fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening

– Det har varit horribelt i Stockholm. Genom att vara ute i debatten och påverka politiker och makthavare har vi från Läkarförbundet arbetat intensivt med att få bort varslen. Det hade varit självmål av regionen att säga upp vårdpersonal, säger Johan Styrud, överläkare i kirurgi, förbundsstyrelseledamot och ordförande i Stockholms läkarförening.

Danderyds sjukhus har nu ändrat sig och kommer inte att säga upp vårdpersonal. Varslet om 100 tjänster har krympt till 20. Men inga läkare, sjuksköterskor eller undersköterskor kommer att varslas. Det handlar istället om administrativ personal.

25 läkare och 50 undersköterskor varslades på Södersjukhuset. Det dras också tillbaka.

På Karolinska i Solna och Huddinge varslades 250 läkare och 350 undersköterskor. Det har nu minskat till 109 läkare och 157 undersköterskor i dagsläget.

– Det är förstås en förbättring, men vi fortsätter att kämpa. Sparbetingen på de tre stora Stockholmssjukhusen kommer att bli svåra att leva upp till. Just nu planerar vi för vårdplatser timme för timme. Det är inte hållbart. Akutsjukvården måste få ett andrum, och det finns inga lösningar som inte kostar pengar, säger Johan Styrud.

Det ser också tufft ut inför den kommande sommaren. Effekterna av de stora besparingarna på sjukhusen är redan omfattande, även om varsel dragits tillbaka. Vakanta tjänster besätts inte. Inhyrning av personal stoppas.

– När man vakanshåller tjänster innebär det lägre bemanning. Man förlänger inte vikariaten för 24 underläkare, och vakanshåller ett 20-tal specialister. Så hur vi ska klara sommaren vet jag inte, säger Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhusets akutmottagning och ordförande i läkarföreningen.

Ja, jag vill läsa mer om läkares vardag och vad Läkarförbundet vill; se filmer, porträtt och krönikor på Trygg vård

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem