Dygnsviloregler – en komplex förändring
Sedan februari 2024 gäller nya regler för dygnsvila. Dessa innebär att läkare som huvudregel ska ha minst 11 timmars sammanhängande vila varje dygn och får arbeta max 13 timmar i sträck. Reglerna infördes efter att Sverige anmälts till EU för att inte följa arbetstidsdirektivet, och de har påverkat både läkarnas arbetsvardag och vårdens organisation.
"Det är viktigt att vi läkare får vila och återhämtning efter långa pass, men förändringen har inte varit helt okomplicerad. Många av oss vill kunna påverka hur vi schemalägger oss utifrån verksamhetens behov." – Christofer Lindholm
Se eller lyssna på avsnittet!
Tyngre arbetsbelastning och brist på flexibilitet
Läkare har under lång tid arbetat långa pass och jourtider, men arbetsbelastningen har ökat. Färre vårdplatser och högre vårdtyngd gör att nätterna är mer intensiva än förr.
"Det är en stor skillnad jämfört med för 10–15 år sedan. Vi gör mer på nätterna nu, patienterna är sjukare när de kommer in och vårdplatserna är färre." – Christofer Lindholm
Många läkare upplever att de nya reglerna begränsar möjligheten att schemalägga sig på ett sätt som fungerar både för verksamheten och privatlivet. Tidigare kunde läkare välja att arbeta mer intensivt under kortare perioder och sedan ta ut längre sammanhängande ledighet, vilket nu är svårare.
"Hell Hour" – en kritisk tidpunkt på dygnet
Ett särskilt ansträngt arbetsmoment som tas upp i avsnittet är det som Christofer Lindholm kallar "Hell Hour" – tiden mellan 16.00 och 17.00 då personal byts av, vården fortfarande pågår för fullt och nya operationer startas.
"Det är en extremt intensiv period där det är svårt att hinna sätta sig in i alla pågående och nya arbetsuppgifter samtidigt." berättar han.
Läkarförbundets krav i avtalsrörelsen
Läkarförbundet driver i avtalsrörelsen att läkarnas ordinarie arbetstid ska schemaläggas mellan 07.00 och 17.00, i likhet med många andra yrkesgrupper. I dag kan läkare ha schemalagd arbetstid ända fram till 21.00, vilket skapar problem för familjeliv och återhämtning.
"Vi måste prata mer om hur arbetstiden påverkar oss. Det är inte rimligt att läkare betalar med sin hälsa för att sjukvården ska gå runt." – Sofia Rydgren Stale
Uppföljning och undantag
Trots de nya reglerna finns vissa möjligheter till undantag. Vissa sjukhus har exempelvis fått tillstånd att låta läkare arbeta upp till 20 eller 24 timmar i sträck om verksamheten kräver det. Läkarförbundet följer utvecklingen noga genom arbetsgrupper och förhandlingar.
"Det är viktigt att arbetsgivarna tar sitt ansvar och planerar schemaläggningen så att vi läkare får den återhämtning som behövs." – Sofia Rydgren Stale