Hoppa till innehåll
Nyheter
Nu finns ny möjlighet till elektronisk förskrivning

Nu finns ny möjlighet till elektronisk förskrivning

Tidigare i maj lanserade E-hälsomyndigheten en webbportal, Förskrivningskollen, som möjliggör elektronisk förskrivning för såväl yrkesverksamma som varaktigt icke yrkesverksamma läkare.

Nyhet
Förskrivningskollen

Syftet med e-förskrivning är att så mycket information som möjligt om en patients läkemedel ska finnas samlad i Nationella läkemedelslistan. För närvarande är det fortfarande möjligt att förskriva recept på papper, men lanseringen av Förskrivningskollen innebar även startskottet för en gradvis omvandling av redan befintliga recept till e-recept.

När blir e-recept huvudregel i stället för pappersrecept?

För närvarande är det inte fastställt när e-förskrivning kommer att bli huvudregel. Läkemedelsverket utreder för närvarande när kravet på elektronisk förskrivning ska införas.

Läs mer på Läkemedelsverkets webbplats.

Förskrivningskollen är kostnadsfri och kommer kunna användas av både yrkesverksamma och varaktigt icke yrkesverksamma läkare för att utfärda recept. Läkare som är anställd av en vårdgivare loggar in med e-legitimationen SITHS e-id. Som fritidsförskrivare loggar du in med e-legitimationen Freja e-ID Plus.

november 2021 kan fritidsförskrivare logga in med e-legitimationen Freja e-ID Plus för att skapa förskrivningar. Till fritidsförskrivare hör personer som förskriver läkemedel utanför sitt arbete, pensionerade förskrivare och förskrivare utan anställning. E-hälsomyndigheten och Läkemedelsverket för en dialog om konsekvenserna av att man kan utföra förskrivningar i Förskrivningskollen först i november och hur det påverkar när föreskriften ska börja gälla.


Nya receptblanketter

Under 2020 fattades även ett beslut om att införa nya receptblanketter vid läkemedelsförskrivning. Dessa nya blanketter sattes i bruk den 1 maj i år. Det är därmed inte längre möjligt att använda de gamla receptblanketterna. De nya receptblanketterna kan beställas från Postnord Strålfors.


Fler nyheter


Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter


Vårbudgeten: Läkarförbundet efterlyser långsiktighet

Idag presenterade regeringen sin vårbudget med justeringar för året. För några veckor sedan offentliggjordes att regionerna får 6 miljarder för att undvika uppsägningar av vårdpersonal. Läkarförbundet efterlyser en mer långsiktig styrning av svensk sjukvård.
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Nu finns ny möjlighet till elektronisk förskrivning