplikt sedan starten. Läs mer om förslaget nedan.  

Tidslinje över anmälningsplikten

Vad händer sen?

Utredningen lämnas över till regeringen senast 29/11 därefter skickas förslagen ut på remiss till berörda myndigheter och organisationer.  

Om regeringen efter remissrundan väljer att gå vidare med lagförslaget så är nästa instans Lagrådet. Regeringen skickar en så kallad lagrådsremiss i syfte att Lagrådet ska kontrollera att lagförslaget bland annat inte strider mot grundlag eller annan lagstiftning.  

Sista steget är att riksdagen ska fatta beslut om lagförslaget. Regeringen skickar en så kallad proposition till Riskdagen som först behandlar förslaget i, detta här fallet, justitieutskottet och därefter tas frågan upp i plenum i Riksdagen. För att förslaget ska gå igenom krävs att en majoritet av riksdagsledamöterna röstar ja till förslaget.  

Hur ser det ut med ett undantag för vården? 

Utredningen har fått direktiv från regeringen om att regleringen ska vara rättssäker och inte leda till orimliga effekter för enskilda. Vissa situationer kan därför komma att undantas från anmälningsplikten. Det kan vara fråga om situationer där informationsplikten skulle strida mot ömmande värden (exempelvis inom sjukvården). Det är utredaren som ska utreda och föreslå vilka situationer och/eller sektorer som eventuellt undantas. Svaret får vi när utredningen presenteras senast 29/11. 

Det finns ett starkt motstånd från delar av oppositionen, mot förslaget som helhet. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) sa i SVT under hösten 2023 att hon anser att sjukvården är ett område där det finns ömmande omständigheter och att sektorn bör undantas från förslaget. Partiledare Jimmie Åkesson (SD) har varit tydlig med att han anser att ingen yrkesgrupp ska exkluderas från plikten att informera polisen när man kommer i kontakt med papperslösa.  


Fler nyheter


Sofia Rydgren Stale omvald som ordförande i Sveriges läkarförbund

Den 6-7 november samlades Läkarförbundets högsta beslutande organ för att besluta om förbundets inriktning för det kommande året. Under fullmäktige valdes fyra nya ledamöter in i förbundsstyrelsen. Nuvarande ordförande Sofia Rydgren Stale fortsätter att leda förbundet.
Nyheter


Läkarförbundet stödjer Läkare utan gränsers namninsamling

Det mänskliga lidandet i världen är enormt. Som medmänniskor känner vi sorg och förtvivlan när civila dör av krigs- och terrorhandlingar, och som kollegor känner vi ilska och vrede när sjukhus attackeras och när sjukvårdspersonal utsätts för fara när de …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundet protesterar mot anmälningsplikten