Hoppa till innehåll
Nyheter
Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka

Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka

Läkare har larmat om stora patientsäkerhetsbrister, och sjukhus har tvingats upp i stabsläge för att det fattas bemannade vårdplatser på grund av personalbrist. Nu dras varsel tillbaka.

Nyhet
Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening

– Det har varit horribelt i Stockholm. Genom att vara ute i debatten och påverka politiker och makthavare har vi från Läkarförbundet arbetat intensivt med att få bort varslen. Det hade varit självmål av regionen att säga upp vårdpersonal, säger Johan Styrud, överläkare i kirurgi, förbundsstyrelseledamot och ordförande i Stockholms läkarförening.

Danderyds sjukhus har nu ändrat sig och kommer inte att säga upp vårdpersonal. Varslet om 100 tjänster har krympt till 20. Men inga läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor kommer att varslas. Det handlar istället om administrativ personal.

25 läkare och 50 undersköterskor varslades på Södersjukhuset. Det dras också tillbaka.

På Karolinska i Solna och Huddinge varslades 250 läkare och 350 undersköterskor. Det har nu minskat till 109 läkare och 157 undersköterskor i dagsläget.

– Det är förstås en förbättring, men vi fortsätter att kämpa. Sparbetingen på de tre stora Stockholmssjukhusen kommer att bli svåra att leva upp till. Just nu planerar vi för vårdplatser timme för timme. Det är inte hållbart. Akutsjukvården måste få ett andrum, och det finns inga lösningar som inte kostar pengar, säger Johan Styrud.

Det ser också tufft ut inför den kommande sommaren. Effekterna av de stora besparingarna på sjukhusen är redan omfattande, även om varsel dragits tillbaka. Vakanta tjänster besätts inte. Inhyrning av personal stoppas.

– När man vakanshåller tjänster innebär det lägre bemanning. Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Så hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning och ordförande i läkarföreningen.

Ja, jag vill läsa mer om läkares vardag och vad Läkarförbundet vill; se filmer, porträtt och krönikor på Trygg vård


Fler nyheter


Häv omedelbart dödsdomen mot läkaren Ahmadreza Djalali 

Den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran sedan 2016. Trots skarpa protester från omvärlden har han inte släppts fri. Läkarförbundet fördömer dödsstraffet och kräver att Djalali omedelbart friges.
Nyheter

Välkommet regeringsbeslut för taxeläkare

Regeringen har idag beslutat att tillsätta en utredning om den nationella taxan, något som Läkarförbundet har krävt länge. En utredare har fått i uppdrag att ge förslag för att möjliggöra bättre tillgång till hälso- och sjukvård i hela landet genom …
Nyheter

Konflikten på Svenska kyrkans avtalsområde

Uppdatering 4:e maj: Strejken är avblåst då parterna accepterat medlarnas bud. Nedanstående text är skriven före detta: Parterna på Svenska kyrkans avtalsområde har sedan två veckor befunnit sig i medling, eftersom man inte kommit överens om nya löne-, villkors- och …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar
SLF.se Nyheter
Läkarvarslen på Södersjukhuset och Danderyds sjukhus dras tillbaka