Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarförbundets ordförande talar vid manifestation som fördömer kriget mot Ukraina

Läkarförbundets ordförande talar vid manifestation som fördömer kriget mot Ukraina

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale talade idag vid en manifestation som sedan krigsutbrottet hålls varje onsdag på Fria Ukrainas plats utanför Rysslands ambassad i Stockholm och livesänds på Facebook.
Nyhet

Ta del av Sofias tal i sin helhet:

Det har nu gått lite drygt tre månader. Tre månader då det ukrainska folket tvingats kämpa för sina liv för att försvara sitt land och sina demokratiska rättigheter. Tre månader av död och tragedi som dag efter dag har spelats upp inför våra ögon.

Det är svårt att sätta ord på känslorna som uppstår när man nås av bilder från kriget: bilder på oskyldiga kvinnor och barn som våldtagits och mördats, sjukhus som bombats, eller bilden på den ensamma lilla pojken som gråtandes går över gränsen mot Polen.

Hur beskriver man den ondska som ligger bakom detta?

Jag vet ärligt talat inte. Men jag vet att Putins invasion av Ukraina är konsekvensen av vad som sker när demokratiska värden monteras ned, friheten inskränks och auktoritära krafter tar makten och tystar folket med propaganda, hot och våld. Vi i Europa lovade oss att detta aldrig skulle få upprepas. Men nu står vi här.   

Ju längre tid som gått ju mer har vi vant oss vid att kriget pågår. Det har blivit en del av vår vardag. Och i svaga ögonblick känner jag att allt känns hopp­löst. Att de insatser vi som fackförbund i Sverige gör inte i praktiken kommer att förändra situationen i Ukraina. Men jag vet att våra insatser, stor som små, faktiskt gör skillnad - åtminstone när vi alla, i Sverige, Europa och i hela världen, sluter upp.

Läkarförbundet är en del av de internationella läkarorganisationer, CPME och WMA. Tillsammans med en ytterligare europeisk läkarorganisation EFMA har dessa tre organisationer skapat en hjälpfond, Ukraine Medcial Help Fund, för att samla pengar och sjukvårdsmaterial till Ukraina. Fonden har redan mottagit stora donationer från olika läkarorganisationer världen över, och första sändningen av mediciner och kirurgiskt material har redan skickats i väg.

På nationellt plan har Läkarförbundet, tillsammans med våra lokalföreningar, skänkt 800.000 kr till Läkare utan gränser. Engagemanget och viljan att hjälpa till är stor hos våra medlemmar – och Ukraina behöver all hjälp de kan få.

Tidigare i april deltog jag på en internationell konferens där min ukrainska läkarkollega, Svitlana Yaremchuk, höll ett känsloladdat tal om den medicinska situationen i Ukraina. Hon berättade att 324 sjukhus - inklusive 14 barnsjukhus - skadats av ryska armén sedan krigets början. Den ukrainska befolkningen har därför svårt att få den vård de behöver och det saknas läkemedel, mat, vatten och el. Det går knappt att ta in.

Samtidigt så finns det ett ljus i allt mörker. Det ukrainska sjukvårdssystemet har visat att det kan ställa om sin verksamhet i en krigssituation. Man har evakuerat akuta patienter till den västra delen av Ukraina och i stridsområden har militärläkare tagit över behandlingsansvaret från civila läkare.

Jag vill uttrycka min tacksamhet och stolthet över alla ukrainska läkare och övrig vårdpersonal som dag och natt gör sitt yttersta för att upprätthålla sjukvårdens viktiga funktioner i syfte att vårda och rädda livet på både krigsskadade och ordinarie patienter. Tack.

Jag vill också uttrycka min och Läkarförbundets solidaritet med Ukraina och hela det ukrainska folket. Vi fördömer Putins invasion och vi kräver att Ryssland omedelbart drar sig tillbaka.  

Slava Ukraini!


Fler nyheter


Läkare nekas graviditetspenning – mer än dubbelt så ofta

Trenden är tydlig - läkare som ansöker om graviditetspenning på grund av nedsatt arbetsförmåga får avslag mer än dubbelt så ofta som andra yrkeskategorier. Det visar statistik som Sjukhusläkaren låtit hämta från Försäkringskassan.
Nyheter


SYLFs AT-ranking 2023

Sveriges Yngre Läkares Förening, SYLF, har släppt sin årliga rapport om AT läkarnas arbetsvillkor. De har också rankat Sveriges alla sjukhus som anställer AT-läkare.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarförbundets ordförande talar vid manifestation som fördömer kriget mot Ukraina