Hoppa till innehåll
Nyheter
Nu måste vi rusta vården för framtiden

Nu måste vi rusta vården för framtiden

Idag presenterades Coronakommissionens slutbetänkande. Nu vill vi att debatten ska handla om hur vi tillsammans kan lösa de strukturella problem som i stor utsträckning var kända långt innan pandemin.
Nyhet
Två läkare genom korridor med sjukhussäng

Vi behöver få till reformer som vi har väntat länge på: en nationell primärvårdsreform med fast läkare till hela befolkningen, fler vårdplatser, en rimlig arbetsmiljö i vården och en bättre beredskap inför kommande pandemier och kriser.

Läkare och annan vårdpersonal har gjort heroiska insatser under pandemin, trots att förutsättningarna var knappa med brist på skyddsutrustning, läkemedel och personal med rätt kompetens. Det ledde ofta till ett högt pris genom att de själva blev smittade och drabbades av hög stress.  

Kommissionen har tidigare pekat ut vårdpersonalen som en av de viktigaste faktorerna till att Sverige på så kort tid kunde ställa om och hantera det stora inflödet av covid-19-patienter. För att läkarna ska orka beta av vårdköerna måste arbetsgivarna ge den vila och återhämtning som behövs.     

Det måste finnas luft i systemen så att man kan skala upp i kris. Läkarförbundet vill att det ska finnas så många vårdplatser att de över tid ska vara belagda med max 85 procent. 

Ökad läkarmedverkan krävs i äldreomsorgen. Det behövs medicinskt ledningsansvariga läkare i kommunerna och alla äldre måste få en fast läkare i primärvården.  

Regeringen måste sluta styra vården via SKR. SKR är inte en myndighet utan en intresseorganisation. Det är ovärdigt att exempelvis testning på bred front försenades eftersom regeringen och SKR inte kunde komma överens. Vården blir dessutom ojämlik när vi har 21 regioner som agerar på olika sätt. 

– Coronakommissionen har satt ljuset på många problem som vi i Läkarförbundet länge har uppmärksammat, och vi delar många av kommissionens förslag på åtgärder. Nu förvänta vi oss att politiken lyssnar och agerar, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.


Fler nyheter


Ny avtalspodd: "Hur många timmar ska en läkare jobba?”

Hur ska läkare få tillräcklig vila mellan långa och krävande arbetspass? I det senaste avsnittet av Läkarförbundets podd diskuterar Christofer Lindholm, överläkare i anestesi och intensivvård och Sofia Rydgren Stale vikten av återhämtning och de nya reglerna för dygnsvila.
Läkaravtal 2025


Läkarförbundet kritiskt till höjt högkostnadsskydd 

Regeringen har lagt fram en proposition om att höja beloppsgränserna i högkostnadsskyddet för läkemedel. Förslaget innebär att den summa patienter själva betalar höjs från 2 900 kronor per år och person till 3 800. Läkarförbundet är kritiska till förslaget och ser …
Nyheter
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare