Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka

Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka

Läkare har larmat om stora patientsäkerhetsbrister, och sjukhus har tvingats upp i stabsläge för att det fattas bemannade vårdplatser på grund av personalbrist. Nu dras varsel tillbaka.

Nyhet
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening

– Det har varit horribelt i Stockholm. Genom att vara ute i debatten och påverka politiker och makthavare har vi från Läkarförbundet arbetat intensivt med att få bort varslen. Det hade varit självmål av regionen att säga upp vårdpersonal, säger Johan Styrud, överläkare i kirurgi, förbundsstyrelseledamot och ordförande i Stockholms läkarförening.

Danderyds sjukhus har nu ändrat sig och kommer inte att säga upp vårdpersonal. Varslet om 100 tjänster har krympt till 20. Men inga läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor kommer att varslas. Det handlar istället om administrativ personal.

25 läkare och 50 undersköterskor varslades på Södersjukhuset. Det dras också tillbaka.

På Karolinska i Solna och Huddinge varslades 250 läkare och 350 undersköterskor. Det har nu minskat till 109 läkare och 157 undersköterskor i dagsläget.

– Det är förstås en förbättring, men vi fortsätter att kämpa. Sparbetingen på de tre stora Stockholmssjukhusen kommer att bli svåra att leva upp till. Just nu planerar vi för vårdplatser timme för timme. Det är inte hållbart. Akutsjukvården måste få ett andrum, och det finns inga lösningar som inte kostar pengar, säger Johan Styrud.

Det ser också tufft ut inför den kommande sommaren. Effekterna av de stora besparingarna på sjukhusen är redan omfattande, även om varsel dragits tillbaka. Vakanta tjänster besätts inte. Inhyrning av personal stoppas.

– När man vakanshåller tjänster innebär det lägre bemanning. Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Så hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning och ordförande i läkarföreningen.

Ja, jag vill läsa mer om läkares vardag och vad Läkarförbundet vill; se filmer, porträtt och krönikor på Trygg vård


Fler nyheter


Statens styrning bör inte gå via SKR

Idag presenterade utredningen En ändamålsenlig statlig samverkan med kommuner och regioner sitt betänkande (SOU 2024:43). Utredningen kommer bland annat fram till att överenskommelser mellan staten och SKR är en olämplig form av samverkan och att regeringen bör använda sina myndigheter …
Nyheter

Flera läkare på Dagens Medicins årliga maktlista 

Dagens Medicin har släppt sin årliga lista över vårdens 100 mäktigaste personer. Läkarförbundet har flera representanter med på listan och Sofia Rydgren Stale återfinns även i år på en topplacering.
Nyheter

Iran måste släppa alla svenskar

Det är glädjande att två svenskar som suttit som gisslan i iranska fängelser nu blivit släppta. Men glädjen grumlas av att den dödsdömde läkaren Ahmadreza Djalali fortfarande sitter fängslad i Iran.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka