Hoppa till innehåll
Nyheter
Ökad nationell styrning krävs

Ökad nationell styrning krävs

Att administrera 21 olika vårdsystem är ett resursslöseri som skapar orättvisor mellan regionerna. Det krävs ett nationellt ansvar för centrala funktioner och gemensamma behov, skriver Heidi Stensmyren ordförande Sveriges läkarförbund, på DN Debatt idag.

Nyhet
Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande 2014-2020

Läkarförbundet anser att Sverige behöver:

  • Ökad nationell styrning av vården och statligt ansvar för beredskapen. Socialstyrelsen bör på kort sikt få ett särskilt samordningsansvar för vårdköerna för att hantera vårdskulden.
  • Nationella väntelistor till behandlingar som kan komma att ha allra längst vårdköer och där individer riskerar att fara illa av väntetiderna.
  • Statligt ansvar för och investeringar i den digitala infrastrukturen.
  • En riktad ökad satsning till primärvården utöver redan aviserade satsningar fram till 2022.
  • Listning på läkare och konkreta incitament för att flera läkare ska etablera sig inom primärvården.
  • Ta in företrädare för näringslivet i Välfärdskommissionen och slopa vårdmomsen. Privata aktörer och egenföretagare utför en stor del av välfärden och Sverige behöver kraftigt skala upp verksamheten.
  • Tillgång till medicinskt ansvariga läkare i den kommunala äldrevården. Klarar Sverige att expandera primärvården så kan den ta ett större ansvar för detta.

Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare